Diplomația între realism și idealism - Studiul teoriilor internaționale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere ..1
Capitolul I Notiuni introductive ..1
1.1 Originea si acceptiunile diplomatiei ...1
1.2 Formele diplomatiei ...2
1.3 Functiile diplomatiei ..4
Capitolul II Diplomatia intre realism si idealism 5
1.1 Echilibru de putere 5
1.1.1 Ierarhia prestigiului .7
1.2 Evolutia diplomatiei in perioada interbelica .8
Concluzii ...12
Bibliografie ...13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scena internationala actuala se afla intr-o continua preocupare in materie de identificare si prevenire a diverselor forme de conflict international. Teoriile moderne au evidentiat rolul pe care il au aceste initiative de a crea conflicte si initiative de a le diminua. 
Cercetarile actuale se concentreaza pe momente-cheie in istorie si diplomatie, iar abordarea aceasta va fi utilizata si in prezenta lucrare.
Exista doua moduri de o rezolva un conflict, unul pasnic-diplomatic, altul violent- razboiul. Relatiile dintre state se formeaza in baza comunicarii instrumentata de diplomatie.
Avand in vedere rolul diplomatiei in construirea acestor relatii si mai ales functia sa preventiva este important sa stabilim: ce este diplomatia, care sunt originile, ce functii indeplineste si stilurile promovate de scolile diplomatice.
Partea a doua a lucrarii va evidentia actiunile concrete ale statelor in fata problematicii descrise. Vom analiza metodele folosite, interesele urmarite ascunse cu maiestrie de marile puteri, stiluri de negociere, caile diplomatice alese, teoriile incidente in perioada dintre cele doua razboaie ale secolului XX. Toate aceste aspecte pe fondul jocului dintre cei puternici si cei slabi, jocului de-a diplomatia. Analizand in contextul dat elementele enumerate vom putea la final sa intelegem de ce diplomatia, ca institutie pentru negocieri, nu a reusit sa evite deznodamantul sangeros la care omenirea a fost supusa.
Capitolul I Notiuni introductive
1.1 Originea si acceptiunile diplomatiei
Diplomatia este o profesiune veche, iar inceputurile ei in zorii erei istorice este semnificativa. Nu putem contempla tablita celui mai vechi tratat de buna vecinatate stabilit intre hititi si egipteni, inscris in piatra monumentala de la Muzeul din Ankara, fara sa intrevedem oamenii care l-au redactat, care l-au pregatit si negociat, la 1296 i. H. El are urmatorul mesaj pentru noi: cand s-au integrat primele entitati umane sub forma de cetati, republici sau imperii, oricata violenta a intrat in procesul crearii lor, nevoia de a se lega de ceilalti, de a comunica si a cadea la intelegere s-a infiripat si ea intr-o meserie aparte. Vechimea diplomatiei pledeaza pentru radacinile adanci ale cooperarii, nevoie originara si fundamentala. Diplomatul e un discipol al lui Hermes, mesager si agent al comunicarii, purtator de vesti si informatie, observator al firii umane, cititor al intentiilor ascunse, ce descopera sub masti surazatoare pe homo predator sau pe homo fraudator. 
Termenul de diplomatie cunoaste mai multe intelesuri, insa, este important sa distingem intre cele mai importante: 
- coordonarea relatiilor dintre state sau alte entitati politice de catre agenti oficiali si prin mijloace pasnice;
- o astfel de coordonare a relatiilor dintre state de catre diplomati profesionisti. Aceasta este o parte din definitia data de dictionarul englez, folosita si de Sir Harold Nicolson: ,, Diplomatia este managementul relatiilor internationale prin negociere; metoda prin care aceste relatii sunt armonizate de catre ambasadori si agenti diplomatici; ocupatia sau arta diplomatului. " ;
- o astfel de coordonare a relatiilor dintre state realizata intr-un mod care este, in intelesul obisnuit al termenului, diplomatic, adica, subtil sau cu tact. Un exemplu de folosire a termenului cu acest inteles este prima parte a celebrei definitii a lui Sir Ernest Satow: ,, Diplomatia este aplicarea inteligentei si tactului in organizarea relatiilor dintre guvernele statelor independente, care se extinde, uneori, si in relatiile acestora cu statele vasale; sau mai succint, conducerea afacerilor dintre state prin mijloace pasnice ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Diplomatia intre realism si idealism - Studiul teoriilor internationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bull Hedley, Societatea anarhica. Un studiu asupra ordinii in politica mondiala, Ed. Stiinta, Chisinau, 1998;
2. Gilpin Robert, Razboi si schimbare in politica mondiala, Ed. Scrisul Romanesc, Craiova, 2000;
3. Guzzini Stefano, Realism si relatii internationale, Ed. Institutul European, Iasi, 2000;
4. Hoffmann Stanley, Ianus si Minerva. Eseuri asupra teoriei si practicii politicii internationale, Ed. Stiinta, Chisinau, 1999;
5. Kissenger Henry, Diplomatia, editia a II-a, Ed. All, Bucuresti, 2010;
6. Malita Mircea, Jocuri pe scena lumii. Conflicte, negocieri, diplomatie, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2007;
7. Steans Jill, Pettiford Lloyd in colaborare cu Diez Thomas, Introducere in Relatiile Internationale. Perspective si teme, Ed. Antet XX Press, Prahova, 2008;
8. Wight Martin, Politica de putere, Ed. Arc, Chisinau, 1998.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!