Administratorii Societatilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Societatea comerciala poate fi privita din cel putin doua sensuri: ca o institutie juridica in sine, considerata a fi un organism constituit de regula pe baze asociative, cu scopul obtinerii unui anumit profit de catre cei care s-au asociat si in vederea realizarii unei activitati comerciale sau ca un contract, cu caracteristici proprii determinate de specificul scopului pentru care s-a realizat acordul de vointa.
Legea 31/1990 , care este o lege specifica constituirii si functionarii societatilor comerciale, in articolul 2 prevede ca societatea comerciala imbraca una din formele juridice cum ar fi :
-Societatea in nume colectiv
-Societatea in comandita simpla
-Societatea pe actiuni
-Societatea in comandita pe actiuni
-Societatea cu raspundere limitata
Aceasta enumerare facuta de lege are un caracter limitativ dar nu exclude posibilitatea constituirii societatii in formele prevazute de alte reglementari legale cum ar fi :
-Societati in participatie, reglemantata de Codul Comercial
-Asociatii cu scop lucrativ fara personalitate juridica si
-Asociatii familiale, ambele fiind reglementate in Decretul Lege 54/1990 si Hotararea Guvernului nr. 201/1990.
Societatile comerciale se mai pot clasifica si in functie de alte criterii:
a) in functie de natura societatii, societatile comerciale se impart in : 
-societati de persoane si 
-societati de capitaluri.
Societatile de persoane se constituie dintru-un numar mic de persoane pe baza cunosterii si increderii reciproce a cunostintelor persoanelor, ale asociatilor. Fac parte din aceasta categorie societatile in nume colectiv si societatile in comandita simpla.
Societatile de capital se constituie dintr-un numar mai mare de asociati impus de nevoile capitalului social fara sa prezinte interes calitatile personale ale asociatilor. Prototipul societatilor de capitaluri este societatea pe actiuni.
b) In functie de intinderea reaspunderii asociatilor exista :
-societati in care asociatii au o raspundere nelimitata si 
-societati in care asociatii au raspundere limitata.
c) Dupa structura capitalului social si a modului de impartire a acestor societati comerciale, se clasifica in 2 categorii :
-societatile care au capital social si se divide in parti de interes
-societatile care au capital social si se divide in actiuni
Functionarea societatilor comerciale presupune existenta unor organe de conducere, de administrare si de control. Orice societate comerciala, de regula prin actul constitutiv, isi stabileste propriile organe, respectiv:
- organe de conducere - adunarea generala fiind singura in masura sa hotarasca cu privire la problemele fundamentale ale societatii;
- organele de administrare - administratorii;
- organele de control - cenzorii.
Daca orice tip de societate comerciala impune asigurarea conducerii si administrarii, obligativitatea numirii cenzorilor prin actul constitutiv intervine in cazul societatilor de capital. Legea stabileste regimuri specifice pentru fiecare categorie de societate comerciala, atat in legatura cu modul de desfasurare a adunarii generale, cat si cu privire la administrarea si controlul societatii. Ca reglementare generala, administratorul societatii este cel care reprezinta o societate in relatiile cu tertii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Administratorii Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!