Contractul de Leasing

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale despre leasing
Cuvantul "leasing" provine din limba engleza, de la verbul "to lease" care s-ar traduce, intr-o prima acceptiune, prin "a inchiria". Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat insa o forma specifica de finantare, a carei denumire s-a departat de intelegerea initiala, reprezentata astazi mai bine de verbul "to rent" (a inchiria).
Leasing-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si in alte tari, indeosebi in Europa. Prima companie care a folosit leasingul a fost Bell Telephone Co., in 1877, care a propus abonatilor sai inchirierea aparatelor telefonice, in locul vanzarii lor. Abia in anii '30 a aparut leasingul imobiliar, prin exploatarea unor imobile pe o perioada indelungata. Prima tara europeana care a adoptat aceasta forma de creditare a fost Marea Britanie. In prezent, leasingul este una dintre cele mai folosite forme de finantare, accesibila deopotriva persoanelor juridice si persoanelor fizice, reprezentand o alternativa viabila la creditul bancar, pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata.
In Romania, prima societate de leasing a fost infiintata in 1994. Primele referiri legislative la operatiuniile de leasing s-au facut in OG 12/1995, iar prima lege specifica in privinta leasingului a fost OG 51/1997.
2. Definitie
Potrivit art. 1 din OG 51/1997, operatiunile de leasing sunt operatiunile ,,prin
care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract". 
Contractul de leasing este reglementat, in Romania, prin Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12.01.2000, operatiunile de leasing constituind o noua categorie de fapte de comert care se adauga la cele prevazute de art. 3 Cod Comercial.
Obiectul contractului de leasing il constituie inchirierea temporara a bunurilor imobile, precum si a bunurilor mobile de folosinta indelungata, aflate in circuit civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor.
3. Trasaturile contractului de leasing
,,Contractul de leasing este un act juridic bilateral, numit, cu titlu oneros,
avand continut patrimonial, cu executare succesiva, intuitu personae si consensual" . 
- Este un act juridic bilateral, care se incheie intre societatea de leasing, in calitate de locator (finantator), si utilizator;
- Este un contract sinalagmatic, deoarece ambele parti se obliga reciproc, dand nastere unor obligatii corelative si interdependente, fapt ce permite aplicarea principiilor generale relative la executarea ori neexecutarea contractelor sinalagmatice (exceptia de neexecutare a contractului si rezilierea);
- Este un contract cu titlu oneros si continut patrimonial, deoarece ambele parti urmaresc realizarea unui profit propriu, evaluabil in bani. Locatarul primeste rate de leasing platite periodic de utilizator, iar utilizatorul beneficiaza de utilizarea bunului pe perioada derularii contractului. La incheierea acestuia, el se poate bucura de dreptul sau de optiune;
- Este un contract cu executare succesiva, deoarece efectele sale se produc pe tot parcursul derularii contractului. Acest fapt are consecinte importante legate de desfasurarea raporturilor dintre parti, cum ar fi problema riscului, a efectelor privind neexecutarea contractului ori a prescriptiei dreptului la actiune;


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!