Testamentul

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITAOLUL I :Consideratii generale privind testamentul 5
? 1. Notiunea si caracterele juridice ale testamentului 5 
? 2. Conditii cerute de lege pentru validitatea testamentului 8
- 2.1 Conditii de fond 9
- 2.2 Conditii de forma 12
CAPITOLUL II:Formedetestament in legislatia civila a diferitor tari 14
? 1. Formele testamentului in legislatia civila a R M 14
? 2. Forme de testament in legislatia altor state 21
? 3. Continutul testamentului 24
CAPITOLUL III : Alte dispozitii testamentare 26
? 1.Legatul 26
? 2.Exheredarea 32
? 3.Executarea testamentului 33
INCHEIERE 37
BIBLIOGRAFIE 38


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Problema vointei capabile sa produca efecte dupa moartea celui care a exprimat-o a constituit pentru mine o preocupare mai veche. Hotaritoare in alegerea temei tezei mele de an, pe linga aceasta preocupare, au fost si cunostintele acumulate pe parcursul celor patru ani academici de studii.
M-am convins ca o institutie de drept nu poate fi inteleasa fara un studiu intensiv si aprofundat a normelor ce o reglementeaza. Astfel, prin lucrarea de fata imi propun o analiza cit mai completa a testamentului in legislatia civila a Republicii Moldova si in legislatia altor state. 
O maxima latina afirma:,,Fugit irreparabile tempus", ceea ce in traducere inseamna ca timpul se scurge ireparabil. Meditind asupra faptului dat se ajunge la ideea ca decesul persoanei este un fenomen inevitabil. 
Astfel, inca din cele mai vechi timpuri s-a accentuat problema sortii patrimoniului celui decedat. Existenta unor norme care sa reglementeze soarta patrimoniului a unei persoanei decedate ar facilita solutionarea acestei probleme. Asadar, Codul Civil al Republicii Moldova din 6 iunie 2002, constituit din cinci carti, ofera o carte intreaga normelor ce reglementeaza dreptul succesoral, si anume cartea a patra intitulata ,, dreptul succesoral".
Alaturi de devolutiunea succesorala legala, legiuitorul nostru, inspirat de legiuirile romanice, reglementeaza si devolutiunea succesorala testamentara. Originea determinarii cercului de persoane chemate sa culeaga mostenirea potrivit vointei lui de cujus (testatorului) se pierde in negura vremurilor. Dreptul omului de a dispune de averea sa prin acte de ultima vointa - prin testament - ne este atestata de legiuirile cele mai vechi 
Din cele mai vechi timpuri dreptul testatorului de a dispune de patrimoniul sau era limitat. Astazi, ne este cunoscut faptul ca exista un control obstesc - reminiscenta a solidaritatii gentilice - care ingradea puterea de decizie a testatorului.
Succesiunea testamentara a necesitat o reglementare corespunzatoare fiecarei etape de dezvoltare a societatii, menita sa asigure protectia celor mai apropiati mostenitori ai testatorului si, totodata, sa raspunda unor comandamente sociale ale vremii.
Mostenirea testamentara, ca forma de transmisiune patrimoniala pentru cauza de moarte, nu a fost privita intotdeauna favorabil. Astfel, unii autori militau pentru limitarea dreptului de a testa, ei vazind in succesiunea testamentara o exagerare arbitrala, izvorita din superstitie, dreptul testatorului, dupa opinia acestora, aparind ca o exagerare a puterilor proprietarului care dispune de bunurile sale nu numai pentru timpul cit este in viata, ci si dupa moarte.
Opinia care a triumfat considera dreptul de a testa nu ca pe un privilegiu special acordat de dreptul civil, astfel cum se aprecia de unii autori in trecut, ci ca un drept natural al omului.
Si in zilele noastre, legislatia civila institue anumite limitari a dreptului de a dispune prin testament, in special prin instituirea rezervei succesorale. 
CAPITOLUL I.
NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE TESTAMENTULUI
? 1. Notiunea si caracterele juridice ale testamentului
Codul civil enumera succesiunea printre diferitele moduri prin care se dobandeste (transmite) proprietatea. Conform Constitutiei R.M. dreptul la mostenire a proprietatii private este garantat (art.46. alin.6).
Avandu-se in vedere acest text de lege, s-ar parea ca succesiunea este un mod de dobandire (transmitere) a proprietatii. Intr-adevar, in esenta, notiunea de succesiune desemneaza transmiterea unui patrimoniu sau a unor bunuri singulare de la o persoana fizica decedata la una sau mai multe persoane fizice sau juridice in fiinta. Asadar, succesiunea este o transmisiune din cauza de moarte (mortis causa) prin care, afara de cazul in care se refera la bunuri singulare, se transmit nu numai drepturi, ci si obligatii, deci mai mult decat simpla proprietate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Testamentul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!