Acțiunea Cambială

Cuprins referat Cum descarc?

1. Actiuni de drept comun pentru recuperarea creantei cambiale 3
2. Actiunea cambiala 3
3. Amortizarea cambiei 6
4. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Actiuni de drept comun pentru recuperarea creantei cambiale
Urmare a refuzului indeplinirii obligatiilor de plata legea ofera creditorului cambial posibilitatea de a-si realiza creanta impotriva obligatilor (principali sau de regres). Pentru obtinerea prestatiei legea a prevazut pentru creditor doua posibilitati:
a) Procedura unui proces cambial prin care dreptul este constatat de judecator care condamna pe debitor sa execute prestatia la care s-a obligat, proces ce debuteaza prin formularea unei actiuni cambiale.
b) O procedura speciala executionala ce se intemeiaza pe ideea ca titlul cambial este prin el insusi un titlu executor pe baza caruia se poate proceda la executarea silita, in conditiile dreptului comun, a debitorului (principal sau de re!gres, dupa caz) 
2. Actiunea cambiala
Prin actiunea cambiala intelegem procedura judecatoreasca prin care creditorul va constrange pe debitori la plata sumei la care acestia s-au obligat prin subscrierea titlului Legea recunoaste creditorului prerogativa virtuala de a deschide, intretine si finaliza un proces, prin care se obtine o hotarare judecatoreasca, un titlu executor (un titlu menit sa fundamenteze constrangerea debitorului sa plateasca). Constrangerea opereaza asupra patrimoniului datornicului si consta in sechestrarea bunurilor acestuia si vanzarea lor cu concursul si sub supravegherea autoritatii judecatoresti, pentru satisfacerea in numerar a creantei cambiale 
Procesul cambial este un proces de drept comun care se deruleaza dupa normele de procedura obisnuite, procedura civila. Actiunea cambiala nu protejeaza insa un drept oarecare ci dreptul de credit al posesorului, incorporat in titlul-document, un drept de creanta originar ce se naste in persoana subiectului cambial (drept care se bucura de caracteristica autonomiei).
Actiunea cambiala va fi o actiunea declaratorie, patrimoniala, personala, mobiliara ce tinde la realizarea unui drept.
Art. 47 L.c. distinge intre actiuni directe si actiuni de regres dupa cum se urmareste executarea unui obligat principal sau de regres.
Actiunea directa are urmatoarele caracteristici:
a) se intenteaza contra obligatilor principali (acceptanti si avalistii acestora);
b) ea nu este conditionata de dresarea protestului sau de savarsirea vreunui act conservatoriu al dreptului de regres. Se excepteaza totusi situatia cand in cambie este indicat un domiciliatar. Desi acesta nu este un debitor cambial ci indeplineste un serviciu de casierie pentru acceptant, totusi refuzul sau de a plati trebuie consemnat intr-un protest. Or, protestul pentru neplata trebuie sa fie precedat de prezentarea la plata si dresarea lui in conditiile si termenele prevazute de Lege. 
c) aceasta actiune nu poate fi pornita inainte de scadenta;
d) exercitiul acestei actiuni este supus numai sanctiunii prescriptiei.
Actiunea de regres se caracterizeaza prin cele ce urmeaza:
a) se intenteaza contra debitorilor de regres, oricare ar fi ei;
b) actiunea este conditionata de dresarea protestului si de orice act conservatoriu pe care legea il prevede;
c) ea poate fi inaintata in anumite conditii inaintea scadentei dreptului ce-1 protejeaza;
d) exercitiul actiunii de regres este supus sanctiunii decaderii si prescriptiei;
e) titularul actiunii va fi intotdeauna creditorul dreptului de regres.
Actiunea este o virtualitate de sesizare a unui organ jurisdictional sa statueze asupra unei situatii juridice deduse judecatii si, fara sa se identifice cu dreptul subiectiv este inerenta acestuia. Exercitarea oricarei actiuni presupune respectarea unui minim de conditii formale prescrise de legea procedurala. In dreptul cambial legiuitorul nu s-a marginit sa fixeze numai formalitatile si termenele in vederea actiunii cambiale de regres dar a prevazut si sanctiunea nerespectarii acestora, care este decaderea.
Aceasta formula adoptata de lege obliga pe creditor sa nu lase prea multa vreme pe obligatii de regres in incertitudine expusi amenintarii punerii in miscare a actiunii. Regula este stabilita deci in interesul debitorilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Cambiala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Silvia Lucia Cristea, ,,Cambia in dreptul comparat", Ed. LuminaLex, Bucuresti, 2001.
Vasile Luha ,"Titluri de credit.Cambia", Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2001.
Raducan Oprea, ,,Drept comercial Roman", Ed. Didactica si Pedagogica, 2009.
Radu Motica, Vasile Popa, ,,Drept comercial Roman si drept bancar", Ed. LuminaLex, Bucuresti, 2005.
M. N. Costin, I. Les, M. Minea, D. Radu, "Dictionar de drept procesual civil", Bucuresti, 2007.
Stanciu D. Carpenaru, ,,Drept comercial roman", Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2008.
I. Turcu, Legea asupra cambiei si biletului la ordin - cu modificarile ulterioare - comentata si adnotata, Ed. LuminaLex, Bucuresti, 2005.
Legea nr.58/1934 -asupra cambiei si biletului la ordin, publicata in M.Of. nr. 100/1mai 1934, modificata prin O.G. nr.11 /4 august 1993, publicata in M.Of. nr.201 din 23 august 1993, modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/2008, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 284 din 11 aprilie 2008.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!