Subiectele Raportului Juridic de Drept Civil

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul unui raport juridic civil pot participa doua categorii de subiecte de drept:persoanele fizice si persoanele juridice. Calitatea de persoana fizica o are orice fiinta umana. Pe langa acestea, subiecte ale raportului juridic civil pot fi si colectivitatile de indivizi, adica persoanele juridice (persoanele morale). In dreptul modern, orice fiinta umana este subiect de drept, deci sa figureze ca parte intr-un raport juridic civil. Aceasta calitate a fiintei umane este insa o insusire social - juridica ce necesita o consacrare legala cu puternic caracter istoric. De exemplu, in epoca sclavagista, sclavilor nu li se recunostea calitatea de fiinte umane, fiind considerati lucruri Pentru ca o colectivitate de oameni sa aiba calitatea de persoana juridica, trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele trei conditii:
a. sa aiba o organizare proprie, adica sa i se precizeze structura interna, modul de alcatuire a organelor de conducere, de administrare si de control, precum si atributiile acestora, modul in care ia fiinta si in care poate fi desfiintata ca subiect de drept;
b. sa aiba un patrimoniu propriu, distinct de al persoanelor fizice ce compun persoana juridica. Patrimoniul persoanei juridice este folosit in vederea realizarii scopului ei (obiectului ei de activitate), astfel incat aceasta sa poata participa la raporturile juridice civile ca subiect distinct, titular de drepturi si obligatii civile;
c. sa aiba un scop determinat, in acord cu interesul general, care corespunde obiectului de activitate al persoanei juridice.
Daca unul dintre aceste trei elemente lipseste, colectivitatea respectiva nu are calitatea de persoana juridica De exemplu, studentii unei facultati, desi au o organizare proprie, un scop determinat si au, fiecare dintre ei, un patrimoniu propriu, nu au un patrimoniu comun al colectivitatii, motiv pentru care nu constituie o persoana juridica. Aceasta calitate o au, de exemplu, societatile comerciale cu capital de stat sau privat, institutiile de stat din domeniul invatamantului sau al culturii, partidele politice, sindicatele.
Subiectele raporturilor juridice civile, fie ele persoane fizice sau persoane juridice, se afla pe pozitii diferite in cadrul unui raport juridic civil. Subiectul titular de drepturi civile se numeste subiect activ, iar cel titular de obligatii - subiect pasiv. Subiectul activ in cadrul unui raport de obligatii mai poarta denumirea de creditor, iar subiectul pasiv - cea de debitor sau datornic.
Stiinta dreptului civil studiaza printre altele drepturile subiective si obligatiile cu continut economic, exprimat frecvent in bani. Altfel spus, se preocupa de drepturile si obligatiile patrimoniale. De exemplu, "X" are drept de proprietate asupra autoturismului, plateste rate pentru achizitionarea apartamentului si are la randul sau de primit bani din vanzarea unei masini de scris. Toate aceste drepturi si obligatii luate impreuna si cu alte drepturi si obligatii cu caracter economic constituie patrimoniul sau. Asadar definim patrimoniul ca fiind totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica apartinand unei persoane 
Folosind drept criteriu natura obligatiei si efectele drepturilor patrimoniale, acestea se impart in:
- drepturi reale (jus in re) - drepturi in virtutea carora titularul isi poate exercita in mod direct prerogativele asupra unui lucru determinat, fara interventia unei alte persoane. Drepturile reale fac parte din categoria drepturilor absolute. Titularul unui drept de proprietate poate folosi bunul aflat in proprietatea sa, ii poate culege fructele si poate instraina acel bun, fara a avea nevoie de concursul unei alte persoane, toate celelalte persoane (subiectele pasive) fiind obligate sa nu faca nimic de natura a incalca sau a stanjeni exercitarea dreptului titularului.
- drepturi de creanta (jus ad personam - drepturi in virtutea carora subiectul activ (creditorul) poate pretinde subiectului pasiv (debitorului) sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva.
Drepturile reale sunt expres si limitativ prevazute de lege, in timp ce drepturile de creanta sunt nelimitate ca numar. Daca dreptul real este un drept absolut, opozabil erga omnes, dreptul de creanta este un drept relativ, opozabil inter partes. In cazul drepturilor reale, titularul isi poate exercita dreptul asupra bunului in mod direct, fara concursul unei alte persoane, iar, in cazul drepturilor de creanta, titularul nu isi poate realiza dreptul fara interventia unei alte persoane.
In cazul drepturilor reale, doar subiectul activ este determinat, cel pasiv fiind format din toate celelalte persoane, in timp ce in cazul drepturilor de creanta atat subiectul activ (creditorul) cat si subiectul pasiv (debitorul) sunt determinate chiar din momentul nasterii raportului juridic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Subiectele Raportului Juridic de Drept Civil.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!