Solutiile ce se Pronunta de Instanta de Recurs

Extras din referat Cum descarc?

Actuala reglementare precizeaza cu mult mai multa rigoare solutiile ce pot fi pronuntate de catre instanta de recurs. Intr-adevar, potrivit art. 312 alin. (1) C.proc.civ., astfle cum acesta a fost modificat prin O.U. nr. 138/2000, instanta poate pronunta urmatoarele solutii: admiterea recursului, respingerea recursului, anularea sau perimarea lui. In proiectul noului Cod de procedura civila aceste aspecte se gasesc la art. 483 alin. (1).
In principiu, solutia respingerii recursului nu implica probleme deosebite. Ea se pronunta in toate acele cazuri in care instanta de recurs gaseste hotararea atacata ca fiind legala. In acest caz hotararea atacata devine irevocabila. O atare solutie este rezultatul examinarii hotararii atacete in raport cu motivele de recurs invocate de recurent sau in raport de cele ridicate de instanta din oficiu. De aceea, in practica in asemenea inmprejurari instanta dispune respingerea recursului ca fiind nefondat.
In doctrina si in jurisprundenta, s-a decis ca la solutia respingerii trebuie sa se opreasca intanta de recursc si atunci cand constata ca hotararea nu este motivata sau motivarea este necorespunzatoare, daca decizia incorporata in dispozitivul hotararii este legala. In acest caz instanta va mentine hotararea atacata dar va proceda la motivarea solutiei sau la substituirea acesteia cu propria sa motivare .
Exista insa si alte cazuri in care se poate dispune respingerea recursului fara sa se fi procedat la o prelabila examinare in fond a acestuia. Astfel, recursul poate fi respins ca tardiv introdus sau ca inadmisibil. De asemena, recursului in interesul unei dintre parti se respinge ca fiind neavenit daca aceasta cale de atac nu a fost exrcitata si de partea in favoarea careia s.a formulat cerera de interventie (art. 56 C.proc.civ.).
In fine, exista si unele situatii in care se dispune anularea recursului, o solutie cu efecte similare cu aceea a respingerii acestuia. Astfel de pilda, recursul poate fi anulat ca netimbrat (art. 20 din legea nr. 146/1997).
Admiterea recursului se poate pronunta atunci cand instanta gaseste intemeiate motivele de casare invocate sau ridicate din oficiu. Solutia se poate pronunta si in cazul in care instanta a constatat ca numai unul dintre motivele de recurs este intemeiat. Admiterea recursului poate determina modificarea sau casarea hotararrii atacate, respectiv desfiintarea acesteia. Potrivit art. 312 alin (3) C.proc.civ., Modificarea hotararii atacate se pronunta pentru motivele prevazute de art. 304 pct. 6-9 C.proc.civ., iar casarea pentru cele statornicite in art. 304 pct. 1-5 C.proc.civ., precum si in toate cazurile in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului sau modificarea hotararii nu este posibila, fiind necesara administrarea de probe noi.
Dispozitiile art. 312 alin. (3) C.proc.civ. au primit insa o noua redactare in urma interventiilor legislative relizate prin O.U.G. nr. 58/2003. Inovatiile legiuitorului vizeaza enuntarea a inca doua cazuri de casare: cand instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului si ipoteza in care modificarea hotararii nu este posibila, intrucat este necesara administrarea de probe noi.
La casarea hotararii atacate se refera in mod expres si art 311 C.proc.civ. Potrivit primului alineat al acestui text: ,,Hotararea casata nu are nicio putere". Este o formulare cu cdaracter foarte general care lasa sa se intelega, in mod inexact, ca in toate cazurile casarea are un caracter integral. Oricum casarea este un moment important in solutionarea recursului, dar nu si momentul final, caci ea determina rejudecarea litigiului, care poate fi facuta de instanta de recurs sau de o alta instanta. Acest aspect il intalnim, in Proiectul noului C.proc.civ. la art. 485 alin. (1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutiile ce se Pronunta de Instanta de Recurs.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!