Spete Civil

Extras din referat Cum descarc?

Spete civil
1. A si B, reprezentantii proprietarilor din blocul X, au chemat in judecata pe C, proprietarul unui apartament din blocul respectiv, solicitand instantei sa-1 oblige pe acesta sa elibereze uscatoria blocului pe care a transformat-o in camera de locuit, ocupand-o abuziv. C s-a aparat aratand ca a incheiat o conventie cu cea mai mare parte a proprietarilor.
Conform NCC in materia proprietatii private, este admisibila actiunea civila formulata de reclamantii A si B? In caz afirmativ, din ce motive?
Spatiile comune, auxiliare, dotarile si utilitatile comune din bloc sunt bunuri accesorii. Dreptul de proprietate se exercita de fiecare proprietar asupra apartamentului si a unei cote abstracte din bunurile accesorii, ei avand asupra acestora un drept de coproprietate fortata. Orice actiune cu privire la bunurile accesorii necesita consimtamantul tuturor. Numitul C are acordul unor coproprietari, el putand fi obligat sa redea uscatoriei destinatia ei initiala.
2. Persoanele A si B,locuind in mediul rural si avand proprietati invecinate au avut multiple ciocniri verbale, determinate de faptul ca A isi lasase gainile libere care intrau in straturile de zarzavat ale lui B, distrugandu-le. Deoarece A nu a facut nimic pentru a pune capat situatiei, B si-a otravit propriul teren, fara a avertiza in prealabil pe A, astfel incat toate gainile acestuia au murit otravite.
Poate A sa introduca o actiune civila in justitie, prin care sa solicite despagubiri pentru prejudiciul ce i s-a cauzat? Care sunt argumentele de fapt si de drept?
A are posibilitatea sa introduca actiune civila in raspundere civila delictuala impotriva lui B, conf art 576 NCC "Animalele domestic ratacite pe terenul altuia ii revin acestuia din urma daca propietarul nu le revendica in termen de 30 de zile de la data declaratiei facute la prim de catre prop terenului". Avand in vedere ca propietarul teren, nu a declarat la primarie faptul ca isi lasa gainele libere care ii distrugeau zarzavaturile lui B, A este indreptatit sa primeasca despagubiri de la B. In speta data putem invoca reaua-credinta a lui B avand in vedere ca acesta nu l-a avertizat pe A de otravirea terenului.
3. A si B au vandut apartamentul - proprietatea lor - persoanei C cu rezerva dreptului de abitatie pana la sfarsitul vietii. Dupa incheierea contractului de vanzare cumparare, A si B au inchiriat o camera in apartament lui D. C, proprietarul locuintei a introdus o actiune civila in justitie, prin care a solicitat anularea actului de inchiriere.
Conform Ncc, poate fi admisa cererea lui C in calitatea lui de proprietar?
Conform dispozitiilor Ncc referitoare la dreptul de abitatie, acesta nu poate fi cedat, iar temui acestui drept nu poate fi inchiriat sau dupa caz, arendat. Astfel, in cazul de fata, cererea lui C in calitate de proprietar poate fi admisa in virtutea dreptului de abitatie.
4. A, care ocupa casa lui B ca locatar 1-a instiintat de mai multe ori pe acesta, solicitandu-I sa - I repare acoperisul care se afla in stare de degradare. Deoarece B nu a efectuat reparatiile, locatarul pe cheltuiala sa, a executat toate lucrarile necesare, dupa care a pretins lui B sumele folosite. Proprietarul insa a refuzat in continuare plata reparatiilor.
In conditiile Ncc, poate fi admisa cererea lui A de a-si recupera cheltuielile si care sunt argumentele de fapt si de drept pe care se sprijina actiunea acestuia?


Fisiere in arhiva (1):

  • Spete Civil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!