Contractul de Leasing Efectele Juridice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie
2. Terminologie
3. Obiectul contractului de leasing
4. Tipuri de contracte de leasing
5. Componenete
6. Trasaturile juridice ale contractului de leasing
7. Drepturile si obligatiile finantatorului
8. Drepturile si obligatiile beneficiarului
9. Asigurarea bunurilor
10. Litigii si alte aspecte legate de neexecutarea obligatiilor contractuale


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie

Leasingul poate fi definit din doua perspective, si anume cea economica si cea juridica. Analiza conceptului din punct de vedere juridic consta in echivalarea termenului cu acela de contract care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un bun fara a plati imediat contravaloarea acestuia. 
Oronanta nr 51/28 august 1997, republicata in 2000, defineste leasingul drept o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/ finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

2. Terminologie
Cuvantul "leasing" face parte din vocabularul limbii engleze, fiind derivat din substantivul "lease", cu semnificatia "inchiriere pe timp determinat". Se mai foloseste ca un cuvant compus cu intelesul de arenda (on lease) sau drept "concesiune" (long lease). In literatura comerciala franceza institutia anglo-saxona este cunoscuta sub denumirea de Credit - Bail (locatiune pe credit). Aceasta a aparut initial sub forma protectiei fondului de comert sau de investitie la expirarea contractului sau de locatiune.

3. Obiectul contractului de leasing

Obiectul operatiunilor de leasing poate fi constituit de bunuri imobile, bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, exceptie facand inregistrarile pieselor de teatru, manuscrisele si drepturile de autor. Predominante ca obiecte ale leasingului se regasesc echipamentele de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masinile unelte si masinile agricole.

4. Tipuri de contracte de leasing 

A. Contract de leasing financiar

Conform Legii nr. 571/2003 - Codul Fiscal, contractul de leasing financiar este un contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
- riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului - obiect al contractului - sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte; 
- prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului, catre utilizator la momentul expirarii contractului; 
- perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului, perioada de leasing incluzand orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit.

Operatiunile de leasing financiar trebuie sa indeplineasca una sau mai multe din urmatoarele conditii:
1. Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul incheierii contractului de leasing;
2. Partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing sa transfere utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;
3. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel mult 50% dinvaloarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;
4. Perioada de folosire a bunului in sistem leasing acopera cel putin 75% din durata normata de utilizare a bunului, chiar daca in final dreptul de proprietate nu este transferat;
Contractul de leasing financiar trebuie sa contina pe langa elementele prevazute la alin. 1,art 6 din Ord. 51/ 28.08.1997, republicata, urmatoarele:
a) valoarea initiala a bunului;


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing Efectele Juridice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!