Teoria Impreviziunii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie 1 
2. Delimitari de alte notiuni 1
3. Fumdamentele juridice ale aplicarii teoriei impreviziunii 4
4. Premisele impreviziunii contractuale 6
5. Posibilitatea readaptarii contractului 9
6. Regimul juridic al impreviziunii 10
7. Domeniul de aplicare al teoriei impreviziunii 11
8. Sanctiuni 12
9. Clauza de revizuire si clauza de indexare 12


Extras din referat Cum descarc?

1.DEFINITIE
Impreviziunea constituie un exemplu ilustrativ pentru modul in care concepte traditionale ale dreptului civil sunt chemate sa-si analizeze si sa-si demonstreze corespondenta cu o anumita realitate economica. Dinamica conjucturii economice atrage necesitatea adaptarii unui contract cu titlu oneros cu executare succesiva sau a celor afectate de un termen suspensiv (sfera inauntrul careia isi gaseste aplicarea teoria impreviziunii) la noile realitati, caci partile, la incheierea contractului, nu au avut in vedere schimbarile intervenite ulterior in viata economica, ci numai situatia economica existenta la data incheierii contractului. Consecintele grave ale acestei metamorfoze pot consta in serioase dezechilibre intre prestatiile partilor cauzand ruinarea unei parti si imbogatirea celeilalte. 
Aceasta paguba pe care o sufera o parte ca o consecinta a dezechilibrului grav intervenit intre prestatiile cocontractantilor in cursul executarii contractului, urmare a cresterii excesive si imprevizibile a preturilor, constituie de fapt impreviziunea.
Trasaturile definitorii ale impreviziunii sunt:
- impreviziunea este o problema de ordin economic si financiar legata de fluctuatiile preturilor; problema impreviziunii nu se pune cand cauzele dezechlibrului dintre prestatiile partilor sunt de alta natura decat economica;
- paguba rezultata din dezechilibrul prestatiilor intervine dupa incheierea contractului; prin acest lucru impreviziunea se deosebeste de viciul de consimtamant al leziunii, care intervine in momentul incheierii contractului - impreviziunea este o "leziune a posteriori". 
2.DELIMITARI DE ALTE NOTIUNI
1. Impreviziunea contractuala si leziunea
Leziunea reprezinta prejudiciul material suferit de o parte contractanta ca urmare a disproportiei vadite de valoare intre prestatii, existenta la momentul incheierii contractului. Deosebiri intre impreviziune si leziune:
a. diferenta domeniului de aplicare: - ratione personae, conform Codului civil, art. 951, 1157-1175, si Decretului nr. 32/1954, art. 25, leziunea priveste minorii intre 14-18 ani. Cu titlu de exceptie, si majorii pot intenta actiunea in anulare pentru leziune, in materie de partaj, conform art. 694 C.civ. si potrivit art. 60 din O.G. nr. 42/1997 privind navigatia civila, insa cele doua exceptii au rolul de a intari regula mentionata. 
- ratione materiae, aplicarea leziunii este restransa la contractele comutative cu rol de acte de administrare incheiate de minor fara incuviintarea ocrotitorului legal. Teoria impreviziunii este aplicabila si contractelor aleatorii, contracte cu executare succesiva sau cu termen prevazut pentru executare.
b.diferenta momentului intervenirii dezechilibrului: in privinta leziunii momentul este chiar cel al incheierii contractului spre deosebire de impreviziune cand dezechilibrul se constata ulterior. Cu titlu de exceptie in cazul leziunii, in dreptul francez s-a consacrat leziunea in materie imobiliara: "En cas de promesse de vente unilaterale, la lesion s'apprecie au jour de la realisation". 
c. alterarea consimtamantului partii este specifica leziunii spre deosebire de impreviziunea contractuala care este o teorie eminamente obiectiva. 
d. diferenta sanctiunilor: cu referire la leziune, actele minorului sunt anulate printr-o actiune specifica: actiunea in resciziune; contractele afectate de impreviziune au alte modalitati de sanctionare: adaptarea, desfiintarea, suspendarea.
2. Impreviziunea contractuala si eroarea
Eroarea - viciu de consimtamant - este falsa reprezentare a realitatii la incheierea unui act civil (art. 954 C.civ.). Asemanarea principala dintre cele doua notiuni se refera la modul de receptare a realitatii in actele juridice; este vorba insa de o receptare diferita, astfel, daca in privinta erorii este vorba de o falsa reprezentare a realitatii, la teoria impreviziunii exista doar o schimbare a datelor realitatii pe parcursul derularii contractului. Principalele deosebiri se refera la:
a. efectele juridice ale erorii sunt reglementate de Codul civil in timp ce impreviziunea contractuala nu are o consacrare legislativa generala.
b. momentul intervenirii schimbarii realitatii initiale intervine, in cazul impreviziunii, pe parcursul executarii contractului, in timp ce falsa reprezentare in cazul erorii exista la momentul formarii contractului.
c. domeniul de aplicatie e restrans in cazul impreviziunii, pentru viciul erorii fiind sanctionabile atat acte unilaterale cat si bilaterale , cu titlu oneros sau gratuit. 
d. diferenta sanctiunilor: eroarea atragand anularea sau nulitatea absoluta a actului, sanctiune care nu se regaseste in privinta impreviziunii contractuale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Impreviziunii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!