Abuzul de poziție dominantă - Coca Cola

Cuprins referat Cum descarc?

Interdictia abuzului de pozitie dominanta: 
Analiza: 
1. Definirea pietei relevante: 
2. Identificarea pozitiei dominante: 
3. Analiza activitatii specifice a unei firme: 
Bariere la intrare: 
Natura produsului: 
Identificarea abuzului de pozitie dominanta: 
Sanctiuni: 
Cazul Coca-Cola: 
1. Acordurile de exclusivitate: 
2. Rabaturile de loialitate: 
3. Conditionarea vanzarii produselor de top de achizitia produselor care nu au succes: 
4. Restrictionarea accesului la vitrine frigorifice: 
Angajamentele Coca-Cola: 
Alt caz de abuz de pozitie dominanta:


Extras din referat Cum descarc?

Abuzul de pozitie dominanta - definitie conform Glosarului de termeni OECD:
Practici comerciale anticoncurentiale in care, o firma detinand o pozitie dominanta, se poate angaja pentru a-si mentine sau consolida pozitia pe piata.
Aceste practici ale firmelor, deseori controversate, pot fi considerate ca exploatare abuziva sau necorespunzatoare a controlului monopolist al unei piete, menita sa restranga concurenta. Termenul a fost inclus in mod explicit in legislatia concurentei din diverse tari cum ar fi Canada, Piata Comuna si Germania. In SUA' este definita ca o actiune care se intreprinde pentru monopolizarea unei piete (se numeste chiar "monopolizare" - N. T.).
In diverse tari, de la caz la caz, difera foarte mult tipurile de practici de afaceri care sunt considerate abuzive. Unele practici pot fi tratate diferit in diverse jurisdictii. Totusi, practicile de afaceri contestate (nu intotdeauna cu succes juridic), in cazuri reale in diverse tari, includ: practicarea unor preturi excesive sau nerezonabile, discriminarea prin pret, practicarea preturilor de ruinare, prin stabilirea de preturi sub propriile costuri pentru eliminarea concurentei, stabilirea unor preturi la un nivel ridicat de catre firmele integrate, refuzul de a trata (a vinde sau a cumpara), vanzarile legate sau conditionate si acapararea mijloacelor de productie.
Interdictia abuzului de pozitie dominanta:
Abuzul de pozitie dominanta este reglementat primar de dispozitiile art.6 din Legea Concurentei, ale carui prevederi sunt dezvoltate de ,,Regulamentul pentru aplicarea prevederilor art.5 si 6 din lege privind practicile anticoncurentiale".
Potrivit art.6: "Este interzisa folosirea in mod abuziva unei pozitii dominante, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor".
Prin art.8, legiuitorul a instituit o exceptie de la interdictia prevazuta de art.6, sanctionand numai acele comportamente, susceptibile de a fi calificate drept practici anticoncurentiale, conform prevederilor art.5 alin. l si art.6 ale agentilor economici sau ale gruparilor de agenti economici, a caror cifra de afaceri depaseste 20 de miliarde de lei si a caror cota de piata detinuta este mai mare de 5%,.
In practica, sfera de aplicabilitate a acestei exceptii in cazul abuzului de pozitie dominanta este destul de restransa, intrucat este destul de dificil de imaginat o structura de piata care sa-i permita unei firme sa detina o pozitie dominanta cu o cota de piata mai mica de 5%.
In cazul unor practici anticoncurentiale ce privesc preturi, tarife, acorduri de partajare a pietei si participarea in mod concertat cu oferte trucate la licitatii sau alte forme de concurs cu oferte, limitele prevazute nu sunt aplicabile, practicile respective fiind sanctionate si interzise indiferent de marimea agentilor economici.
Cele mai frecvente forme de manifestare a abuzului de pozitie dominanta sunt:
a) impunerea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare, a tarifelor ori a altor clauze contractuale inechitabile si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari;
b) limitarea productiei, distributiei sau dezvoltarii tehnologice In dezavantajul utilizatorilor ori consumatorilor;
c) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
d) conditionarea incheierii unor contracte de acceptare, de catre parteneri, a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care, nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;
e) realizarea de importuri fara competitie de oferte si tratative tehnico-comerciale uzuale, in cazul produselor si serviciilor care determina nivelul general al preturilor si tarifelor in economie;
f) practicarea unor preturi excesive sau practicarea unor preturi de ruinare, in scopul inlaturarii concurentilor sau vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni;
g) exploatarea starii de dependenta in care se gaseste un alt agent economic fata de un asemenea agent sau agenti economici si care nu dispune de o solutie alternativa in conditii echivalente, precum si ruperea relatiilor contractuale pentru singurul motiv ca partenerul refuza sa se supuna unor conditii comerciale "nejustificate. "
Analiza:
In lipsa unei definitii legale a notiunii de abuz de pozitie dominanta, din interpretarea art. 6 din lege se desprind trasaturile definitorii ale acestei practici. Concret, pentru aplicarea prevederilor art.6 este necesara o analiza ce cuprinde trei etape:
1. Definirea pietei relevante;
2. Identificarea pozitiei dominante;
3. Analiza prin investigatie a activitatii specifice firmei pentru a constata daca a abuzat de pozitia sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul de Pozitie Dominanta - Coca Cola.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!