Brevetele de Inventii si Transferul Acestora la Nivel International

Extras din referat Cum descarc?

I. Notiuni generale cu privire la drepturile de proprietate intelectuala
Proprietatea intelectuala este definita ca rezultatul unei activitati umane ce confera titularului dreptului intelectual capacitatea legal recunoscuta asupra creatiei sale si libertatea de a autoriza sau a interzice accesul altor persoane la creatia sa in sensul de a o utiliza, reproduce, etc. In relatiile dintre membrii societatii, proprietatea intelectuala determina numeroase si variate interactiuni. Unele dintre acestea au fost reglementate si fac obiectul unor norme pe plan national, cu incercari si chiar realizari in cadrul international, iar altele au fost mai tarziu introduse in categoria drepturilor de proprietate intelectuala, pe masura ce practica interactiunii dintre membrii societatii a impus aceste masuri.
In incercarea de realizare a unei clasificari a drepturilor de proprietate intelectuala, acestea au fost impartite in drepturile clasice de proprietate intelectuala, acceptate si protejate de acorduri sau conventii internationale, cel mai relevant rol in acest sens avandu-l Acordul privind aspectele legate de comert ale drepturilor de proprietate intelectuala (in engleza: Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights - TRIPS) emis de Organizatia Mondiala a Comertului; respectiv legislatiile la nivel statal. Avand insa in vedere factori precum globalizarea economica, a comertului, a mijloacelor de comunicare, cele tehnico-stiintifice s.a. si faptul ca societatea umana se afla in continua dezvoltare, au aparut si continua sa apara forme noi de proprietate intelectuala, unele dintre acestea chiar nereglementate inca de autoritati, neexistand inca legislatie in domeniu.
Cele mai des intalnite forme acceptate si protejate de catre acordurile si conventiile internationale, adoptate si de legislatia romana in acest domeniu, prevazute de Legea nr. 202/2000 privind unele masuri pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire, sunt: drepturile de autor, drepturile conexe drepturilor de autor, dreptul asupra brevetului de inventie (patentul), dreptul asupra marcii de produs sau de servicii inregistrate, dreptul asupra desenului si modelului industrial, dreptul asupra indicatiilor geografice, cu diverse forme si variatii cuprinse in cadrul acestora. 
Studiul asupra drepturilor si obligatiilor pe care acestea le presupun, legatura lor cu alte aspecte ale vietii economice este departe de a se fi incheiat, elementele de noutate permanente, determinate intr-o anumita masura si de evolutia vietii economice, fiind se pare o caracteristica a acestora.
Reglementarea, administrarea eficienta in plan juridic si economic a acestor forme de proprietate intelectuala s-a dovedit un proces din ce in ce mai complex, pe masura ce canalele de exploatare a creatiilor intelectuale s-au multiplicat sub presiunea dezvoltarii generale si a tehnologiei informatiei. Pentru a obtine instrumentele dorite de exploatarea legala a proprietatii intelectuale, s-au conturat si dezvoltat, mai intai in cadrul unor aranjamente contractuale si mai tarziu in cadrul unor acorduri si conventii internationale, trasaturile esentiale si principiile de baza ale drepturilor de proprietate intelectuala din prezent.
Dreptul de autor este un drept de proprietate intelectuala recunoscut persoanelor fizice (in anumite conditii prevazute expres de lege titularii pot fi si persoane juridice) ce au realizat o opera originala de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea ei de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia ei. Exista trei conditii care se cer a fi indeplinite pentru ca o opera sa intre in sfera de protectie a drepturilor de autor: sa fie rezultatul unei activitati creatoare a autorului, opera sa aiba amprenta creatorului sau, cu alte cuvinte sa aiba originalitate; sa aiba o forma concreta de exprimare, de obicei un suport material; opera sa fie susceptibila de a fi diseminata, adica opera sa fie adusa la cunostinta publicului prin reproducere, executare, expunere, reprezentare, etc. vizand modul ei de transmitere. 
Dreptul de autor este un drept strans legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin atat moral cat si patrimonial. Dreptul de autor cuprinde astfel doua acceptiuni: institutia de autor care este constituita din totalitatea normelor juridice care reglementeaza drepturile nascute din creatia intelectuala si dreptul subiectiv de autor constituit din totalitatea drepturilor pe care le are creatorul unei opere literare, artistice, stiintifice ca urmare a realizarii operei respective. 
Dreptul de autor este incalcat atunci cand o actiune pentru care se solicita acordul autorului este realizata fara consimtamantul acestuia. Reproducerea neautorizata a unor materiale protejate de drepturile de autor, in scopuri comerciale este cunoscuta sub denumirea de piraterie. Termenul este preluat din dreptul penal pentru a fi refolosit si asociat cu drepturile de proprietate intelectuala, cu o conotatie putin diferita, pentru a desemna, metaforic, fenomenul de reproducere ilicita si masiva a unor creatii intelectuale in scopuri comerciale.
Drepturile de autor sunt reglementate in Romania de Legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor si a drepturilor conexe.
Drepturile conexe drepturilor de autor sunt drepturi de proprietate intelectuala, altele decat drepturile de autor, de care beneficiaza artistii interpreti sau executanti pentru propriile interpretari sau executii, producatorii de inregistrari sonore pentru propriile inregistrari, organismele de radiodifuziune si televiziune pentru propriile difuziuni, etc.
Brevetul de inventie (patentul) este titlul de protectie care poate fi obtinut pentru fiecare inventie ce are ca obiect un produs, un procedeu sau o metoda, in toate domeniile tehnologice, cu conditia ca inventia sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa fie susceptibila de o aplicare industriala. Prin Acordul TRIPS din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului se subliniaza dreptul fiecarei tari de a exclude de la patentabilitate anumite inventii care aduc atingere securitatii publice nationale si moralitatii. In Romania, dreptul asupra brevetului de inventie este reglementat de Legea 64/1991 privind brevetul de inventie.
Marca de produs sau de serviciu reprezinta un semn susceptibil de reprezentare grafica care serveste la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altei persoane. Pot constitui marci semnele distinctive: cuvinte, inclusiv nume de perosoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale, combinatii de culori, etc. Dreptul la marca este un drept de proprietate absolut, opozabil tuturor si care poate fi prelungit pe o perioada nelimitata. El presupune dreptul exclusiv de a folosi sau exploata semnul respectiv precum si dreptul de a interzice folosirea aceluiasi semn de catre terti. Acest drept nu este exclusiv, titularul fiind in pericolul de a-si pierde marca in anumite situatii pe care le tolereaza fara a actiona. Se recunoaste insa titularului dreptul de a interveni ori de cate ori acesta considera ca s-au realizat acte incompatibile cu protectia la care este indreptatit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Brevetele de Inventii si Transferul Acestora la Nivel International.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Acostioaiei Constantin, Elemente de drept pentru economisti, Editura All beck, Bucuresti, 2001
2. Bellu Magdo Monna Lisa, Revista de Drept Comercial, Anul XIX, nr. 1/2010, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2010
3. Galanton Mihaela, Dreptul comertului international, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara, 2004
4. Ionescu Mircea, Melinesti Felix, Dreptul de proprietate intelectuala, suport de curs pentru invatamant la distanta Universitatea Hyperion Bucuresti, 2011
5. Macovai Ioan, Dreptul comertului international, suport de curs Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2009
6. Sitaru Dragos Alexandru, Dreptul comertului international - Tratat, Partea Generala, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004
7. Acordul privind drepturile de proprietate intelectuala legate de comert (TRIPS) http://www.dce.gov.ro/Materiale%20site/texte_ref/ACORD_PRIVIND_ASPECTELE_DREPTURILOR_DE_PROPRIETATE_INTELECTUALA.html
8. Legea nr. 202/2000 privind unele masuri pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire; 
9. Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe drepturilor de autor;
10. Legea 64/1991 privind brevetele de inventie;
11. Proprietatea intelectuala in Romania, ghid de bune practici, Universitatea Transilvania Brasov, 2010;
12. http://www.osim.ro/brevete/pbrev.html
13. http://www.eucopyright.com/ro/dreptul-de-autor-si-drepturile-conexe


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!