Conventia de Arbitraj

Extras din referat Cum descarc?

Conventia de arbitraj a fost definita ca fiind "acordul de vointa al partilor in legatura cu solutionarea diferendului dintre ele pe cale arbitrala."(A.Rizeanu-Contestatia la executare in materie civila in lumina practicii judiciare).
Conventia de arbitraj vizeaza nu numai modalitatea de solutionare, pe cale arbitrala a litigiului dintre parti, ci si alte elemente cum sunt cele privitoare la: constituirea tribunalului arbitral, numirea, revocarea si inlocuirea arbitrilor, termenul si locul arbitrajului, normele de procedura pe care tribunalul arbitral trebuie sa le urmeze in judecarea litigiului, inclusiv procedura unei eventuale concilieri prealabile, repartizarea intre parti a cheltuielilor arbitrale, continutul si forma hotararii arbitrale.
In literatura de specialitate s-a atras atentia asupra naturii juridice duble a conventiei de arbitraj, care are aplicatii procedurale indiscutabile, stabilite pe o certa structura contractuala.
Natura contractuala a conventiei de arbitraj rezulta din manifestarea de vointa a partilor. In ambele forme ale conventie, partile se obliga sa supuna litigiul lor unui arbitraj, sa desemneze arbitrii si sa execute de buna voie hotararea arbitrala.
Natura procedurala a conventiei de arbitraj este configurata de finalitatea urmarita. Prin conventia de arbitraj nu se determina drepturile si obligatiile reciproce ale partilor, ci se reglementeaza modalitatea in care ele vor fi stabilite de organul arbitral. Solutiile preconizate nu pot fi insa absolutizate. Prin prisma componentelor sale, conventia de arbitraj are o natura dubla. Consecintele de ordin procedural ale conventiei de arbitraj sunt generate de o structura contractuala.
Conventia de arbitraj este considerata ca un contract de comert exterior. Tot conventia de arbitraj este si un act de dispozitie, intrucat partile renunta la garantiile oferite de jurisdictia de stat si se obliga sa respecte hotararea pronuntata de instanta arbitrala.
Modul de redactare si implicit continutul conventiei de arbitraj este in general diferit in functie de felul arbitrajului ad-hoc sau institutionalizat avut in vedere de parti. Astfel, atunci cand partile opteaza pentru un arbitraj institutionalizat ele trimit, in cuprinsul clauzei compromisorii, la Regulamentul acelei institutii, utilizand o formula de tipul "orice litigii care se vor naste in legatura cu acest contract vor fi solutionate definitiv conform Regulamentului Curtii de Arbitraj Comercial International din Bucuresti".
Exista de asemenea cateva conventii internationale la care Romania este parte si prin care se stabilesc norme de drept uniform in materia arbitrajului comercial international. Aceste norme primesc incidente si in ce priveste activitatea arbitrajului comercial international din Romania.
Dintre ele mentionam ca fiind mai importante: Conventia europeana asupra arbitrajului comercial international adoptata la 21 aprilie 1961 la Geneva; Conventia de la New York din 10 iunie 1958 pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine; Conventia de la Washington din 18 martie 1965 pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state. Conventia arbitrala poate imbraca doua forme:" fie o clauza compromisorie inscrisa intr-un contract, fie un compromis"-art.1 (2) lit.a din Conventia de la Geneva din 1961. De asemenea, potrivit art.343 al.2 C.proc.civ.,conventia arbitrala se poate incheia "fie sub forma unei clauze compromisorii, inscrisa in contractul principal, fie sub forma unei intelegeri de sine statatoare, denumita compromis".
Atat clauza compromisorie cat si compromisul trebuie sa indice numele arbitrilor sau modalitatea de numire a acestora. Legea nu impune aratarea obiectului litigiului si in cazul clauzei compromisorii, intrucat prin definitie acesta este subinteles, litigiul referindu-se tocmai la neintelegerea partilor cu privire la contractul in care este inserata aceasta clauza.
Conventia de la Geneva din 1916 recomanda partilor sa prevada in conventia lor de arbitraj cel putin locul unde urmeaza sa se tina arbitrajul, precum si modul de arbitrare (ad-hoc sau institutionalizat). Astfel, se consacra principiul libertatii partilor, fie:
a) de a supune litigiul unei instante permanente de arbitraj. Astfel,regulamentul acestei institutii guverneaza procedura de arbitraj.
b) de a supune litigiul unui arbitraj ad-hoc. Partile au dreptul de a desemna arbitrii, de a fixa locul arbitrajului si regulile de procedura Acestea sunt cazurile cand partile care s-au decis asupra unui arbitraj institutionalizat sau cand nu s-au putut pune de acord nici macar asupra modului de arbitraj, daca s-au decis asupra unui ad-hoc dar nu au stabilit numele arbitrilor sau modul lor de numire, nu au fixat locul arbitrajului. Toate acestea fac necesara interventia unei autoritati exterioare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conventia de Arbitraj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!