Stabilirea raporturilor de vecinătate odată cu apariția dreptului de proprietate

Extras din referat Cum descarc?

,,Cel ce pe sine nu se poate stapani
ce bucuros ar vrea sa stapaneasca pe vecin".
Karl May
The history of every human society, in a certain geographical area, had been appeared, is born and developers on the property. In a long historic flow, the man being the manager of all goods, the individual property becomes later the condition of human independence and freedom, so individual property conceived as an absolute right must be exercised in accordance with social interests, meaning the owner has a duty to respect the interests of other people and the limits determined by the law in the exercise of his right.
Proprietatea reprezinta fundamental fiecarui sistem de drept. Istoria fiecarei societati omenesti in oarecare spatiu geografic se naste si se verticalizeaza pe proprietate. Tot astfel, un grup de indivizi constituiti aleatoriu intr-un spatiu originar se identifica si se demarca prin semnele proprietatii. Intr-o indelungata curgere istorica omul fiind gestionarul tuturor bunurilor, proprietatea individuala devine mai apoi conditia independentei si a libertatii omului, intr-un fel de prelungire a personalitatii.
Astfel, proprietatea individuala conceputa ca un drept absolut trebuie exercitata in concordanta cu interesele sociale, adica proprietarul are datoria sa respecte interesul celorlalti si limitele determinate de lege in exercitarea dreptului sau de proprietate. Daca acest lucru este uitat de proprietar, legiuitorul poate sa-l constranga. De aceea in existenta sa efemera omul nu este decat depozitarul bunurilor pe care le are, de ceea el trebuie sa le gestioneze in interesul binelui comun.
Proprietatea privata si-a facut aparitia inca din cele mai vechi perioade istorice fiind cunoscuta si la geto-daci, specific este faptul ca odata cu aparitia dreptului de proprietate au aparut si raporturile de vecinatate, necesare pentru protectia juridica a hotarelor intre fondurile invecinate inca pe atunci pietrele de hotar se aflau sub protectia juridica al a normelor penale. Asadar, inca din antichitate semnele de hotar si hotarele imobiliare s-au bucurat de o puternica protectie juridica fapt ce dovedeste ca raporturile de vecinatate vin de la sine odata cu dobandirea dreptului de proprietate.
S-a dovedit ca dezvoltarea depinde de progresul inregistrat in materie de proprietate, de aceea odata cu progresarea tehnico-stiintifica, cu sporirea considerabila si dezvoltarea obiectului proprietatii se imbogateste structura raportului de proprietate. Proprietatea evolueaza, adaptandu-se noilor conditii contribuind la dezvoltarea continua a economiei de piata. Astfel, si in piata imobiliara sa cunoscut o larga dezvoltare in acest domeniu fiind si un pilon al economiei mondiale. Astfel, pe cat de raspandit sa dovedit a fi aceasta ramura in diversitatea sa, sau cunoscut si unele chestiuni raportate la materia de vecinatate ca: distanta intre constructii si abuzul de drept in constructii.
Din punct de vedere terminologic, notiunea de " abuz" provine din latinescul abusus care semnifica a utiliza un rau. In limbajul obisnuit, prin notiunea de abuz se intelege incalcarea legalitatii, intrebuintarea fara masura a unui lucru, iar prin aceea de abuz de drept, se intelege acel delict, care consta in exercitarea unui drept cu nesocotirea scopului sau social-economic.
In dreptul civil romin, notiunea de abuz de drept, in general sau in materia dreptului de proprietate, nu a cunoscut si nu cunoaste, nici in prezent, o difinitie legala, astfel ca a revenit doctrinei de specialitate in materie de a incerca un asemenea demers, desi a fost un subiect interesant pentru cercetatorii in domeniu, abuzul de drept nu s-a bucurat devreme de o difinitie expresa, majoritatea autorilor limitindu-se la a prezenta teoriile formulate in literatura de specialitate pentru difinirea acestei notiuni, la indentificarea elementelor abuzului in drept, a conditiilor sale ori a sanctiunelor care intervin in cazul in care o persoana isi exercita drepturile in mod abuziv.
Astfel o difinitie celebra a abuzului de drept poate fi expusa in general prin aceea ca: prin abuz de drept, intelegem exercitarea unui drept subiectiv civil cu incalcarea principiilor exercitarii sale.
1.Notiunea de abuz de drept in materia dreptului de propriate.
Daca ar fi sa amintim difinitia dreptului de proprietate nu putem sa omitem referintele codului civil care difineste proprietatea astfel: "proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege". Insa difinitia data prevazuta in cod este un plina de inexacitati motiv pentru care doctrinarii au incercat a o difini cit mai exact si anume dreptul de proprietate este acel drept ce confera titularului sau posesia, folosinta si dispozitia asupra unui bun, exclusiv si perpetu, in putere proprie si interes propriu, cu respecatarea normelor in vigoare.
Din ratiunele pe care le-am enumerat in partea introductiva a prezentului text retinem ca si difinitia a abuzului de drept in materie de propritate paote fi difinita si anume: Exista abuz de drept real in situatia in care titularul dreptului de proprietate, prin exercitarea atributelor pe care acesta i le confera cauzeaza din vina sa, un prejudiciu altei persoane".


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilirea Raporturilor de Vecinatate Odata cu Aparitia Dreptului de Proprietate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!