Contractul Individual de Munca

Extras din referat Cum descarc?

"Contractul este acordul intre doua sau mai multe parti spre a constitui sau a stinge un raport juridic" (Art.942 din Codul Civil)
Contractul individual de munca este contractul in temeiul careia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica in schimbul unei remuneratii denumite saslariu. Acesta imbraca mai multe forme regasindu-se sub forma contractului pe durata nedeterminata, pe durata determinata, contractul de munca cu timp partial, munca prin agent de munca temporara si munca la domiciliu.
Contractul individual de munca pe perioada nedeterminata
Varsta minima a salariatilor 
Codul Muncii prevede uramatoarele dispozitii imperative:
-persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani
-salariatul poate fi incadrat in munca si de la varsta de 15 ani cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
-Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.
-incadrarea in munca a persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca este interzisa
-incdrarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani. Aceste locuri de munca se stabilesc prin Hotararea Guvernului.
Momentul la care se poate incheia contractul de mnuca de catre angajator
Persoana juridica poate incheia contracte nidividuale de munca ca angajator din momentul dobandirii personalitatii juridice. Persoana fizica poate incheia contracte individuale de munca, in calitate de angajtor din, din momentul dobandirii capacitatii de exercitiu.
Forma contractului individual de munca
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, sub forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere in forma scrisa a contractului individual de munca revine angajatorului. In situatia in care contractul individual de munca nu a fost intocmit sub forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o perioada nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Etapele premergatoare incheierii contractului de munca
a.Anterior incheierii unui contract de munca, angajatorul are obligatia informarii viitorilor angajati cu privire la clauzele generale ale contractului ce urmeaza a fi incheiat. Informarea cuprinde: identitatea partilor, locul de munca sau psibilitatea ca angajatul sa munceasca in diferite locuri, sediul sau domiciliul angajatorului, atributiile postului, riscurile specifice, data la care contractul urmeaza sa isi produca efectele, durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul, conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractuale si durata acestuia, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, periodicitatea acordarii salariului, durata normala a muncii, indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile angajatului, durata perioadei de proba.
b.Verificarea aptitudinilor angajatului se face prin concurs, examen, sau alte modalitati specifice de verificare. Regula este ca perioda de proba sa aiba o durata de maxim 30 de zile calendaristice pentru functii de executie si de maxim 90 de zile pentru functii de conducere.
c.Solicitarea la angajare a unui certificat medical care sa ateste ca viitorul angajat este apt pentru prestarea muncii specifice postului pe care il va ocupa.
Clauze contractuale suplimentarte
Clauza de neconcurenta-nu poate fi impusa in perioada de proba, inceteaza la expirarea contractului de munca si da dreptul la o indemnizatie suplimentara de minim 25%. Numai in cazuri de exeptie , prevazute in mod expres in contract, aceasta perioada poate continua 6 luni pentru posturile de executie, respectiv 2 ani pentru functiile de conducere. Prin aceasta clauza nu se pot interzice exercitarea profesiei sau a aunei anumite specializari a angajatului. Clauza il obliga pe angajat sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care e afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert carte se afla in concurenta cu angajatorul sau si il obliga e angajator sa ii plateasca o indemnizatie lunara,: sanctiune neresectarii clauzei este fie obligatia restituirii indemnizatiei, fie plata unor daune-interese.
Clauza de mobilitate-se introduce in contract atunci cand prestarea respectivei activitati nu se face intr-un loc de munca stabil. Salariatul are dretul la indemniztii in bani sau natura.
Clauza de confidentialitate-obliga salariatul la pastrarea secretului profesional in privinta oricaror informatii sau date pe care le-a obtinut in timpul derularii contractului de munca. Sanctiunea nerspectarii obligatiei asumate conduce la posibilitatea platii de daune-interese.
Clauze privind formarea profesionala-este inclusa in contract atunci cand firma se obliga sa suporte cheltuielile de pregatire profesionala a angajatului, si solicita drept contra-prestatie derularea contractului pe o perioada minima de timp stabilita de angajator. Incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatului mai devreme decat s-a stabilit prin clauza contractuala conduce la restituirea sumelor platite de angajator pentru pregatirea sa, si, eventual, la plata unor daune interese


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!