Dizolvarea Societatilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII INTRODUCTIVE
Societatea comerciala se constituie pentru a desfasura o activitate comerciala de timp stabilita in actul constitutiv. Uneori, durata societatii comerciale se prelungeste chiar si dupa decesul asociatilor care au constituit societatea. Dar orice societate comerciala va sfarsi prin a disparea, deoarece ea urmeaza acelasi destin implacabil, ca si cel al persoanei fizice: se naste, traieste si moare.
Avand in vedere aceasta realitate, incetarea existentei societatii comerciale reclama realizarea unor operatiuni care sa aiba drept rezultat nu numai incetarea presonalitatii juridice, ci si lichidarea patrimoniului, prin exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor sociale. In consecinta, potrivit legii, incetarea existentei societatii comerciale impune parcurgerea a doua faze: dizolvarea societatii si lichidarea societatii.
Faza dizolvarii societatii cuprinde anumite operatiuni care declaseaza si pregatesc incetarea existentei soceiatatii. In aceasta faza, persoanlitatea juridica nu este afectata, insa dizolvarea pune capat ativitatii normale a societatii.
Faza lichidarii societatii cuprinde acele operatiuni de lichidare a patrimoniului societatii, care privesc plata creditorilor si impartirea soldului intre asociati. In aceasta faza, societatea comerciala continua sa isi pastreze pesonalitatea juridica, dar ea este subordonata cerintelor lichidarii. 
Cele doua faze sunt distincte si, in consecinta, ele trebuie parcuse in mod succesiv, cu respectarea dispozitiilor prevazute de lege pentru fiecare. Aceasta inseamna ca numai dupa parcurgerea fazei dizolvarii se poate trece la faza lichidarii.
2. DIZOLVAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Prin dizolvarea societatii comerciale se intelege desfiintarea ei, ca o persoana juridica, incetarea existentei ei si numai a contractului de societate sau a statutului societatii.
Dizolvarea nu trebuie, insa inteleasa ca o desfiintare imediata a persoanei juridice. Persoana juridica va continua sa existe, deoarece ea trebuie sa indeplineasca operatiuniile de lichidare a patrimoniului dobandit in timpul existentei sale. Dizolvarea are, ca efect imediat, numai incetarea raporturilor dintre asociati, nascute din contractul de societate. 
Aceste operatiuni se refera la hotararea de dizolvare a societatii si aducerea ei la conostinta celor interesati.
Potrivit Legii nr. 31/1990 modificata, hotararea privind dizolvarea societatii este luata, dupa caz, de adunarea asociatilor ori de instanta de judecatoresca. Exceptional, dizolvarea societatii comerciale se produce in temeiul legii. Cum se poate observa, dizolvarea priveste insasi societatea comerciala ca entitate juridica, iar nu incetarea actului constitutiv al societatii. 
2.1. CAUZELE DE DIZOLVARE A SOCIETATILOR COMERCIALE
Dizolvarea societatilor comerciale este pricinuita de cauze care survin, de regula, in
cursul functionarii comerciale sau la expirarea datei convenite, in mod voluntar sau 
pe cale judecatoreasca. Aceste cauze, prevazute de art. 222, 224 din lege, pot fi grupate in:
- Cauze generale, aplicate tuturor societatilor comerciale;
- Cauze speciale, aplicabile anumitor societati comerciale, interesand S.C., S.C.S., S.R.L.;
Cauzele care conduc la dizolvarea societatii mai por fi grupate, in functie de natura juridica pe care le produc, in:
-Cauze care duc la dizolvarea de drept a societatii;
- Cauze facultative, care nu au aceasta insusire;
A) Cauzele generale de dizolvare a societatii comerciale sunt:
1. trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
2. imposibilitatea realizarii obiectului societatii sau realizarea acestuia;
3. hotararea adunarii generale;
4. falimentul;
5. declarerea nulitatii societatii;
6. reducerea, la jumatate, a capitalului social al societatii pe actiuni sau micsorarea acestuia sub limita legala;
7. hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati care impiedica functionarea societatii. 
B) Cauzele speciale de dizolvare a societatii comerciale:
1. lichidarea judiciara, incapacitatea, exluderea, retragerea sau moarte unui din asociati, daca nu exista clauze de continuare cu mostenitorii- S.C.;
2. deschiderea procedurii lichidarii judiciare fata de un asociat- S.R.L.;
3. incapacitatea, exluderea, retragerea, falimentului singurului comanditat sau moarte singurului comanditat daca nu exista clauze de continuare a acesteia cu mostenitorii - S.C.A.;
4. retragerea, excluderea,falimentului singurului comanditat sau moarte singurului asociat comanditat daca nu exista clauze de continuare a acesteia cu mostenitorii - S.C.S.;
5. numarul actionarilor scade sub minimul legal- S.A. 
2.2. CAILE DIZOLVARII SOCIETATII COMERCIALE
Dizolvarea societatii comerciale se realizeaza pe trei cai: de drept, prin vointa asociatilor si pe cale judecatoreasca. Fiecare dintre aceste cai de dizolvare impune respectarea unor conditii prevazute de lege.
?Dizolvarea de drept a societatii. In cazul dizolvarii de drept a societatii, dizolvarea se produce de plin drept (ope legis), daca ipoteza legii este satisfacuta. In consecinta, pentru dizolvarea societatii nu este necesara indeplinirea nici unei formalitati.
Legea consacra un singur caz de dizolvare de drept a societatii: expirarea termenului stabilit pentru durata societatii.
Din moment ce asociatii au stabilit, prin actul constitutiv, durata societatii, iar termenul fixat a expirat, societatea se dizolva, de plin drept, la data expirarii termenului. Intrucat dizolvarea se produce de drept, nu este necesara nici o manifestare de vointa a asociatilor si nici o formalitate de publicitate.
?Dizolvarea societatii prin vointa asociatilor. Societatea comerciala se poate
dizolva prin vointa asociatilor, manifestata in cadrul adunarii generale. Pentru dizolvarea societatii prin vointa asociatilor trebuie respectate conditiile stabilite de lege pentru modificarea actului contitutiv (art. 204 din Legea nr. 31/1990 republicata).
Hotararea privind dizolvarea se ia cu respectarea conditiilor de cvorum si majoritate prevazute de lege pentru adunarea generala extraordinara. Actul care constata hotararea privind dizolvarea adunarii generale se depune la oficiul registrului comertului pentru a se mentiona in registru, dupa care se transmite, din oficiu, Monitorul Oficial, spre publicare cu exceptia cazului prevazut la art. 227 alin. 1 lit. A din Legea nr. 31/1990 republicata (art. 232 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 republicata137).


Fisiere in arhiva (1):

  • Dizolvarea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!