Consecintele Nerespectarii Obligatiilor Contractuale

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale
Trasatura specifica a contractelor sinalagmatice, prin urmare si a contractului de vanzare - cumparare, consta in caracterul reciproc si interdependent al obligatiilor asumate de partile contractante, obligatia ce revine uneia dintre parti isi are cauza juridica in obligatia corelativa a celeilalte parti si ele trebuie executate in conformitate cu clauzele cuprinse in contract.
Neexecutarea prestatiei promise produce unele efecte sau consecinte speciale reglementate atat de Codul civil, cat si de Codul comercial: partea indreptatita poate uza de exceptia de nexecutare a contractului, poate cere in justitie rezolutiunea acestuia sau, daca este posibil, executarea obligatiei. 
Sistemul dreptului civil este cladit pe ideea rezolutiei tacite, consacrate de art. 1020 - 1021 C. Civ., in favoarea ambelor parti : fiecare dintre acestea poate opune celeilalte exceptia ,, non adimpleti contractus ,, .
Judecatorul poate acorda un termen de gratie partii in culpa, adica partii ce nu si-a executat obligatia ( dar nu poate face aceasta in materie comerciala ).
Pentru a se evita executarea in cursul instantei, pana la ramanerea definitiva a sentintei ( dat fiind ca rezolutia opereaza prin vointa judecatii ), partile pot stipula o clauza rezolutorie expresa potrivit careia rezolutia opereaza, la scadenta, de plin drept, automat si prin vointa lor, judecata nefacand decat sa constate consumarea efectelor voite de parti. 
Legiuitorul civil prevede si un caz de rezolutie de plin drept ( singurul caz de rezolutie legala de plin drept prevazut de Codul civil ), cel care opereaza in caz de neexecutare a obligatiei de ridicare de catre cumparator a unor lucruri mobile sau producte. 
2. Exceptia de neexecutare
In principiu, prestatiile promise reciproc de partile contractante trebuie sa fie executate simultan - cumparatorul este obligat sa plateasca pretul in momentul cand i se preda bunul.
Prin urmare, in contractele sinalagmatice oricare dintre parti este indreptatita sa refuze sa-si execute obligatia proprie, atat timp cat cealalta parte nu isi executa obligatia corelativa ( exceptia non adimpleti contractus ).
Exceptia de neexecutare a contractului a fost definita ca fiind un mijloc de aparare aflat la dispozitia uneia dintre partile contractului sinalagmatic pe care aceasta il exercita in cazul in care i se pretinde executarea obligatiei ce-i incumba, fara ca partea care pretinde aceasta executare sa-si execute propriile obligatii. 
Exceptia de neexecutare constituie asadar, un mijloc de aparare care este la indemana atat a vanzatorului cat si a cumparatorului.
Vanzatorul are obligatia sa predea lucrul vandut, dar potrivit legii, el nu are aceasta obligatie in cazul in care cumparatorul nu plateste pretul, el invocand exceptia de neexecutare. 
Dar, vanzatorul nu poate refuza predarea lucrului cand el insusi a acordat cumparatorului termen pentru plata pretului. In acest caz, se considera ca vanzatorul a renuntat la dreptul sau de a invoca exceptia de neexecutare ( se excepteaza situatia cand dupa incheierea contractului cumparatorul a fost declarat in incetare de plati, afara de cazul cand cumparatorul a dat o cautiune care sa garanteze plata pretului la termen. 
Cumparatorul are ca principala obligatie plata pretului, dar el nu este obligat sa plateasca pretul daca vanzatorul nu preda lucrul vandut si in contract nu s-a prevazut un termen de predare. In consecinta, daca, fara sa-si fi executat obligatia de predare a lucrului, vanzatorul cere plata pretului, cumparatorul poate refuza invocand exceptia de neexecutare.
Pentru a invoca exceptia de neexecutare a contractului, trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii : 
o Obligatiile reciproce ale partilor sa aiba temeiul in acelasi contract
o Sa existe o neexecutare a obligatiilor, chiar partiala, dar suficient de importanta, din partea celuilalt contractant
o Neexecutarea sa nu se datoreze faptei celui care invoca exceptia de neexecutare, fapta care l-a impiedicat pe celalalt sa-si execute obligatia
o Raportul contractual, prin natura sa, trebuie sa presupuna regula executarii simultane a obligatiilor celor doua parti
Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, exceptia de neexecutare se invoca intre partile contractante de catre partea contractanta indreptatita, in puterea sa, fara interventia judecatorului.
Operand ca o modalitate de realizare a justitiei private, ea nu trebuie ceruta instantei de judecata si nu este necesara nici conditia punerii in intarziere a celeilalte parti, fiind suficient sa fie opusa partii care cere executarea.
Exceptia de neexecutare suspenda executarea prestatiei celui care o invoca, asemanator cu situatia in care el ar beneficia de un termen, contractul ramanand temporar neexecutat. Altfel spus, efectul exceptiei de neexecutare consta in suspendarea fortei obligatorii a contractului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Nerespectarii Obligatiilor Contractuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!