Contractul de Consignatie

Cuprins referat Cum descarc?

CONTRACTE COMERCIALE
Consideratii generale privind contractele comerciale .2
CONTRACTUL DE CONSIGNATIE
1. Consideratii generale.4
2. Notiune si definitie.4
3. Natura juridica si caracterele contractului de consignatie.4
4. Conditiile de valabilitate ale contractului de consignatie.5
5. Efectele contractului de consignatie.5
6. Efectele executarii contractului de consignatie.8
7. Consecintele nerespectarii obligatiilor.9
8. Incetarea contractului de consignatie.10
9. BIBLIOGRAFIE.11


Extras din referat Cum descarc?

CONTRACTE COMERCIALE
Consideratii generale privind contractele comerciale 
Etimologic, termenul ,,contract" provine din latinescul contrahere (a trage impreuna).
Juridic, contractul reprezinta, conform prevederilor articolului 942 Cod civil, acordul de vointa dintre doua sau mai multe persoane prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii.
Contractul, respectiv acordul de vointa al partilor trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art. 942-969 C. civ., dobandind insa natura juridica de contract comercial, datorita faptului ca obiectul pe care il trateaza este comercial.
Codul comercial exprima in mod sintetic acelasi punct de vedere in cele doua alineate ale art. 1. Astfel, in primul alineat, referindu-se la obiectul codului comercial, se face precizarea de principiu conform careia: ,,In comert se aplica legea de fata".
Codul comercial, in enumerarea multiplelor fapte (acte) sau operatii pe care le considera comerciale se refera si la anumite contracte (art. 374-490). Pentru constituirea lor, este insa nevoie sa se recurga la codul civil, condul comercial precizand in alineatul 2 al primului articol ca: ,,Unde ea (legea, respectiv codul comercial) nu dispune, se aplica Codul civil".
In concluzie, in materia contractului comercial, acesta, sub aspect formal, este de drept civil, dar sub aspect substantial este de drept comercial. 
Cauzele care au determinat constituirea unor forme paralele ale unor contracte, care la origine au fost civile, isi gasesc explicatia in incompatibilitatea acestora cu functia economica a comertului. Cu titlu, de exemplu, contractele de vanzare-cumparare, mandat sau comision. 
Aceste contracte civile pot sa indeplineasca si una din functiile economice ale comertului, devenind comerciale. Pentru aceasta a fost insa necesar ca regulile sale originare sa se modifice pentru ca activitatea contractuala sa devina compatibila cu functia economica a comertului. Or, comertul are nevoie de reguli juridice si de institutii favorabile celeritatii tranzactiilor si sigurantei creditului, ceea ce nu ofera dreptul comun.
Contractele comerciale se clasifica dupa criterii nespecifice si dupa criterii specifice .
Dupa criterii nespecifice se clasifica :
- In raport cu efectele pe care le genereaza;
- In raport cu modul de executare;
- Dupa corelatia existenta intre ele;
- In raport cu obiectul obligatiilor pe care le genereaza;
Dupa criterii specifice se clasifica :
- In raport cu subiectii care participa la realizarea contractului;
- In raport cu obiectul lor;
- In raport cu complexitatea lor;
- In raport cu durata lor de timp
CONTRACTUL DE CONSIGNATIE
1. Consideratii generale
Codul comercial nu contine nici o reglementare referitoare la ,,contractul de consignatie". S-a elaborat o reglementare detaliata prin Legea nr. 178 din 30 iulie 1934, ,,pentru contractul de consignatie", publicata in ,,Monitorul Oficial" nr. 173/1934 si modificata ulterior prin Legea nr. 34/1936, publicata in ,,Monitorul Oficial" nr. 77 din 1 aprilie 1936, care este si in prezent in vigoare.
Contractual de consignatie poate fi o forma particulara a contractului de comision. Uneori cerintele pietei impun ca, indeosebi, comisionarul din tara importatoare sa dispuna de un stoc din marfurile cu vanzarea carora este insarcinat. In acest caz, comisionarul devine consignatar, iar comitentul care-i trimite marfurile se numeste consignant. 
2. Notiune si definitie
Art. 1 din Legea 178/1934 defineste contractul de consignatie ca fiind conventia prin care una din parti, numita consignant, incredinteaza celeilalte parti, numita consignatar, marfuri sau obiecte mobile spre a le vinde pe socoteala consignantului. Caracteristica acestei forme de vanzare consta in interpunerea in raporturile dintre proprietarul-furnizor si cumparator a consignatarului, care indeplineste functii de intermediar. Din punctul de vedere aratat, consignatia se analizeaza ca o specie a contractului de comision, deoarece consignantul detine, analogic vorbind, pozitia de comitent, iar consignatarul pe cea de comisionar. Pe baza acestor elemente, contractul de consignatie poate fi definit ca ,,acel contract prin care o parte, numita consignant, incredinteaza celeilalte parti, numita consignatar, anumite bunuri mobile pentru a fi vandute, in nume propriu, dar pe seama consignantului, la un pret stabilit anticipat, cu obligatia consignatarului de a remite consignantului pretul obtinut sau de a-i restitui bunul nevandut" .
3. Natura juridica si caracterele contractului de consignatie
Contractul de consignatie, asa cum este reglementat de Legea 178/1934, a fost caracterizat in doctrina vremii ca fiind un contract consensual, oneros, sinalagmatic, de comandament, incheiat intuitu personae, principal, comutativ si, in sfarsit, comercial. Contractul de consignatie se incheie in scris, deoarece, potrivit art. 2 din Legea 178/1934, el
se poate dovedi numai prin proba scrisa. Deci, forma scrisa a contractului este ceruta ad probationem.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Consignatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!