Constituirea Asociatiilor si Fundatiilor

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat, care sunt aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor juridice, faptelor si operatiunilor, considerate de lege fapte de comert, precum si raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.
Dreptul afacerilor este constituit din totalitatea normelor obligatorii care se aplica persoanelor fizice si juridice care exercita in mod profesional acte de comert, dar si unor operatiuni distincte, izolate, ale necomerciantilor, pentru care se aplica reguli comerciale.Personalitatea juridica se dobandeste in momentul inmatricularii si confera acesteia calitatea de a fi titulara de drepturi si obligatii, ca subiect colectiv de drept, avand o vointa si o capacitate proprie, precum si posibilitatea de a participa la raporturi juridice in nume propriu, asumandu-si raspunderea pentru obligatiile sale. 
Persoana juridica este un subiect colectiv de drept, adica un colectiv de oameni care, intrunind conditiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.
Clasificarea persoanelor juridice
Prima clasificare a persoanelor juridice distinge persoanele juridice de drept public de cele de drept privat. In prima categorie se cuprind statul si componentele sale: orasele, judetele, comunele.
Persoanele juridice de drept privat, dupa scopul constituirii lor, se impart in: 
-persoane juridice fara scop lucrativ, reglementate prin Legea 21 din 6.02.1924 si O.G. nr. 26 din 30.01.2000, precum asociatiile si fundatiile;
-persoane juridice cu scop lucrativ, precum societati comerciale, regii autonome, societati cooperatiste;
-asociatii comerciale fara personalitate juridica, acestea fiind asociatiile familiale sau asociatiune in participatiune;
-asociatii civile fara personalitate juridica, precum societati civile, asociatii agricole.
Asociatiile si fundatiile sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.
Constituirea si inscrierea asociatiilor
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire, contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
Asociatia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul. In vederea dobandirii personalitatii juridice, asociatii incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute. 
Actul constitutiv cuprinde:
1)datele de identificare a asociatilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora; 
2)exprimarea vointei de asociere si a scopului propus;
3)denumirea asociatiei;
4)sediul asociatiei;
5)durata de functionare a asociatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;
6) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor; 
7)componenta nominala a celor dintai organe de conducere, administrare si control ale asociatiei; 
8)persoana sau persoanele imputernicite sa desfasoare procedura de dobandire a personalitatii juridice; 
9)semnaturile asociatilor. 
Statutul cuprinde:
1)elementele prevazute in actul constitutiv, cu exceptia celor de la 7) si 8);
2)explicitarea scopului si a obiectivelor asociatiei; 
3)modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat;
4)drepturile si obligatiile asociatilor; 
5)categoriile de resurse patrimoniale ale asociatiei; 
6)atributiile organelor de conducere, administrare si control ale asociatiei; 
7)destinatia bunurilor, in cazul dizolvarii asociatiei, cu respectarea dispozitiilor art. 60 O.G. nr. 26 din 30.01.2000. 
La autentificarea actului constitutiv si a statutului asociatiei se va prezenta dovada eliberata de Ministerul Justitiei privind disponibilitatea denumirii noii asociatii. Oricare dintre asociati poate formula o cerere de inscriere a asociatiei in Registrul asociatiilor si fundatiilor, aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si faca sediul. Cererea de inscriere va fi insotita de actul constitutiv, statutul asociatiei si acte doveditoare ale sediului si patrimoniului initial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea Asociatiilor si Fundatiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!