Constituirea societăților pe acțiuni

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE ...2
CAPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SOCIETATILE COMERCIALE 4
1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale 4
1.2. Definitia societatii comerciale 5
1.3. Reglementarea juridica a societatilor comerciale in Romania 5
CAPITOLUL 2. CONSTITUIREA SOCIETATILOR COMERCIALE ...7 
2.1. Notiuni introductive .7
2.2. Etapele constituirii societatilor comerciale .8
2.2.1. Etapa consensuala 8
2.2.2. Etapa judiciara .8
2.2.3. Etapa de inmatriculare si publicitate .8
2.2.4. Etapa reparatorie 8
CAPITOLUL 3. CONSTITUIREA SOCIETATII PE ACTIUNI 9
3.1. Notiunea, caracterele si trasaturile specifice ale societatii pe actiuni 9
3.2. Actul constitutiv al societatii pe actiuni 10
3.3. Modalitati de constituire a societatii pe actiuni 31
3.4. Actiunile 12
CONCLUZII ...13
BIBLIOGRAFIE 13


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Prin unire cresc lucrurile mici,
Prin dezbinare se prabusesc cele mai mari.
(Concordia parvae res crescent,
discordia maximae dilabuntur ) 
SALLUSTIUS
Regimul juridic al societatilor comerciale, reglementat prin Legea nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare si prin Codul Civil a facut obiectul a numeroase lucrari de specialitate: manuale si cursuri universitare, monografii, comentarii si adnotari, articole de revista etc. Legea nr. 31/1990 reglementeaza urmatoarele forme juridice de societate comerciala:
societatea pe actiuni, societatea in comandita simpla, societatea in comandita pe actiuni si societatea cu raspundere limitata.
Evenimentele din ultimii ani au determinat multiple si profunde mutatii in toate sferele vietii sociale. Impactul acestora s-au produs, dupa cum era si firesc, si asupra sistemului de drept, deoarece dreptul nu este altceva decat ,,viata sociala in tiparele normelor juridice". 
Pornind de la ideea ca: ,,Piata si cadrele sunt verigi principale ale lantului care constituie baza economica", Societatile pe Actiuni sunt cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, pe langa satisfacerea unor interese personale ale antreprenorilor. In ceea ce priveste societatea pe actiuni, aceasta, prin puterea sa de a concentra capitalurile fragmentate, ce constituie unul din principalii factori de productie si, in acelasi timp, de mobilizare a resurselor in vederea realizarii unor investitii de anvergura, ea fiind destinata, in principiu, realizarii marilor afaceri ce necesita capitaluri insemnate.
Organizarea si desfasurarea activitatilor comerciale in mare parte este conditionata de legitatile si principiile cererii si ofertei, care la randul lor au menirea de a generaliza sistemul economiei de piata libera. O serie de acte normative au fost adoptate si puse in aplicare reconfigurand sub multe aspecte structura economiei nationale, esentiale unei bune desfasurari a activitatilor comerciale, care stabilesc modul de infiintare, functionare si incetare a activitatii intreprinderilor comerciale. 
Ca urmare, societatile comerciale s-au inmultit rapid ca numar, diversificandu-se, insa, si ca forma, iar dintre ele societatea pe actiuni a dobandit un rol important in actuala viata economica.
CAPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SOCIETATILE COMERCIALE
1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia societatilor comerciale
Nascuta din ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori animati de intentia de a realiza impreuna activitati economice de amploare, societatea comerciala a aparut ca urmare a unor cauze economice si sociale, pe masura ce actiunile individuale nu au mai corespuns necesitatii de a indeplini activitati economice de amploare.
Daca la inceput societatile comerciale erau formate doar din cateva persoane care puneau in comun bunurile si abilitatile specifice in vederea realizarii unor afaceri, evolutia tehnicii juridice a contri buit la aparitia unor societati alcatuite din colectivitati mult mai mari care, prin capitalurile lor, au facut posibila realizarea unor mari afaceri in toate domeniile de activitate. Societatile comerciale au avut si au consecinte importante asupra civilizatiei moderne, determinand extinderea pietelor, canalizand energiile umane si financiare in sensul realizarii unor scopuri econo mice si sociale, dar si pentru satisfacerea intereselor personale ale intreprinzatorilor . Aceste grupari de persoane si capitaluri constituite in societati comerciale au indeplinit un rol economic esential, contribuind la cele mai semnificative realizari ale secolului al XIX-lea. Societatea comerciala a aparut in forme incipiente inca din perioada antichitatii. 
Prototipul originar al societatii comerciale l-a constituit societatea civila fara personalitate juridica consacrata de dreptul roman . In timp, societatea comerciala a aparut ca o solutie pentru cei care, desi detineau mari sume de bani, prin functiile lor (clerici, militari), erau incompatibili cu activitatile speculative comerciale. In aceasta situatie ei devin asociati ai comerciantilor in baza unui contract de "commenda", prin punerea la dispozitia lor a unor fonduri de bani sau de marfa, cu conditia de a participa la impartirea beneficiilor si de a suporta riscurile pierderilor in limita respectivelor valori .
Societatile comerciale au fost, si sunt si in prezent, cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca si pentru satisfacerea unor interese personale ale intreprinzatorilor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea societatilor pe actiuni.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bojinca Moise, Drept comercial, Editura Xant, Bucuresti, 2002
2. Bratis Marian, Constituirea societatii comerciale pe actiuni, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2008
3. Carpenaru D. Stanciu, Drept comercial roman, Editura All, Bucuresti 2000
4. Carcei Elena, Drept comercial roman, Ed. All Beck, Bucuresti, 2000
5. Filip Liviu, Drept comercial, Ed. Junimea, Iasi, 2000
6. Motica Radu, Rosu Claudia, Drept comercial roman si drept bancar, Ed. Mirton, Timisoara, 2001 
7. Romul Petru Vonica, Dreptul societatilor comerciale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000
- **Codul civil 
- **Codul comercial 
- **Legea 31/1990 -  privind societatile comerciale (Monitorul Oficial nr. 126-127/1990) 
- **Legea 15/1990 -  privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale (Monitorul Oficial nr. 98/1990)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!