Dizolvarea și lichidarea societăților comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni generale privind societatea comerciala 3 
Dizolvarea societatii comerciale 5 
Lichidarea societatii comerciale 8 
Concluzii 13 
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale privind societatea comeciala
Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, in scop de a imparti foloasele ce ar putea deriva.(Codul civil roman,, articolul 1491)
Definitia citata enunta trei componente principale care ar trebui sa fie reunite cumulative pentru existenta valabila a unei asemenea entitati:
1.necesitatea incheierii unui contract, denumit si pact societar.
2.constituirea unui fond comun, alcatuit din aporturi ale membrilor.
3.scopul asociatilor este de a realiza castiguri si de a le imparti intre ei.
Textul articolului 1491 omite totusi sa aminteasca explicit un alt element caracteristic si anume, vointa comuna a asociatilor de a conlucra in vederea obtinerii de castiguri. Aceasta vointa, denumita affectio societatis intregeste notele specifice enumerate expres de legiuitor.Trasaturile evocate sunt caracteristice societatii civile dar, printr-o interpretare extensiva, pot fi aplicate si in cazul societatii comerciale.
Intre societatea civila si cea comerciala exista o suita de asemanari si deosebiri. Asemanari sunt reprezentate de:
-ambele au aceeasi esenta; fiecare reprezinta o grupare de persoane si de bunuri (capitaluri) in scop lucrativ; asociatii urmaresc realizarea si impartirea beneficiilor.Sub acest aspect, ambele tipuri de societati se deosebesc de gruparile fara scop lucrativ, respectiv asociatiile si fundatiile.
-atat societatea civila cat si cea comerciala iau nastere printr-un contract de societate, elementele esentiale ale contractului de societate civila se regasesc si in cel de societate comerciala (contributii ale asociatilor = aporturi, intentia de a desfasura in comun o anumita activitate cat si obtinerea si partajarea beneficiului) astfel incat, in ambele cazuri contractul de societate are caracter de bi sau plurilateral, cu titlu oneros, comutativ, cu executarea succesiva si consensual; cu precizarea ca, potrivit Ordonantei de urgenta a guvernului nr.76/2001 republicata, actul constitutiv la societatea comerciala nu mai este supus obligativitatii incheierii in forma autentica (anterior acestei reglementari forma solemna era obligatorie) putand imbraca forma unui inscris sub semnatura privata, cu unele exceptii.
Deosebirile sunt urmatoarele:
-o prima deosebire se refera la obiectul sau natura operatiilor pe care le realizeaza societatea; o societate este comerciala daca, potrivit contractului, are ca obiect efectuarea unor operatiuni calificate de Codul comercial ca fapte de comert; daca societatea are ca obiect realizarea unor activitati care nu sunt fapte de comert, ea este o societate civila.
-alta deosebire intre societatea civila si cea comerciala consta in aceea ca, inca de la constituire, societatea comerciala este investita cu personalitate juridica.Conform articolului 1 din Legea nr.31/1990, republicata, societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane.Deci, societatea comerciala nu este numai un contract, ci este chiar un subiect de drept distinct de asociatii ce o compun, avand patrimoniu propriu, care ii permite sa-si asume obligatii si sa raspunda pentru indeplinirea lor.
-intre societatea comerciala si cea civila exista deosebiri privind conditiile in care aceasta se constituie, functioneaza si se dizolva.
In concluzie, pe baza elementelor enuntate societatea comerciala poate fi definita ca o grupare de persoane constituita pe baza unui act constitutiv si beneficiind de personalitate juridica, in care societarii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii beneficiilor rezultate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dizolvarea si Lichidarea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!