Constituirea Societatii pe Actiuni

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni generale
2.Actele constitutive ale societatii
3.Contractul de societate
3.1 Precizari prealabile
3.2 Asociatii
3.3 Firma societatii
3.4 Capitalul social
3.5 Aporturile asociatilor
3.6 Actiunile
3.7 Administratorii societatii
3.8 Conditiile pentru valabilitatea deliberarilor adunarii generale a actionarilor
3.9 Cenzorii societatii
3.9.1Statutul societatii
4. Modalitati de constituire a societatii
4.1 Constiturea simultana
4.2 Constituirea continuata sau prin subscriptie publica
4.2.1 Notiune
4.2.2 Fondatorii societatii
4.2.3 Prospectul de emisiune a actiunilor
4.2.4 Subscrierea actiunilor
4.2.5 Validarea subscriptiei si aprobarea actelor constitutive ale societatii de catre adunarea constitutiva
4.2.6 Drepturile, obligatiile si raspunderea fondatorilor
5. Formalitatile necesare constituirii societatii
5.1 Evocarea formalitatilor
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni generale
Constituirea societatii pe actiuni este reglementata prin dispozitiile cuprinse in Titlul II, Capitolul (art.8-31) din Legea nr.31/1990.
La baza constituirii societatii stau contractul de societate si statutul societatii.
Pentru formarea capitalului social, legea reglementeaza doua modalitati de constituire a societatii: constituirea obisnuita, prin aporturile asociatilor, si constituirea prin subscriptie publica.
Indiferent de modalitatea folosita, pentru constituirea societatii pe actiuni trebuie indeplinite formalitatile prevazute de lege.
2. Actele constitutive ale societatii
Potrivit art.8 din Legea nr.31/1990, societatea pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut.
Contractul de societate si statutul se semneaza de catre toti asociatii, iar in cazul constituirii societatii prin subscriptie publica, de catre membrii fondatori.
Referitor la actele constitutive vor fi infatisate unele aspecte specifice societatii pe actiuni.
3.Contractul de societate
Contractul de societate trebuie sa se incheie in forma autentica si sa cuprinda elementele prevazute de art.9 din Legea nr. 31/1990.
Deoarece cuprinsul contractului de societate a fost analizat, ne vom opri la unele elemente care privesc aceasta forma de societate.
3.2 Asociatii
Ca in orice societate comerciala, asociatii societatii pe actiuni, denumiti actionari, pot fi persoane fizice sau juridice.
Pentru aceasta forma de societate, legea impune un numar minim al actionarilor; numarul actionarilor nu poate fi mai mic de cinci ( art.8 alin.3 din Legea nr.31/1990)
3.3 Firma societatii
In cazul societatii pe actiuni, firma se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime ,,societate pe actiuni ,,, sau scrisa prescurtat ,,S.A" (art.32 din Legea nr.31/1990)
In orice act care emana de la societate, trebuie sa se arate, pe langa elementele obisnuite (denumirea, numarul de ordine din registrul comertului, forma juridica si sediul societatii) si capitalul social, din care efectiv varsat, potrivit ultimului bilant aprobat.
3.4 Capitalul social
In contractul de societate trebuie sa se prevada capitalul social subscris si cel varsat.
Capitalul societatii pe actiuni nu poate fi mai mic de un milion de lei.Deci,capitalul social subscris nu poate fi sub plafonul minim de un milion de lei.
La constituirea societatii, capitalul social varsat nu va putea fi mai mic de 30 % din capitalul social subscris, daca prin lege nu se prevede altfel.
3.5 Aporturile asociatilor
In contractul de societate trebuie aratat aportul fiecarui asociat.Aportul poate fi in numerar, in natura sau in creante. Desi Legea nr.31/1990 nu cuprinde o interdictie expresa, totusi in societatea pe actiuni aportul nu poate fi in munca, acesta fiind specific numai societatilor de persoane.
Valoarea nominala a unei actiuni nu poate fi mai mica de 1000 lei (art.62 din Legea nr.31/1990)
In cazul aportului in natura, in contractul de societate trebuie sa se prevada valoarea bunurilor aduse ca aport, modul de evaluare si numarul actiunilor acordate pentru acestea.
3.6 Actiunile
Contractul de societate trebuie sa arate numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu specificarea daca sunt nominative sau la purtator.Totodata, trebuie sa se precizeze numarul actiunilor din fiecare categorie.
3.7 Administratorii societatii
In contractul de societate, asociatii trebuie sa mentioneze numarul, numele, prenumele si cetatenia administratorilor, precum si garantia pe care sunt obligati sa o depuna. De asemenea, trebuie sa precizeze puterile administratorilor, drepturile speciale de administrare si de reprezentare acordate unora dintre ei.
Asa cum se va arata, in cazul constituirii societatii prin subscriptie publica, administratorii sunt numiti de catre adunarea constitutiva.
3.8 Conditiile pentru valabilitatea deliberarilor adunarii generale a actionarilor
Prin contractul de societate, asociatii pot stabili conditiile pentru valabilitatea deliberarilor adunarii generale, precum si modul de exercitare a dreptului de vot.
Vointa asociatilor se poate manifesta numai in limitele legii; asociatii pot deroga de la normele prevazute de lege numai in acele cazuri in care legea prevede expres o asemenea posibilitate.
Astfel, asociatii se pot intelege ca hotararile in adunarea generala sa fie luate cu o majoritate mai mare decat majoritatea absoluta a capitalului social reprezentat in adunare (art.74 din Legea nr.31/1990).
Tot astfel, prin derogare de la principiul ca orice actiune da dreptul la un vot, asociatii pot limita numarul voturilor apartinand actionarilor care poseda mai mult de o actiune (art.67 alin.2 din Legea nr.31/1990).
3.9 Cenzorii societatii
In contractul de societate trebuie sa se prevada numarul, numele, prenumele si cetatenia cenzorilor societatii.In cazul constituirii societatii prin subscriptie publica, cenzorii sunt numiti de adunarea constitutiva.
Constituirea societatii pe actiuni implica anumite operatiuni si cheltuieli.Intrucat acestea se realizeaza in contul societatii, legea prevede ca in contractul de societate trebuie sa se prevada operatiunile incheiate de actionari in contul societatii ce se constituie si pe care societatea urmeaza sa le preia , precum si sumele ce trebuie platite pentru acele operatiuni.
3.9.1 Statutul societatii
Statutul societatii pe actiuni se incheie in forma autentica.Asa cum am aratat, statutul societatii cuprinde aceleasi elemente ca si contractul de societate, cu deosebire ca statutul dezvolta elementele care privesc organizarea si functionarea societatii.
4.Modalitatile deb constituire a societatii
Capitalul social al societatii pe actiuni trebuie sa fie de minimum un milion de lei.Acest plafon ridicat al capitalului social poate crea unele dificultati in asigurarea lui de catre asociati.De aceea, legea consacra doua modalitati de formare a capitalului social, care sunt considerate si ca modalitati de constituire a societatii pe actiuni.
O prima modalitate consta in formarea capitalului social prin aporturile asociatilor care constituie societatea.Aceasta modalitate este denumita constituire simultana sau constituire fara apel la subscriptia publica.
A doua modalitate presupune formarea capitalului social si cu contributiile altor persoane decat cele care initiaza constituirea societatii (fondatorii).Aceasta modalitate este denumita constituire prin subscriptie publica.
Asociatii sunt liberi sa aleaga modalitatea de constituire a societatii, in functie de interesele lor.
4.1 Constituirea simultana
Constituirea simultana sau concomitenta consta intr-o procedura simpla de constituire a societatii pe actiuni, care este cea folosita si in cazul constituirii societatii in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata.
In cazul in care exista cel putin cinci asociati, care acopera prin aporturile lor (subscriu) intregul capital social si efectueaza varsaminte de minimum 30% din capitalul social subscris, acestia vor putea trece la constituirea societatii pe actiuni, prin incheuerea actelor constitutive si indeplinirea formalitatilor prevazute de lege.
Constituirea societatii este simultana sau concomitenta, deoarece formarea capitalului social are loc in acelasi timp cu incheierea actelor constitutive ale societatii.
4.2 Constituirea continuata sau prin subscriptie publica
Daca asociatii care initiaza constituirea societatii pe actiuni nu au resursele financiare necesare pentru a subscrie intregul capital social al societatii a, ei pot apela la subscriptia publica, adica pot face o oferta de subscriere, adresata oricarei persoane care dispune de bani si doreste sa ii investeasca prin cumpararea de actiuni.
In acest caz, constituirea societatii presupune o faza premergatoare, necesara formarii capitalului social pe calea subscriptiei publice.Intrucat constituirea societatii se realizeaza in timp, in mai multe faze, ea este denumita constituirea continuata sau succesiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea Societatii pe Actiuni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!