Temeiurile, Ordinea si Efectele Declararii Mortii Persoanei Fizice

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Declararea mortii persoanei fizice 8
Subcapitol I. Temeiurile si ordinea declararii mortii persoanei fizice 8
Subcapitol II. Efectele aparitiei personei fizice declarata moarta 10
Concluzii . 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Daca omul nu poate trai decit in societate, daca prin insasi natura fapturii sale el este sortit sa-si impleteasca puterile sale de viata cu puterile de viata ale tovarasului sau, pentru ca din aceasta colaborare, dusa pina la sacrificiu, sa se faureasca maretul moment al vietii umane, societatea pretinde omului, ca o lege imanenta a existentei sale, respectarea anumitor reguli,considerate normale.
Necesitatea aparitiei si dezvoltarii regulilor sociale constituie izvorul dreptului si ratiunea sa de a fi. La inceput a fost faptul, actiunea, inactiunea si apoi a intervenit dreptul pentru a justifica si legitima ceea ce era considerat normal. 
Deprinderea cu un anumit fel de viata, cu anumite reguli de conduita a facut sa se nasca in sufletul oamenilor sentimentul de dreptate care trebuie sa fie baza oricarei activitati. Acest sentiment ii determina pe oameni sa caute intotdeauna o justificare a activitatii lor, sa legitimeze actul lor, sa-l incadreze in regulile dreptului. Legitimitatea unui act il pune la adapost pe autorul acestuia de orice acuze sau remuscari. In aceste conditii sunt necesare anumite eforturi stiintifice speciale pentru cunoasterea si interpretarea noilor viziuni juridice care conditioneaza deschiderea societatii noastre spre o veritabila democratie.
Dreptul civil este una din ramurile fundamentale ce alcatuiesc sistemul dreptului. Dreptul civil este o ramura a dreptului care reglementeaza unele raporturi patrimoniale, in care partile sunt pe pozitii de egalitate juridica si unele raporturi personale nepatrimoniale, legate de individualitatea persoanei, precum si conditia juridica a persoanelor juridice si a altor subiecte colective de drept in lacitatea lor de participanti la raporturile juridice civile.
In prezenta lucrare am incercat sa dezvalui cele mai reprezentative probleme in ceea ce priveste studierea Temeiurilor, ordinea si efectele declararii mortii persoanei fizice. Diversele perspective sunt o dovada a obiectivitatii redarii temeiurilor, fapt datorat lucrului minutios in abordarea problemei date. In functie de posibilitatile de care am beneficiat am incercat sa demonstrez importanta vitala a declararii mortii persoanei fizice.
Capitolul II. Declararea mortii persoanei fizice 
Subcapitol I. Temeiurile si ordinea declararii mortii persoanei fizice.
Dupa cum s-a mentionat, capacitatea de folosinta a persoanei fizice in-ceteaza odata cu moartea sau cu declararea mortii ei. Evident, moartea si de!clararea mortii sunt doua lucruri diferite. Declararea mortii se face in cazul in care moartea nu poate fi constatata fizic din motiv ca lipseste cadavrul ori ca acesta nu poate fi identificat.
Pentru declararea persoanei decedata nu se cere declararea ei anterioara. disparuta fara urma.
Conform art. 52 din Codul civil, persoana fizica poate fi declarata deceda!ta pe cale judecatoreasca. Drept temei pentru declararea persoanei declarate poate servi:
-lipsa ei de la domiciliu sau in decursul a trei ani;
-lipsa in decursul a sase luni a stirilor despre ea daca a disparut fara urma in imprejurari ce prezentau o primejdie de moarte sau care dau temei de a presupune ca a murit in urma unui anumit accident;
- militarul sau o alta persoana, disparuti fara urma in legatura cu actiuni militare, pot fi declarati morti pe cale judecatoreasca numai daaa au trecut doi ani din ziua incetarii actiunilor militare.
In aceste trei cazuri este necesar sa fie intreprinse toate masurile pentru aflarea locului unde se gaseste persoana, dar care nu au dat nici un rezultat si nu se stie daca ea este vie sau moarta.
Termenul de sase luni pentru declararea mortii se aplica, dupa cum se in!dica in lege, daca persoana a disparut fara urma in imprejurari ce prezentau o primejdie de moarte sau care dau temei de a presupune ca a murit in urma unui accident. De exemplu, daca se stie ca persoana a fost pasager ori membru al echipajului unei aeronave care a suferit o catastrofa, pentru declararea mortii ei trebuie sa treaca sase luni, fiindca in acest caz probabilitatea mortii este foarte mare. Dar judecata, in acest caz, nu constata moartea persoanei, ci o declara moarta pe baza prezumtiei producerii mortii in timpul catastrofei. De fapt, in toate cazurile de declarare a mortii instanta nu va constata moartea persoanei, ci va porni de la prezumtia mortii, de la faptul ca o perioada, stabilita de lege, persoana nu se afla la domiciliu si nu se stie daca este vie sau moarta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Temeiurile, Ordinea si Efectele Declararii Mortii Persoanei Fizice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Codul Civil al Republicii Moldova, Publicat : 22.06.2002 in Monitorul Oficial Nr. 82-86 art Nr : 661. Modificat in conformitate cu ultimele modificari si completari din Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Drept Civil, Partea generala. Persoana fizica, Persoana juridica. Scheme, spete si teste. Chisinau 2012.
Baies Sergiu, Rosca Nicolae. Drept Civil, Partea generala. Persoana fizica. Persoana juridica. Chisinau 2005.
Emil Poenoru. Drept Civil. Teoria Generala. Persoanele.
Gabriel Borou. Drept Civil. Partea Generala. Persoanele.
Ion Dagoru. Sevastian Cercel. Drept Civil Persoanele.
Dumitru Lupulescu. Drept Civil. Introducere in Dreptul Civil
Iosif Rurs. Drept Civil. Partea Generala. Persoanele. Bucuresti 2000.
Florin Ciulacu. Drept Civil Introducere. Subiectele Dreptului Civil. Bucuresti 2000.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!