Contractul Colectiv de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2. Contractul colectiv de munca.Notiune
3. Calitatea de izvor de drept a contractului colectiv de munca
4. Obligativitatea negocierii colective
5. Reprezentarea partilor la negocierea si incheierea contractului colectiv de munca
6. Desfasurarea negocierii contractului de munca
7. Durata contractului de munca
8. Incheierea, forma si inregistrarea contractului colectiv de munca
9. Continutul contractului colectiv de munca
10. Efectele contractului colectiv de munca
11. Executarea contractului colectiv de munca
12. Modificarea contractului colectiv de munca
13. Suspendarea contractului colectiv de munca
14. Incetarea contractului colectiv de munca
15. probleme legate de contractul colectiv de munca


Extras din referat Cum descarc?

Contractele reprezinta acorduri de vointa facute cu intentia de a produce efecte juridice, mai exact de a constitui dau de a stinge raporturi juridice concrete. Ele nu constituie izvor de drept deoarece nasc drepturi si obligatii numai pentru partile la contract. Asadar, contractele reprezinta ,,Legea partilor".
In mod exceptional o anumita categorie de contracte, si anume contractele colective, au caracter de izvor de drept in dreptul muncii. Explicatia rezida intre altele, in faptul ca insasi Constitutia le confera acest caracter.
Contractul colectiv de munca a avut un rol important in perioada anterioara anului 1990, dar, in conditiile economiei de piata, el a devenit principalul izvor specific intern al dreptului muncii. Contractul colectiv de munca exprima sintetic, prin efectele sale, insemnatatea negocierii colective pentru raporturile de munca. 
Prin Constitutia Romaniei se garanteaza atat negocierea colectiva cat si caracterul obligatoriu al contractelor colective de munca (potrivit art.38 alin.5 din Constitutie).
Acordul sau Pactul social incheiat intre Guvern - sindicate - patronate nu reprezinta un contract colectiv de munca incheiat la nivel national.
1. Notiune. 
Contractul colectiv de munca reprezinta conventia incheiata de patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati pe de alta parte, si salariati reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Contractul colectiv de munca este reglementat prin Legea nr.130/1996.
Conform legii, contractele colective de munca se pot incheia la nivelul unitatilor, grupurilor de unitati, ramurilor si la nivel national.
Pentru fiecare nivel in parte se va incheia insa numai un singur contract colectiv de munca.
Contractele colective e munca ar trebui sa se incheie in ordinea ierarhiei lor, incepand cu cel de la nivel national. Din punct de vedere practic, daca se incheie mai intai contractele colective de munca de la nivelul inferior este posibil ca, prin incheierea ulterioara a contractului de munca la nivel de ramura sau la nivel national, prevederile acestora sa se modifice trebuind in mod obligatoriu sa se alinieze prezederilor contractelor colective de la nivel superior.
2.Calitatea de izvor de drept a contractului colectiv de munca.
Contractul colectiv de munca este izvor de drept, deoarece se incadreaza in categoria de exceptie pentru izvoarele dreptului de norme juridice negociate. El intruneste, ca si orice alt izvor de drept, urmatoarele caracteristici:
- Este general (vizeaza raporturile de munca ale tuturor salariatilor, nu ale unui salariat determinat)
- Este permanent (pe durata valabilitatii se aplica de un numar nedefinit de ori)
- Este obligatoriu.
Deci, contractul colectiv de munca este un contract reglementar, creator de norme de drept.
Pentru ca sunt izvoare de drept, prevederile contractului colectiv de munca de la nivel national sunt obligatorii pentru contractele de la nivelele inferioare, inclusiv pentru cele de la nivelul unitatilor, pe baza lor, urmand sa se incheie obligatoriu si contractele individuale de munca.
In contractele colective de munca nu pot fi prevazute clauze prin care sa fie diminuate drepturile salariale in raport cu nivelul minim al drepturilor prevazut in legislatia securitatii sociale si nici clauze prin care sa se depaseasca nivelul maxim al obligatiilor stabilite in sarcina salariatiilor(cum ar fi, spre exemplu stabilirea unei durate mai mici de 18 zile a concediului de odihna sau o durata a timpului de lucru care sa depaseasca 40 de ore pe saptamana).
3. Obligativitatea negocierii contractului colectiv de munca.
In unitatile cu mai mult de 21 angajati, angajatorul are obligatia de a initia negocierea colectiva. Daca acesta nu declanseaza negocierea colectiva, este pasibil de a fi sanctionat contraventional conform legii, prin plata unei amenzi.
Potrivit art. 3 alin. 1 din Legea nr.130/1996 republicata, este obligatorie negocierea colectiva la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati. Astfel, potrivit legii si principiului libertatii contractuale, angajatorul poate sau nu sa incheie un contract colectiv de munca. In sistemul nostru de drept, angajatorul este obligat doar sa declanseze negocierea colectiva, operatiune care se poate solda cu:
- Incheierea, de comun acord, a contractului colectiv de munca, aceasta fiind situatia normala;
- Dezacordul angajatorului (total sau partial) cu privire la revendicarile salariatilor si, astfel, sa ia nastere un conflict de interese, putandu-se ajunge chiar la declansarea grevei;
- Stabilirea de comun acord de catre parti, prin negociere, ca nu este cazul sa se incheie un contract colectiv de munca in unitatea respectiva.
4. Reprezentarea partilor la negocierea si incheierea contractului colectiv de munca.
Si in unitatile cu mai putin de 21 de salariati, daca partile sunt de acord, se poate incheia un contract colectiv de munca deoarece nihil obstat(nimic nu se opune), tinand cont ca si in acest caz poate exista un sindicat (numarul minim pentru constituirea unui sindicat este de 15 membri).
In unitatile in care nu exista un sindicat legal constituit sau, acolo unde desi exista el nu intruneste conditiile de reprezentativitate cerute de lege - nu cuprinde cel putin 1-3 din numarul salariatiilor din unitatea respectiva - negocierea si incheierea contractului colectiv de munca se face de catre reprezentantii salariatiilor, alesi prin vor secret.
In practica, a fost sesizata Curtea Constitutionala, sustinandu-se ca, stabilirea conditiilor de reprezenttivitate legala pentru sindicate ar impiedica organizatia sindicala care nu intruneste conditia legala de reprezentativitate, sa desfasoare o activitate efecienta. Curtea Constitutionala a respins neconstitutionalitatea acestei prevederi legale deoarece sindicatele se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii, conditiile de reprezentativitate impuse pentru negocierea si incheierea contractelor colective de munca constituind astfel un atribut exclusiv al legiutorului. Mai mult, aceste criterii stabilite prin Legea nr. 130/1996 sunt necesar a fi intrunite numai pentru negocierea si incheierea contractelor colective de munca si in situatiile in care legea cere expres ca ele sa fie indeplinite, pentru toate celelalte situatii sindicale fiind in drept sa-si exercite drepturile si sa-si indeplineasca indatoririle prevazute prin Constitutie, legea nr. 54/1991 si prin propriile statute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Colectiv de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!