Varietati de Vanzare

Extras din referat Cum descarc?

In cuprinsul acestei lucrari voi incerca sa analizez principalele caracteristici prin care putem diferentia categoriile de vanzare.
Pentru unele varietati de vanzare, Codul Civil, sau alte acte normative prevad unele reguli speciale, astfel incat vanzarile de buniuri care se fac dintr-un gen limitat (vanzare dupa greutate, numar sau masura), vanzarile afectate de conditie sau termen (vanzarea pe incercate, vanzarea cu plata pretului in rate si vanzarea cu pact de recuperare), vanzarile in care natura obiectului vandut determina unlele reguli speciale (vanzarea creantelor , vanzarea de drepturi succesorale si de drepturi litigioase) si vanzarile care se fac in forma solemna (vanzarea constructiilor si vanzarea la licitatie ).
Varietatea actiunilor, pentru care omul are libertatea deplina a le realiza sau a se abtine de la infaptuirea lor, este restransa prin prohibirea unor fapte care ar putea stanjeni convietuirea in armonie cu ceilalti indivizi.
Acesta necesitate de respectare a unor reguli in societate a determinat aparitia si dezvoltarea dreptului, adica o reglementare a actiunilor omenesti, deoarece acestea privesc in chip direct sau indirect relatiile omului cu alti indivizi ori cu diferite grupuri sociale.
Aparitia trocului, prin schimbul surplusului de produse este un impas important in stabilirea de relatii noi intre indivizi. Aceste activitati evolueaza pentru ca erau bazate pe increderea, onestitatea si consimtamantul celor ce realizau trocul, iar mai tarziu, odata cu aparitia banilor ca mijloc de schimb, aceste indeletniciri iau amploare.
Trocul, imprumutul de unelte, lasarea in grija de lucruri sunt doar cateva exemple care odata cu evolutia societatii au dus la creearea de acorduri de vointa intre doua sau mai multe persoane si incheierea de contracte de vanzare-cumparare, de imprumut si de depozit.
Art. 1294 Cod civil defineste vanzarea ca fiind "o conventie prin care doua parti se obliga intre sine, una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul lui". Modul in care legiuitorul a definit vanzarea nu este exact, in primul rand pentru ca vanzatorul nu se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea bunului, ci el transforma insasi proprietatea lucrului vandut, iar, pe de alta parte, proprietatea se transforma doar prin singurul efect al consimtamantului. 
Exista mai multe varietati de vinzare-cumpararea: vinzarea cu gramada; vinzarea dupa greutate, numar si masura; vanzarea pe gustate; vinzarea cu pact de rascumparare; vinzarea de drepturi litigioase; retractatul litigios; vinzarea de drepturi succesorale; vinzarea pe incercate; vinzarea prin licitatie.
Particularitatile pe care le prezinta aceste varietati de vinzare-cumparare impun o tratare succinta.
Vanzarea cu gramada
Vinzarea cu gramada este reglementata de art. 1299 Cod civil. In acest caz, nu are loc numararea, masurarea, proprietatea fiind transferata la cumparator chiar in momentul incheierii contractului . Deci, "vinzarea pura si simpla este perfecta indata ce lucrul vindut si pretul sint determinate".
Vinzarea cu gramada (in bloc) are ca obiect o cantitate determinata de bunuri prin masa ei. Pretul se va stabili global, pentru cantitatea intreaga.
Vanzarea dupa greutate, numar si masura
Obiectul contractului de vinzare-cumparare il formeaza numai bunurile de gen, care se delimiteaza dintr-un gen limitat (genus limitatum) si este necesar sa se procedeze la cantatrire, numarare sau masurare, fie pentru individualizarea calitatii vandute din lot (de exemplu, se vand 100 kg. de cartofi cu 10.000 lei /kg dintr-o cantitate mai mare), fie pentru determinarea pretului (se vinde tot lotul cu 10.000 lei / kg) .Ceea ce caracterizeaza aceasta vinzare este faptul ca transferul dreptului de proprietate de la vinzator la cumparator are loc ulterior perfectarii contractului, si anume, atunci cind bunurile vindute sint individualizate prin cintarire, masurare sau numarare. Tot in acelasi moment, vor trece riscurile asupra cumparatorului.
In legatura cu locul si data cind se vor face cintarirea, masurarea etc., se va avea in vedere conventia partilor. In absenta unei clauze in acest sens, cintarirea, masurarea etc. se vor face la locul unde bunurile urmeaza a fi predate. Operatiile de cintarire, masurare si numarare trebuie facute neaparat in prezenta cumparatorului sau a reprezentantului acestuia. Daca au fost primite bunurile fara a fi cintarite, masurate etc., este de presupus ca cumparatorul a renuntat la aceste operatiuni.
In cazul pieirii fortuite a bunurilor vindute, dar necintarite, nemasurate etc., vinzatorul va putea pretinde pretul, insa nu va datora daune-interese.
Vanzarea pe gustate
Potrivit art. 1301 Cod civil "in privinta vinului, a oliului si a altor asemenea lucruri care, dupa obicei, se gusta mai inainte de a se cumpara, vinderea nu exista pina ce cumparatorul nu le-a gustat si n-a declarat ca-i convin". Aceasta varietate a contractului de vinzare-cumparare este folosita, de regula, pentru unele bunuri alimentare care se desfac in piete. Ca sa se poata incheia contractul de vinzare-cumparare, este necesar ca, in prealabil, cumparatorul sa guste bunurile. O asemenea vinzare este supusa unei conditii suspensive potestative simple, in sensul ca vinzarea se considera perfectata doar in momentul in care cumparatorul, dupa ce a gustat bunul respectiv, declara ca acesta ii convine. Pina in momentul in care cumparatorul declara ca accepta sau nu bunul, s-a considerat ca ne-am aflat doar in prezenta unui "proiect de vinzare" sau a unei "promisiuni de vinzare". Proprietatea asupra bunului vindut se va transmite doar dupa individualizarea acestuia.
Vanzarea pe incercate
Aceasta vanzare este un contract incheiat din momentul realizarii acordului de vointa, dar sub conditia suspensiva a incercarii lucrului de catre comparator (art. 1302 C.civ.) Un asemenea contract se incheie intotdeauna sub conditia suspensiva (care consta in incercarea bunului de catre cumparator). Incercarea urmareste sa stabileasca daca bunul corespunde sau nu destinatiei sale. De exemplu, in cazul unor produse tehnice, se verifica daca acestea corespund calitatii si functionarii. Deci, in momentul in care se incheie contractul, cumparatorul isi rezerva dreptul de a verifica (personal sau cu ajutorul unei persoane calificate) daca bunul corespunde parametrilor tehnici si functionali. Contractul se considera perfectat in momentul in care se cunoaste rezultatul pozitiv al verificarii, cind proprietatea bunului trece asupra cumparatorului. Vinzarea fiind sub conditie, riscurile pieirii fortuite a bunului cad in sarcina vinzatorului. Pina la indeplinirea conditiei, vinzatorul ramine proprietarul bunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Varietati de Vanzare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!