Comerț - Practici Anticoncurențiale

Extras din referat

1.1. Practici anticoncurentiale
Practicile anticoncurentiale interzise sunt nule de drept si se refera, pe de o parte, la intelegerile exprese sau tacite dintre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, la orice decizii luate de asociatii de agenti economici sau practici concertate intre acestia , iar pe de alta parte, la folosirea abuziva a unei pozitii dominante detinuta de catre unul sau mai multi agenti economici, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale .
Referindu-ne la primul aspect, practicile anticoncurentiale, sub forma intelegerilor secrete intre agenti economici, avand ca scop majorarea sau stabilirea preturilor si reducerea productiei sunt considerate de majoritatea autoritatilor ca singura incalcare mai serioasa a legilor concurentei. 
Cazurile analizate din diverse tari releva ca intelegerea secreta poate fi realizata formal, ca <<gentlemen's agreement>>, in care respectul reciproc, conventiile sociale si contactele personale sunt suficiente pentru a garanta respectarea preturilor de intelegere si a practicilor de afaceri conexe. 
Intelegerile secrete nu implica in mod necesar un acord explicit sau o comunicare intre agenti economici. In industriale oligopoliste, agentii economici isi stabilesc preturile si nivelul productiei, in mod interconditionat, astfel incat actiunile fiecarui agent economic sa aiba impact si sa determine reactia celorlalti agenti, pe piata.
In aceste conditii, membrii unui oligopol pot lua in considerare actiunile concurentilor pe piata si sa isi coordoneze actiunile ca si cum ar forma un cartel, neavand la baza o intelegere explicita si clara. Un astfel de comportament este numit, deseori, <<intelegere secreta tacita>> sau paralelism constient.
Referitor la cel de-al doilea aspect enumerat anterior, se defineste pozitia dominanta, ca fiind: ''situatia in care un agent economic este capabil, intr-o masura apreciabila, sa se comporte independent fata de clientii si concurentii sai de pe aceasta piata''. Pozitia dominanta nu contravine legii prin ea insasi,fiind sanctionat numai abuzul de pozitie dominanta.
De asemenea, sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, care pot conduce la restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei, fie prin luarea unor decizii care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, fie prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru activitatea acestora.
Tipurile de practici anticoncurentiale ce incalca Legea concurentei difera de la o jurisdictie la alta, fiind examinate ca ilegale per se (prin definitie) sau supuse regulii argumentarii. In acest sens, practicile referitoare la preturi, tarife, acorduri de partajare a pietei sau participarea cu oferte trucate la licitatii sau alte forme de concurs de oferte sunt interzise si sanctionate, indiferent de marimea agentilor economici implicati. 
Intelegerile intre agenti economici pot fi clasificate in intelegeri pe orizzontala (intre agenti economici concurenti ce
actioneaza pe aceeasi piata) si intelegeri verticale, intre agenti economici ce opereaza in diferite stadii de productie (de ex., intre producatori si distribuitori).
In urma analizei noilor politici comunitare in domeniul intelegerilor verticale si a acordurilor orizontale, s-a luat in considerare necesitatea transpunerii acestora in legislatia romaneasca, in vederea consolidarii mediului concurential si a cresterii capacitatii economiei romanesti pentru a face fata fortelor pietei si presiunilor concurentiale din Uniunea Europeana .
Pentru asigurarea functionarii eficiente a pietei din cadrul sectoarelor in care au loc comportamente indoielnice, elaborarea unor criterii specifice pentru detectarea practicilor anticoncurentiale prezinta importanta deosebita. Data fiind diversitatea practicilor anticoncurentiale, se impun anumite particularitati in ceea ce priveste mijloacele si metodele utilizate in descoperirea ei :


Fisiere in arhiva (1):

  • Comert - Practici Anticoncurentiale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!