Dreptul Concurentei

Extras din referat Cum descarc?

In economia de piata, agentii economici actioneaza in mod liber pe baza proprietatii private si in concordanta cu legea cererii si a ofertei.
Concurenta este definita ca o confruntare intre agentii economici pentru castigarea si conservarea clientelei, in scopul rentabilizarii propriei activitati.
1.1.CONCURENTA IN TRATATUL DE CONSTITUIRE A COMUNITATILOR EUROPENE
Regulile privind concurenta cuprinse in Tratatul de constituire a Comunitatilor Europene sunt,se pare, un corolar al prevederilor comunitare relative la libera circulatie a marfurilor intrucat scopul edictarii lor este acela de a asigura o concurenta libera, nedistorsionata, care sa promoveze circulatia neingradita a marfurilor si sa impiedice aparitia unor restrictii in functionarea pietei commune, care pot sa afecteze comertul dintre statele membre, interesul general al intreprinderilor si consumatorilor. Ele se adreseaza in primul rand intreprinderilor, presupunandu-se ca statele membre au luat masuri de competenta lor stricta sau la nivel comunitar, care favorizeaza libera circulatie a marfurilor.
Obiectivele mari pe care le are in vedere politica concurentei in UE sunt urmatoarele : 
- Integrarea pietelor prin fluidizarea comertului peste frontiere si a alocarii resurselor in functie de cele mai avantajoase conditii;
- Protejarea intreprinderilor mici si mijlocii, care contribuie la mentinerea unui mediu competitiv.;
- Protejarea consumatorilor: maximum de beneficii pentru consumatori;
- Favorizarea atingerii obiectivului coeziunii economice si sociale;
- Dezvoltarea unor intreprinderi de dimensiuni optime pentru a face fata concurentei in plan global;
Toate regulile privind concurenta isi au originea in prevederile generale ale art. 3 din Tratat, care stabilesc mijloacele si caile de realizare a obiectivelor comunitare formulate la art. 2 din Tratat. In, concret, ele se refera la realizarea unei politici comerciale comune [lit. b], realizarea unei piete interne, caracterizata prin abolirea intre statele membre a obstacolelor la libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor [lit c], un regim asigurand


Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Concurentei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

O. Manolache, Drept comunitar, ed. All Beck ,2001
LEGEA CONCURENTEI Nr. 21 din 10 aprilie 1996 
Birsan M., Integrarea economica europeana, Vol. II, Uniunea Europeana - relatii economice cu alte zone, Editura Fundatiei CDIMM, Maramures, 1999
Lect.univ.dr.Silvia CRISTEA; Lect.univ.dr.Camelia Florentina STOICA, Drept comercial
Internet: - www.concurenta.ro
- www.ccir.ro
- www.bloombiz.ro
- www.consiliulconcurentei.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!