Contractul de Franchising

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiune.
2.Caracterele juridice ale contractului de franchising.
3.Partile contractului.4.Avantajele contractului de franciza.
5.Interesul francizei.
6.Difetite tipuri de franciza.
7.Drept aplicabil.


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiune.
Franchising-ul constituie una dintre cele mai recente si mai moderne expresii ale distributiei de marfuri si servicii. Forma de comercializare careia ii da expresie juridica a aparut si s-a dezvoltat in S.U.A. cu numai cateva decenii in urma , atunci cand legislatia nord americana a interzis distribuirea marfurilor de catre insusi producatorul lor, impunand ca distribuirea sa fie facuta de o alta firma. Contractul de franciza a aparut in SUA odata cu legislatia antitrust prin care s-a interzis desfacerea produselor de catre producator. Datorita dinamismului si rentabilitatii sale a devenit o forma de cooperare comerciala; fiind o varietate recenta si raspandita a contractului de concesiune, franciza constituie o metoda moderna de afaceri, bazata pe colaborarea permanenta intre parteneri. 
Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, franchising-ul a imigrat in Europa unde a suferit influente si modificari locale.
Datorita gamei foarte vaste de forme in care se poate realiza , cat si particulariitatilor pe care el le reprezinta in fiecare stat , franchising-ul nu este usor de definit.
In doctrina americana s-a afirmat ca , in cei mai simpli termeni , franciza este o licenta prin care proprietarul unei marci comerciale sau a unui nume comercial concesioneaza altuia dreptul de a vinde un produs sau un serviciu sub acel nume sau marca.
Literatura franceza considera , la randul ei, franciza ca pe un mod de distributie care permite unui distribuitor  numit francizat- sa comercializeze produse sau servicii sub denumirea si marca unui furnizor  numit francizor - , aplicand know-how-ul acestuia.
In doctrina noastra franchising-ul a fost defeinit ca fiind operatiunea juridica ce presupune cedarea cu titlu oneros de catre o firma de succes , numita francizor , a dreptului si licentei (de fabricatie sau de comert) de a produce si de a vinde un anumit produs sau serviciu utilizand sistemul de afaceri si de management al firmei mama in favoarea unui intreg lant de alte firme ( persoane juridice) sau comercianti persoane fizice in calitate de francizat.
Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre persoane fizice sau juridice, independente din punct de vedere financiar, prin care o persoana, denumita francizor, acorda altei persoane, denumita beneficiar, dreptul de a exploata sau a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie sau un serviciu.
Aceasta definitie este deficitara sub mai multe aspecte:
- nu sunt definite elementele esentiale ale francizei, ca de exemplu: know-how-ul, asistenta
comerciala si tehnica, folosinta de catre beneficiar a insemnelor atragerii clientelei (marca, renume) ale francizorului;
- legiuitorul a introdus o parte din elementele definitorii ale francizei in definitiile date partenerilor contractuali si in obligatiile partilor;
-se lasa loc la interpretari ale unei serii de alte contracte din gama contractelor de distributie, licente si cesiuni.
In doctrina juridica, franciza s-a definit in diverse moduri:
Contractul de franchising (termen englez) consta in acordarea de catre comerciantul producator, numit franchiser, a dreptului de a beneficia de un sistem de relatii care contine marca, renumele, know-how-ul si asistenta unui comerciant, persoana fizica sau juridica, numita franchisee, in schimbul unui pret constand intr-o suma de bani initiala si o redeventa periodica, numita franchisefee.
In sistemul american, franciza este o conventie care ofera unei parti dreptul de a distribui, de a vinde, de a furniza bunuri si servicii sau facilitati intr-o zona determinata.
Un autor francez conchide plastic: A franciza inseamna a transmite altora cum sa reuseasca cum noi am reusit, a reitera o reusita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Franchising.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!