Drept Societar - Dividendele

Cuprins referat Cum descarc?

?1. Termenul dividend conform Legii 31/1990 privind societatile 
comerciale 4 
?2. Acceptiunea termenului dividend conform Codului fiscal 5
?3. Distribuiriea dividendelor - mod de calcul , conditii 6
?4. Scadenta dividendelor - sursa de litigii 11
?5. Dobanzile aferente dividendelor neplatite 16


Extras din referat Cum descarc?

?1. Termenul dividend conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale 
Odata intrata intr-o afacere ca asociat al unei societati comerciale, orice persoana este animata de dorinta de a obtine profitul ce i se cuvine pentru sine; scopul comun al asociatilor este acela ca societatea insasi sa obtina profit, caci altfel nu este realizabila obtinerea profitului pentru sine. In momentul in care societatea obtine profit, fiecare asociat al ei are dreptul la un beneficiu , vazut ca un element patrimonial pozitiv care consta intr-un castig banesc sau de alta natura (dar tot patrimoniala), apt sa determine cresterea avutului asociatilor. 
Castigul (reflectat in dividende) este de esenta contractului de societate. Asociati care incheie un astfel de contract au ca scop nu numai realizarea de beneficii, dar si impartirea lor. 
Notiunea beneficiilor realizate din activitatea societatilor comerciale poarta denumirea de dividende. Dreptul asociatilor la dividende reprezinta dreptul de a obtine o cota parte din beneficiul realizat de societate prin efectuarea actelor comerciale, intrucat la infiintarea ei, fiecare asociat a dat aportul sau in scopul de a obtine un anumit avantaj (beneficiu) si nu in ideea de a gratifica societatea sau pe unii asociati. 
Marimea dividendelor, modul de plata, formele sunt decise de catre adunarea generala ordinara, cu respectarea prevederilor statutare. Din punct de vedere juridic, dreptul asociatilor la dividende are o serie de corolare referitoare la conditiile de calcul si repartizare, scadenta, dobanda, prescriptie, toate influentand modul de calcul al impozitului pe dividende.
?2. Acceptiunea termenului dividend conform Codului fiscal
In sensul Codului fiscal, prin dividend se intelege o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, exceptand urmatoarele: 
a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica; 
b) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu rascumpararea titlurilor de participare la persoana juridica, alta decat rascumpararea care face parte dintr-un plan de rascumparare, ce nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare al nici unui participant la persoana juridica; 
c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice;
d) o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti. 
Daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate catre un participant la persoana juridica depaseste pretul pietei pentru astfel de bunuri sau servicii, atunci diferenta se trateaza drept dividend. De asemenea, daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui actionar sau asociat al persoanei juridice este efectuata in scopul personal al acestuia, atunci suma respectiva este tratata ca dividend.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Societar - Dividendele.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!