Constituirea Societatilor Comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

Constituirea societatilor comerciale
Cuprins
1.CONSIDERATII GENERALE 2
2.ACTELE CONSTITUTIVE ale societatii comerciale 2
2.1. Notiuni generale 2
2.2.Contractul de societate 3
A.Consideratii generale 3
B.Natura juridica a contractului de societate. 3
C. Conditiile de fond ale contractului de societate 3
D.Conditiile de forma 5
E. Cuprinsul contractului de societate 6
2.3. Statutul societatii 6
2.4.Regimul juridic al conventiilor extrastatutare 6
3. FORMALITATILE LEGATE DE CONSTITUIREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE 7
3.1. NOTUNI GENERALE 7
3.2. INTOCMIREA ACTELOR CONSTITUTIVE 2.1 Precizari prealabile. 7
3.3 Autorizarea functionarii societatii comerciale 9
3.4. Publicitatea privind constituirea societatii si inscrierea fiscala a societatii comerciale 10
4.Infiintarea sucursalelor si filialelor societatii comerciale 10


Extras din referat Cum descarc?

Constituirea societatilor comerciale
1.CONSIDERATII GENERALE 
Precizari prealabile. Legea nr.31/1990 cuprinde, in Titlul II, reguli generale privind constituirea societatilor comerciale.
Societatea comerciala este,in esenta, un contract si, totodata, o persoana juridica.
La baza constituirii sale sta vointa asociatilor, manifestata, dupa caz, in contractul de societate sau in contractul de societate si statutul societatii. Acestia se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, sa desfasoare o activitate comerciala si sa imparta profitul. Deci, fundamentul societatii comerciale il reprezinta actul constitutiv sau, in anumite cazuri, actele constitutive.
Societatea comerciala dobandeste personalitate juridica prin indeplinirea unor formalitati cerute de lege. Aceste formalitati se intemeiaza pe actul constitutiv sau, dupa caz, pe actele constitutive- care dau nastere unor raporturi juridice intre asociati. Dupa indeplinirea formalitatilor privind dobandirea personalitatii juridice,actul constitutiv creeaza si raporturi juridice intre asociati si societate, ca subiect de drept distinct.
2.ACTELE CONSTITUTIVE ale societatii comerciale 
2.1. Notiuni generale 
Actele constitutive sunt diferite, in functie de forma juridica a societatii: contractul de societate, in cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla; contractul de societate si statutul societatii, in cazul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni si societatii cu raspundere limitata .
In cazul societatii pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata, legea permite ca cele doua acte- contractul de societate si statutul- sa se incheie sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane ( S.R.L. cu asociat unic). In acest caz se intocmeste numai statutul.
Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite de asemenea act constitutiv.
Din cele aratate, rezulta ca in conceptia Legii nr.31/1990 denumirea de act constitutiv are un caracter generic, aceasta desemneaza atat contractul de societate si/sau statutul societatii, cat si inscrisul unic.
Mentionam ca societatile comerciale organizate in baza Legii nr.15/1990 au fost infiintate prin actele organelor administrative competente si functioneaza pe baza de statut.
2.2.Contractul de societate
A.Consideratii generale
Este fundamentul pe baza caruia se constituie orice societate comerciala, indiferent de forma ei juridica.
Contractul de societate este supus dispozitiilor Legii nr.31/1990 si,in subsidiar, dispozitiilor Codului civil.
Pentru a fi valabil incheiat, contractul de societate trebuie sa indeplineasca cerintele legii. Astfel, trebuie sa cuprinda elementele specifice, care il particularizeaza fata de celelalte contracte (aporturile asociatilor, affectio societatis si impartirea profitului). De asemenea,ca orice contract, trebuie sa indeplineasca conditiile de fond si de forma prevazute pentru valabilitatea oricarei conventii.
B.Natura juridica a contractului de societate.
Caracterizare generala.
In prezent, in conditiile noului Cod civil, contractul de societate care sta la baza constituirii societatii comerciale este reglementat de dipozitiile Legii nr.31/1990 si, in subsidiar, de dispozitiile Codului civil .


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea Societatilor Comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!