Calitatea de Comerciant

Extras din referat Cum descarc?

CALITATEA DE COMERCIANT
Legea indica cine sunt comerciantii chiar daca nu da o definitie acestei notiuni. "Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca profesiune obisnuita si societatile comerciale" (art.7 Cod com.).
Deci exista comercianti persoane fizice si comercianti persoane juridice (societatile a caror scop este de a derula o activitate comerciala). 
Putem defini astfel notiunea: comerciantul este persoana fizica sau juridica ce desfasoara o activitate comerciala savarsind fapte de comert intr-un mod profesional . 
Disciplinele economice folosesc notiunea de comerciant pentru a numi pe cei care realizeaza distributia marfurilor. Din punct de vedere juridic activitatea comerciala cuprinde atat activitatea productiva cat si distributia marfurilor si serviciilor. Deci sensul juridic este mai cuprinzator, facand referire la un anumit statut socio-profesional: exercitarea in chip profesional de fapte de comert. 
Mai mult, calitatea de comerciant in dreptul privat nu coincide intotdeauna cu notiunea de comerciant din dreptul fiscal (in acest domeniu se folosesc si notiunile de agenti economici, operatori economici, intreprinzatori). Persoana care plateste impozit pe profitul industrial sau comercial, nu are intotdeauna aceeasi calitate cu comerciantul, astfel cum este definit de dreptul comercial. Persoana care se autointituleaza comerciant nu are obligatoriu aceasta calitate in raporturile sale juridice .
Importanta definirii notiunii de comerciant.
Legea creeaza pentru comercianti un statut juridic comercial care produce consecinte juridice cu privire la raporturile in care participa acest subiect . Astfel:
1. Legea stabileste reguli speciale pentru conduita comerciantilor in raporturile juridice in care participa, reguli ce delimiteaza precis obligatiile lor profesionale.
2. Legea instituie o prezumtie de comercialitate cu privire la toate actele savarsite de un comerciant, supunandu-le regimului juridic al normelor comerciale (art.4 Cod com.).
3. Actele savarsite de comercianti sunt supune unor reguli derogatorii de la normele de drept comun. 
4. In cazul insolventei, comerciantul poate fi supus procedurii insolventei.
5. Numai comerciantii platesc impozit pe profitul realizat din activitatea lor profesionala. 
6. Numai comerciantii pot participa la constituirea camerelor de comert si industrie, organizatii profesionale destinate promovarii intereselor acestora.
Clasificarea comerciantilor.
Potrivit codului comercial, art. 7 ,,Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale".
Comerciantii sunt de doua feluri:
- comercianti persoane fizice (comercianti individuali);
- societati comerciale (comercianti colectivi).
Intrucat legea 26/1990 face referire la regiile autonome si organizatiile cooperatiste, putem sa retinem ca exista comercianti persoane fizice si comercianti persoane juridice. 
Desi legea (art.34 Cod com) face referire indirecta la notiunea de mic meserias, (colportori, comercianti ce fac mic trafic ambulant, carausi, persoane a caror comert nu iese din limitele unei profesiuni manuale), codul comercial nu distinge comerciantii dupa volumul de operatiuni. Deci, notiunea de mic comerciant nu are semnificatie juridica.
Comerciantii persoane fizice au un regim juridic unitar. Persoanele fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional . Potrivit Codului comercial, comerciantul persoana fizica este definit prin actele si operatiunile, adica prin faptele de comert savarsite cu caracter profesional. Legea nr. 300/2004 stabileste conditiile in care persoanele fizice pot desfasura activitati economice in mod independent. Persoanele fizice cetateni romani, precum si cetatenii straini, care provin din statele membre ale Uniunii Europene si din statele apatinand Spatiului Economic European., pot desfasura activitati economice in mod individual sau se pot constitui in asociatii familiale.
Persoanele fizice si asociatiile familiale pot desfasura activitati economice ( prevazute in anexa 1 la Normele merodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent) in toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale
Exista societati comerciale care iau nastere prin acordul de vointa al partilor, dar exista si societati comerciale care au luat nastere in conditiile Legii nr. 15/1990, societati ce au rezultat din transformarea vechilor intreprinderi de stat. 
Regiile autonome s-au infiintat in domeniile strategice ale economiei nationale si functioneaza dupa unele reguli speciale. Ele sunt proprietare ale patrimoniului si au autonomie financiara si gestiune economica. Formarea vointei lor juridice, formele de finantare urmeaza reguli derogatorii de la regimul instituit prin legea 31/1990. 
Organizatiile cooperatiste isi desfasoara activitatea in domeniul civil al productiei, desfacerii marfurilor si prestarii serviciilor. Isi desfasoara activitatea potrivit legilor lor organice pe baza principiilor gestiunii economice, beneficiind de personalitate juridica. 
Grupurile de interes economic au calitatea de comerciant cand obiectul sau de activitate are caracter comercial. Acestea reprezinta o forma asociativa al caror scop este inlesnirea sau dezvoltarea activitatii economice a membrilor sai, precum si imbunatatirea rezultatelor activitatii respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea de Comerciant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!