Abuz de Pozitie Dominanta

Extras din referat Cum descarc?

Istoric
Van den Bergh Foods (HB), care apartine Unilever, este principalul producator de inghetata din Irlanda. Pentru cativa ani HB a aprovizionat comerciantii cu congelatoare, asupra carora si-a pastrat proprietatea, care au fost furnizate fie gratuit fie in schimbul unei chirii si mentionand ca vor fi utilizate exclusiv pentru produsele HB Ice cream (clauza de exclusivitate). 
Masterfoods (Mars) ce apartine corporatiei americane Mars Inc. a intrat pe piata inghetatei din Irlanda in 1989 
In vara anului 1989 mai multi comercianti care detineau congelatoare de la HB au achizitionat si depozitat inghetata de la Mars. Acest lucru a determinat HB sa solicite respectarea clauzei de exclusivitate. 
Mars a depus plangere la instantele nationale dar si la Comisia Europeana impotriva companiei HB, intrucat i-au fost diminuate vanzarile in urma contractelor incheiate de HB care a abuzat de pozitia dominanata ce o detine pe piata.
Dreptul aplicabil
Articolele 81, 82 si 295 TCE referitoare la regulile de concurenta: interzicerea acordurilor intre intreprinderi si a abuzului de pozitie dominanta.
Articolul 81
(1) Sunt incompatibile cu piata comuna si interzise orice acorduri intre intreprinderi, orice decizii ale asocierilor de intreprinderi si orice practici concertate care pot afecta comertul dintre statele membre si care au ca obiect sau efect impiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei in cadrul pietei comune si, in special, cele care:
(a) stabilesc, direct sau indirect, preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare;
(b) limiteaza sau controleaza productia, comercializarea, dezvoltarea tehnica sau investitiile;
(c) impart pietele sau sursele de aprovizionare;
(d) aplica, in raporturile cu partenerii comerciali, conditii inegale la prestatii echivalente, creand astfel acestora un dezavantaj concurential;
(e) conditioneaza incheierea contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, prin natura lor sau in conformitate cu uzantele comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte.
(2) Acordurile sau deciziile interzise in temeiul prezentului articol sunt nule de drept.
(3) Cu toate acestea, prevederile alineatului (1) pot fi declarate inaplicabile in cazul:
-- oricaror acorduri sau categorii de acorduri intre intreprinderi;
-- oricaror decizii sau categorii de decizii ale asocierilor de intreprinderi;
-- oricaror practici concertate sau categorii de practici concertate
care contribuie la imbunatatirea productiei sau distributiei de produse ori la promovarea progresului tehnic sau economic, asigurand totodata consumatorilor o parte echitabila din beneficiul obtinut si care:
(a) nu impun intreprinderilor in cauza restrictii care nu sunt indispensabile pentru atingerea acestor obiective;
(b) nu ofera intreprinderilor posibilitatea de a elimina concurenta in ceea ce priveste o parte semnificativa a produselor in cauza.
Articolul 82
Este incompatibila cu piata comuna si interzisa, in masura in care poate afecta comertul dintre statele membre, folosirea in mod abuziv de catre una sau mai multe intreprinderi a unei pozitii dominante detinute pe piata comuna sau pe o parte semnificativa a acesteia.
Aceste practici abuzive pot consta in special in:
(a) impunerea, direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare sau a altor conditii de
tranzactionare inechitabile;
(b) limiteaza productia, comercializarea sau dezvoltarea tehnica in dezavantajul consumatorilor;
(c) aplicarea in raporturile cu partenerii comerciali a unor conditii inegale la prestatii echivalente, creand astfel acestora un dezavantaj concurential;
(d) conditionarea incheierii contractelor de acceptarea de catre parteneri a unor prestatii suplimentare care, prin natura lor sau in conformitate cu uzantele comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte.
Articolul 295
Prezentul tratat nu aduce atingere regimului proprietatii in statele membre.
Articolele avute in vedere au fost transpuse in legislatia nationala a statelor membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuz de Pozitie Dominanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!