Conditia ca o Persoana Fizica sa Aiba Calitatea de Comerciant

Extras din referat Cum descarc?

Conditia ca o persoana fizica sa aiba calitatea de comerciant
1.Notiunea de comerciant si determinarea calitatii de comerciant al persoanei fizice
1.1.Notiunea de comerciant si definitia comerciantului
Potrivit Codului Comercial roman , subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atat comercianti cat si necomercianti.Cu toate ca subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atat comerciantii cat si necomerciantii , totusi in principal activitatea comerciala se realizeaza de catre comercianti.Aceasta realitate il indreptatea pe ilustrul comercialist I.L.Georgescu sa afirme ,,Comerciantul este cel mai de seama actor al vietii economice si juridice" 
Avand in vedere rolul comerciantilor in activitatea comerciala, Codul comercial precizeaza notiunea de comerciant pe baza a doua sisteme: obiectiv si subiectiv.
In conceptia obiectiva, principalul element care determina calitatea de comerciant este natura faptelor (actelor) pe care le savarseste acel comerciant.Codul comercial nu da o definitie comerciantului, precizand doar cine are calitatea de comerciant. Articolul 7 prevede: ,,sunt comercianti aceia care fac fapte de comert (avand comertul ca profesiune obisnuita) si societatile comerciale". Deci au calitatea de comercianti persoanele fizice care savarsesc fapte de comert ca o profesiune obisnuita (comerciantii individuali), precum si persoanele juridice, adica societatile comerciale (comerciantii colectivi).
Potrivit conceptiei subiective (specifica dreptului german), o persoana fizica este comerciant daca exercita cu titlu de profesie o activitate de comert si are numele sau firma inregistrate in Registrul Comertului. Prin inregistrarea firmei se creeaza o prezumtie absoluta cu privire la calitatea de comerciant a persoanei in cauza, indiferent daca savarseste sau nu fapte (acte) de comert. Consecinta practica este ca persoana respectiva suporta procedura falimentului, fara a avea posibilitatea de a contesta calitatea de comerciant.
Definitia comerciantului. In lumina dispozitiilor citate , comerciantul poate fi definit ca orice persoana fizica sau juridica -care desfasoara activitate comerciala , adica savarseste fapte de comert cu caracter profesional.
Intrucat activitatea comerciala cuprinde atat activitatea de producere a marfurilor si serviciilor , cat si activitatea de circulatie (distributie ) a marfurilor, notiunea de comerciant este o notiune generica; ea desemneaza orice persoana fizica sau juridica -care desfasoara in mod profesional , o activitate comerciala indiferent de forma acesteia. 
Trebuie precizat faptul ca potrivit art.8 C. com., statul , judetul , municipiul , orasul , comuna nu pot avea calitatea de comercianti. De asemenea art. 9 din C.com. prevede ca orice persoana care intr-un mod accidental face o operatiune de comert nu poate fi considerat comerciant . Cu toate acestea aceasta persoana in caz de litigiu este supusa jurisdictiei comerciale. 
1.2. Conditiile impuse comerciantului - persoana fizica
Natura juridica a faptelor pe care le savarseste persoana fizica nu este suficienta pentru definirea comerciantului.
Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste in mod cumulativ mai multe conditii.
In literatura de specialitate, aceste conditii au fost grupate in doua categorii: 
? conditii referitoare la persoana, care, la randul lor, sunt de doua feluri:
- conditii necesare protejarii persoanei care vrea sa faca comert (capacitatea juridica de folosinta si de exercitiu);
- conditii necesare protejarii intereselor generale (incapacitatii si incompatibilitatii).
? conditii referitoare la activitate, care presupun necesitatea indeplinirii faptelor de comert cu titlu de profesie.
Pornindu-se de la principiul libertatii de a se face comert, libertate recunoscuta de legiuitor, in principiu, oricarei persoane, unii autori stabilesc limitele legale si, uneori, conventionale ale acestui principiu.
In categoria limitelor legale sunt incluse:
- incapacitatile care tind a proteja interesele incapabilului, impotriva unei activitati comerciale cu consecinte pagubitoare pentru patrimoniul sau (minorii, alienatii mintali);
- interdictiile, decaderile, incompatibilitatile si alte reglementari care sunt prevazute de legiuitor cu scopul protejarii intereselor generale.
Limitele conventionale se refera la:
- diferitele clauze de non-concurenta;
- obligatia de garantie contra evictiunii din partea vanzatorului unui fond de comert sau a locatorului in cazul contractului de locatie de gestiune a fondului de comert;
- obligatia de non-concurenta, stipulata in contractul de munca sau in contractul de reprezentare comerciala etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditia ca o Persoana Fizica sa Aiba Calitatea de Comerciant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!