Arbitrajul ca mijloc de solutionare a conflictelor

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. 1 ARBITRAJUL  2
1.1.ARBITRAJUL  2
1.2.AVANTAJELE ARBITRAJULUI 3
1.3.DEZAVANTAJELE ARBITRAJULUI 4
CAP. 2.TRIBUNALUL ARBITRAL6
BIBLIOGRAFIE12


Extras din referat Cum descarc?

Arbitrajul este reglementat de Codul de procedura civila , reglementare ce reprezinta dreptul comun pentru toate formele de arbitraj privat. Prin incheierea unei conventii de arbitraj, partile isi asuma unele obligatii specifice. Ele se angajeaza sa supuna diferendul lor unui anumit arbitraj, sa aleaga arbitrii si sa execute de buna voie sentinta pronuntata 
Arbitrajul nu reprezinta un concurent al justitiei statale, dupa cum nici nu urmareste sa stirbeasca domeniul acesteia. Relatiile dintre jurisdictia statala si cea arbitrala nu sunt raporturi de concurenta, ci de complinire, de intregire a cailor de solutionare a litigiilor.
Se afirma, in general, ca arbitrajul prezinta, comparativ cu justitia statala, o serie de avantaje: o judecata mai rapida, mai putin formala, mai supla, uneori mai ieftina. 
Rezolvarea clasica a conflictului, prin incredintarea acestuia organelor justitiei si solutionarea pe conceptul castig-pierdere (invingator-invins) s-a dovedit ca nu constituie intotdeauna cel mai adecvat raspuns, de natura sa ofere o solutie tuturor incertitudinilor si dificultatilor economice si sociale. 
1.1.AVANTAJELE ARBITRAJULUI 
Arbitrajul are o serie de avantaje ceea ce confera acestei forme de solutionare a conflictelor o importanta in ce in ce mai mare. Astfel vom prezenta succint avantajele arbitrajului.
Confidentialitatea arbitrajului:
Arbitrajul confera confidentialitate, desfasurarea procedurii arbitrale realizandu-se in cerc inchis, ce permite pastrarea secretului comercial si evitarea publicitatii judiciare, aspect deloc neglijabil mai ales in raporturile comerciale. Natura privata a arbitrajului explica faptul ca arbitrajul nu este guvernat de principiul publicitatii. Astfel, numai partile - personal sau prin reprezentantii lor - participa la dezbaterea litigiului. Legea instituie raspunderea arbitrilor pentru incalcarea acestei obligatii. In acest fel, reputatia partilor, indeosebi a comerciantilor, poate ramane neafectata, indiferent de solutia finala pronuntata in arbitraj.
Sentinta arbitrala este definitiva si obligatorie pentru parti:
Sentinta arbitrala este obligatorie si definitiva, putand fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare, dar nu pentru motive care vizeaza fondul litigiului, ci doar pentru exceptiile procedurale prevazute de Codul de procedura civila. Sentinta poate fi investita cu formula executorie astfel incat, ulterior, sa i se aplice procedura executarii silite.
Costurile arbitrajului:
Un alt avantaj este acela al taxelor mai reduse in raport cu cele judiciare, in special in cadrul arbitrajului ad-hoc. Taxele arbitrale difera in functie de valoarea obiectului cererii de arbitraj dar si in functie de caracterul intern sau international al litigiului. 
Faptul ca partile pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele, ceea ce poate reprezenta, in dinamica relatiilor de afaceri, ideea de parteneriat de natura sa permita mentinerea si continuarea raporturilor contractuale intre persoanele implicate
.
1.2.DEZAVANTAJELE ARBITRAJULUI
Exista si dezavantaje, deloc neglijabile, ce trebuie avute in vedere de partea care doreste sa apeleze la instanta arbitrala pentru solutionarea litigiului sau.
Partile renunta la garantiile de independenta si nepartinire pe care le ofera justitia statala, la competenta judecatorilor care sunt responsabili cu impartirea dreptatii. In acest context, este de retinut aspectul potrivit caruia administrarea probei cu martori precum si ascultarea expertilor se face fara prestare de juramant. De asemenea, tribunalul arbitral nu poate sa recurga la mijloace de constrangere si nici sa aplice sanctiuni martorilor sau expertilor in cazul in care acestia nu se supun indicatiilor instantei arbitrale. Deosebit de important este si faptul ca, desi se pot incuviinta masuri asiguratorii si masuri vremelnice de catre tribunalul arbitral, in caz de impotrivire, executarea acestor masuri poate fi dispusa numai de catre instanta judecatoreasca.
Incheierea conventiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, posibilitatea de a se reveni la instanta judecatoreasca si la procedura urmata de aceasta in solutionarea diferendului. De asemenea, cauzele care pot conduce la desfiintarea hotararii nu sunt atat de cuprinzatoare ca si motivele prevazute pentru exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor judecatoresti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arbitrajul ca mijloc de solutionare a conflictelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative:
Noul Cod de Procedura Civila a Romaniei, Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 545 din 03/08/2012, intrat in vigoare la 15 februarie 2013
Doctrina:
Les I., Tratat de drept procesual civil editia a II-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2002;
Alte surse:
Scritube.ro
Legis.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!