Testamentul

Extras din referat Cum descarc?

1.Scurt istoric 
Originea testamentului este foarte veche si cele mai multe din popoarele antichitatii l-au cunoscut. In dreptul roman importanta sa este covarsitoare in transmisiunea succesiunii. Din dreptul roman testamentul trece in dreptul modern. El a suferit insa o oarecare disparitie, pe o perioada destul de lunga, in cursul Evului Mediu, deoarece atat obiceiurile de origine germanica cat si principiile dreptului canonic ii erau putin favorabile. Astfel, incepand cu veacul al IX-lea pana in veacul al XII-lea, testamentul joaca un rol foarte redus in viata juridica a popoarelor medievale.
Din veacul al XIII-lea inainte insa, renasterea studiilor de drept roman si influenta acestuia au drept rezultat reinvierea testamentului, care recapata o importanta tot mai mare, transformandu-se treptat. Astfel, gasim testamentul in vechile noastre legiuiri, si, in sfarsit, in codul nostru civil precum si in toate legislatiile contemporane.
S-a discutat mult si inca se mai discuta asupra legitimitatii dreptului de a dispune prin testament, din punctul de vedere al interesului social si moral si, de cele mai multe ori, aceasta discutie a alunecat pe terenul doctrinelor politice. Aceasta discutie este foarte interesanta din punct de vedere social si economic, dar irelevanta din punct de vedere juridic.
Ne vom limita la a spune ca dreptul de a dispune de avere prin testament este o prelungire a dreptului de proprietate. Dreptul de proprietate consta nu numai in dreptul de a dispune de avere in timpul vietii, dar si in a hotari asupra transmisiunii acestei averi dupa moarte. Dreptul de a testa este adanc inradacinat in dreptul fundamental al proprietatii. Insasi legea a consacrat in mod expres acest drept: art. 856 C.civ. stipuleza ca  orice persoana este capabila de a face testament, daca nu este poprita prin lege, ceea ce inseamna ca in materie de testament si dispozitii testamentare, implicit, capacitatea este regula si incapacitatea, exceptia.
Nu trebuie, insa, sa confundam dreptul de testa cu libertatea absoluta de a testa. Legea a acordat intr-adevar dreptul de a face un testament, insa a ingradit libertatea de a dispune de avere prin testament. Astfel, legea a organizat rezerva, pe care o vom studia mai departe, in continutul altui capitol. Pe cat este de necesar de a asigura dreptul de a testa, pe atat este de necesar de a-l impiedica pe testator sa abuzeze de acest drept, dispunand intreaga sa avere unor straini, in paguba familiei.
Legiuitorul modern considera testamentul impreuna cu dispozitiile testamentare ca o derogare de la ordinea legala a succesiunilor. Formalismul, de cele mai multe ori sever, pe care legiuitorul l-a impus testamentului, isi regaseste explicatia in mare parte in aceasta tendinta a legiuitorului modern de a da prioritate succesiunii ab intestat, socotind, ca testamentul este o tulburare adusa devolutiunii legale a bunurilor, trebuind ca atare sa fie ingradit si strict organizat.
Autorul testamentului se numeste testator. Dispozitiile cuprinse in testament si relative la bunuri se numesc legate. Persoana in favoarea careia se face un legat se numeste legatar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Testamentul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!