Specificul acțiunii civile în cadrul proceselor penale și civile

Extras din referat Cum descarc?

I.NOTIUNEA DE ACTIUNE CIVILA IN PROCESUL
CIVIL SI IN PROCESUL PENAL
Conform art. 998-999 Cod Civil, orice fapta a omului prin care se produce un prejudiciu altuia, il obliga pe cel din a carui vina s-a cauzat, la despagubiri catre persoana vatamata. Astfel iau nastere raporturi juridice de drept civil.
Actiunea civila este o institutie de drept civil; ea devine institutie de procedura penala doar in masura in care se exercita intr-un proces penal, alaturi de actiunea penala .
Ca institutie de drept procesual civil, a fost definita ca "mijlocul legal prin care o persoana cere instantei judecatoresti fie recunoasterea dreptului, fie realizarea acestui drept, prin incetarea piedicilor puse in exercitarea sa de catre a alta persoana sau printr-o despagubire corespuzatoare ".
Dar, in procesul penal are un scop mai limitat decat natura ei comuna; in instanta penala nu se urmareste decat repararea unui prejudiciu, nu si recunoasterea unui drept subiectiv sau constituirea unei situatii juridice noi.
Ca institutire de procedura penala a fost definita ca "mijlocul legal prin care o persoana care a suferit un prejudiciu prin infractiune cere repararea acestuia in cadrul procesului penal" . In doctrina, au mai fost date si alte definitii ale actiunii civile exercitate in procesul penal: "mijlocul legal prin care persoana pagubita cere sa-i fie reparat prejudiciul cauzat" , "mijlocul legal prin care persoana pagubita printr-o infractiune solicita repararea pagubei produse ca urmare a infractiunii" . 
In functie de fapta cauzatoare de prejudicii se alege si instanta competenta sa solutioneze conflictul nascut :
- instanta civila daca este o fapta civila; 
- instanta penala daca fapta intruneste elementele constitutive ale unei 
infractiuni;
Problemele legate de repararea prejudiciului se rezolva pe calea actiunii civile, introdusa fie la instanta civila, fie la cea penala.
In cazul in care fapta nu constituie infractiune, prejudiciul se repara pe calea actiunii civile introdusa la instanta civila; actiunea are caracter principal, independent, nedepinzand de solutionarea altei actiuni cu acelasi obiect. 
Daca fapta constituie infractiune, in mod obisnuit se introduce la instanta penala o actiune careia ii este alaturata si actiunea civila. In acest caz, instanta competenta sa judece actiunea penala este tinuta sa solutioneze si actiunea civila. Actiunea civila are aici un caracter accesoriu fata de actiunea penala; se poate pune in miscare doar in masura in care se poate porni si actiunea penala principala.
Este recunoscut dreptul unei persoane de a alege instanta care sa-i judece litigiul privind prejudiciul in cauza; deci o persona vatamata poate opta ca latura penala (vinovatia, raspunderea penala) sa se rezolve la o instanta penala si latura civila la o instanta civila, dar in mod normal cele doua actiuni, avand ca izvor aceeasi fapta a omului, se solutioneaza de catre aceeasi instanta.
II.RATIUNEA SI AVANTAJELE SOLUTIONARII
ACTIUNII CIVILE IN CADRUL PROCESULUI PENAL
Prin hotararea pe care o pronunta, instanta de fond solutioneaza atat actiunea penala, cat si actiunea civila. Potrivit prevederilor art. 346 cod de procedura penala, instantele sunt obligate sa se pronunte asupra actiunii civile, atat in cazul condamnarii, cat si in cazul achitarii inculpatului sau a incetarii procesului penal. 
Acest text stabileste regula generala dupa care solutionarea actiunii civile trebuie sa se faca odata cu actiunea penala.
Separarea judecarii celor doua actiuni, poate fi determinata de intarzierea judecarii actiunii penale (art.347 cod de procedura penala). Aceasta regula se aplica indiferent daca instanta urmeaza sa pronunte condamnarea, achitarea sau incetarea procesului penal, prin disjungerea actiunii civile si amanarea judecarii acesteia intr-o alta sedinta . 
Ratiunea judecarii actiunii civile o data cu actiunea penala este determinata, in procesul penal, de mai multe motive:
pentru evitarea unor solutii contradictorii, daca actiunea s-ar judeca 
separat;
prin procedura procesului penal se indeplineste unul din scopurile acestuia - repararea prejudiciului cauzat persoanei vatamate prin infractiune sa fie cat mai repede obtinuta;
in loc de doua procese - unul penal si unul civil, instantele judeca un 
proces unic, evitand incarcarea instantelor cu procese civile, economisind totodata timpul si cheltuielile partilor, plata taxelor, etc.;
Rezulta ca actiunea civila, in procesul penal, constituie un mijloc eficace pentru repararea daunelor pricinuite de inculpat, prin infractiunea savarsita.
Fata de actiunea exercitata in fata instantelor civile, actiunea civila in procesul penal prezinta o serie de dispozitii, in favoarea persoanei vatamate, in ceea ce priveste administrarea din oficiu a probelor pentru stabilirea existentei faptei si a vinovatiei inculpatului, scutirea de cheltuieli legate de actiune in fata instantelor civile (timbrarea actiunii), se poate judeca mai repede, (actiunea civila care se judeca separat de procesul penal trebuie sa stea pe loc pana la solutionarea definitiva a cauzei penale), are adeseori concursul procurorului si beneficiaza de efectele puterii de lucru judecat in penal .
Pe de alta parte, inculpatul este scutit de obligatia de a raspunde de doua ori in justitie, odata in procesul penal si a doua oara in procesul civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul Actiunii Civile in Cadrul Proceselor Penale si Civile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!