Suspendarea Judecatii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiune
2. Formele de suspendare a judecatii
A. Suspendarea voluntara
B. Suspendarea de drept
C. Suspendarea legala facultativa (judecatoreasca)
3. Procedura suspendarii
4. Redeschiderea judecatii
A. Redeschiderea in caz de suspendare voluntara
B. Redeschiderea in cazul suspendarii de drept
C. Redescchiderea in caz de suspendare facultativa
5. Efectele suspendarii


Extras din referat Cum descarc?

Notiune
Inainte de toate si in forma cea mai generala de exprimare, suspendarea judecatii reprezinta un incident in cursul desfasurarii acesteia ,,incident" intrucat judecata trebuie sa se caracterizeze prin continuitate, prin desfasurarea logica a actelor si faptelor procesuale, pana la ajungerea la rezultatul final. 
Suspendarea judecatii, ca institutie procesual-civila, desemneaza tocmai situatia in care procedura de judecata este oprita. Asadar, suspendarea judecatii consta tocmai in oprirea temporara a cursului judecatii fie din motive voite de parti - reflectand astfel principiul disponibilitatii in procesul civil - , fie din motive independente de vointa lor - cand partile se afla in imposibilitatea fizica sau juridica de a se prezenta in fata instantei.
Suspendarea judecatii nu este numai o consecinta a unora dintre principiile dreptului procesual civil, dar si o garantie a acestora (bunaoara, dreptul partii la un proces echitabil, dreptul la aparare, principiul egalitatii partilor in procesul civil, principiul contradictorialitatii) .
Pe toata durata suspendarii judecata subzista: cererea introductiva isi produce efectele, actele procedurale anterioare isi conserva eficacitatea.
Formele de suspendare a judecatii
Cazurile de suspendare a judecatii pot fi clasificate, in functie de natura si imprejurarile care au determinat suspendarea, in cazuri de suspendare voluntara si cazuri de suspendare legala (aceasta poate fi de drept si facultativa sau judecatoreasca). Notiunile de suspendare legala si de suspendare voluntara, utilizate numai in doctrina si in practica, nu sunt riguros exacte deoarece in ambele situatii cazurile de suspendare sunt prevazute de lege, care, de altfel, vorbeste de ,,suspendare de drept" si de posibilitatea instantei de a ,,suspenda judecata", iar nu de suspendare legala.
Formele de suspendare a judecatii desi extrem de diferite, sunt prevazute expres si limitativ de lege, aratate, in principal, in art. 242 - 244 C. pr. civ., dar exista si alte texte care, de asemenea, mentioneaza astfel de cauze (art. 21, art. 40, art. 155(2), art. 183 C. pr. civ., art. 19(2) C. pr. pen., art. 23(6) din Legea nr 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, art. 31 din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii si lichidarii judiciare) .
A. Suspendarea voluntara
Art. 242 C. pr. civ. prevede doua cazuri de suspendare voluntara, datorata manifestarii de vointa a partilor, expresa sau tacita:
- cand amandoua partile o cer;
- daca nici una din parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii, desi au fost legal citate si nici nu s-a cerut, de catre cel putin una dintre parti, judecarea in lipsa.
Primul caz de suspendare voluntara este o aplicare a dreptului partilor de a dispune de obiectul procesului, de soarta lui, ca o consecinta a principiului disponibilitatii. Acordul partilor in vederea suspendarii poate avea scopuri diferite, cum ar fi o posibila tranzactie, o plata viitoare la care se obliga paratul etc.
Al doilea caz de suspendare voluntara rezulta din vointa tacita a partilor de a nu mai continua judecata, dedusa din imprejurarea ca nici una dintre ele nu se prezinta la termenul de judecata. Daca se prezinta cel putin o parte , instanta nu va mai dispune suspendarea ci, in conditile art. 152 C. pr. civ., va pasi la judecata, pronuntandu-se pe temeiul dovezilor administrate si putand primi exceptiile si apararile partii care lipseste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Suspendarea Judecatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!