Curtea de justiție a Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Curtea de justitie a Uniunii Europene (CJUE), numita in trecut Curtea Europeana de Justitie (CEJ) isi are sediul in Luxemburg si este organul juridic suprem al Uniunii Europene. Denumirea corecta a CJUE ar trebui sa fie insa ,,Curtile de Justitie ale Uniunii Europene", fiindca CJUE cuprinde trei instante diferite: Curtea de Justitie, Curtea Generala si Tribunalul Functiei Publice. Curtea Europeana de Justitie nu trebuie confundata cu Curtea Europeana de Justitie pentru Drepturile Omului cu sediul la Strasbourg, care este o institutie a Consiliului Europei si nici cu Curtea Internationala de Justitie, care este o instanta internationala, principalul organ jurisdictional al Organizatiei Natiunilor Unite cu sediul la Haga.
De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, Uniunea Europeana are personalitate juridica si a preluat competentele conferite anterior Comunitatii Europene. Prin urmare, dreptul comunitar a devenit dreptul Uniunii Europene si include, de asemenea, toate dispozitiile adoptate in trecut in temeiul Tratatului privind Uniunea Europeana, in versiunea anterioara Tratatului de la Lisabona. In prezentarea care urmeaza, expresia ,,drept comunitar" va fi utilizata atunci cand este vorba despre jurisprudenta Curtii de Justitie anterioara intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Alaturi de Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom) continua sa existe. Avand in vedere ca, in principiu, competentele Curtii de Justitie in ceea ce priveste Euratom sunt aceleasi cu cele exercitate in cadrul Uniunii Europene - si pentru claritatea prezentarii - orice referire la dreptul Uniunii va acoperi si dreptul privind Euratom.
Curtea de Justitie este compusa din 28 de judecatori si 11 avocati generali. Judecatorii si avocatii generali sunt desemnati de comun acord de guvernele statelor membre, dupa consultarea unui comitet al carui rol este de a emite un aviz cu privire la capacitatea candidatilor de a exercita functiile respective. Mandatul acestora este de sase ani si poate fi reinnoit. Acestia sunt alesi din randul personalitatilor care ofera toate garantiile de independenta si care intrunesc conditiile cerute pentru exercitarea, in tarile lor, a celor mai inalte functii jurisdictionale sau a caror competenta este recunoscuta.
Judecatorii Curtii de Justitie il desemneaza din randul lor pe presedinte si pe vicepresedinte, pentru o perioada de trei ani care poate fi reinnoita. Presedintele conduce lucrarile Curtii de Justitie si prezideaza sedintele si deliberarile in cazul celor mai mari complete de judecata. Vicepresedintele il asista pe presedinte in exercitarea functiilor sale si il inlocuieste in caz de impiedicare.
Avocatii generali asista Curtea. Acestia au rolul de a prezenta, cu deplina impartialitate si in deplina independenta, opinie juridica numita ,,concluzii" in cauzele care le sunt repartizate.
Grefierul este secretarul general al institutiei, ale carei servicii le conduce sub autoritatea presedintelui Curtii. Curtea poate judeca in sedinta plenara, in Marea Camera (cincisprezece judecatori) sau in camere de cinci sau de trei judecatori.
Curtea se intruneste in sedinta plenara in cazurile speciale prevazute de Statutul Curtii (printre altele, atunci cand trebuie sa pronunte destituirea Ombudsmanului sau sa dispuna din oficiu demiterea unui comisar european care nu a respectat obligatiile ce ii revin) si atunci cand apreciaza ca o cauza prezinta o importanta exceptionala.
Curtea se intruneste in Marea Camera la cererea unui stat membru sau a unei institutii care este parte intr-un proces, precum si in cauzele deosebit de complexe sau de importante.
Celelalte cauze sunt solutionate in camere de cinci sau de trei judecatori. Presedintii camerelor de cinci judecatori sunt alesi pentru perioada de trei ani, iar cei ai camerelor de trei judecatori pentru perioada de un an.


Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea de justitie a Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  http://curia.europa.eu
-  https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/court-justice_ro
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_de_Justi%C8%9Bie_a_Uniunii_Europene


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!