Sindicatele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a avea o imagine mai ampla asupra reorganizarii si dizolvarii sindicatelor avem nevoie sa stim ce sunt sindicatele. In scopul acesta literatura de specialitate ne sta la dispozitie cu acte normative in vigoare ce definesc sindicatele astfel:

In articolul 9 din Constitutie : "Sindicatele, patronatele si ascociatiile profesionale se constitue si isi desfasoara activitatea potrivit statutelor lor, in conditiile legii. Ele contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor".

Articolul 214, aliniatul 1 din Codul Muncii: ,,Sindicatele, federatiile si confederatiile sindicale, denumite in continuare organizatii sindicale, sunt constituite de catre salariati pe baza dreptului de libera asociere, in scopul promovarii intereselor profesionale, economice si sociale, precum si al apararii drepturilor individuale si colective ale acestora prevazute in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca si raporturile de serviciu, precum si in legislatia nationala, in pactele, tratatele si convetiile internationale la care Romania este parte".

In articolul 1 litera W din Legea dialogului social numarul 62 din 2011 sindicatul este "forma de organizare voluntara a angajatilor in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale, in relatiile cu anhajatorul".

II.Constituirea organizatiei sindicale

Pentru constituirea unei organizatii sindicale este necesar un numar de 15 persoane din aceeasi unitate si reglementarea acesteia prin statutul adoptat de membrii sai. Sindicatele se pot constitui liber, fara autorizatie, singurele exigente legale fiind cele impuse de necisitatea elaborarii statului si indeplinirea procedurii de dobandire a personalitatii juridice.

Sindicatul este un grup privat, iar statutul este legea sa. In acest context, autoritatile publice si administrative nu intervin in constituirea sindicatului si au obligatia de a se abtine de la orice ingerinta functionarea sa.

Pot adera si constitui sindicate persoanele incadrate in munca, denumite salariati. Din randul acestora nu pot adera la un sindicat persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract civil de prestari servicii sau a unui contract de mandat comercial. Mai pot adera la sindicate functionarii publici si functionarii publici cu statul special in conditiile legii exceptand pe cei care detin functii de conducere.

Articolul 3 alin.1 din Legea Dialogului Social, privind dreptul functionarilor publici de a constitui si adera la sindicate, trebuie coroborat cu art. 27 din legea nr. 188/1999 privind statul functionarilor publici, conform caruia dreptul la asociere sindicala este garantat functionarilor publici.

III.Reorganizarea si dizolvarea organizatiilor sindicale

Organizatiile sindicale nu pot fi dizolvate si nu li se poate suspenda activitatea in baza unor acte de dispozitie ale administratiei publice sau ale patronatelor. Ele se pot dizolva doar prin hotararea membrilor sau a delegatilor acestora, adoptata conform statutelor proprii. "In cazul dizolvarii patrimoniului organizatiei sindicale se imparte conform dispozitiilor din statut sau in lipsa unor astfel de prevederi, potrivit hotararii adunarii de dizolvare". (art. 37 din legea 62/2011)

Bibliografie:

- Suport de curs, Dreptul muncii, Prof. dr. Petrisor Bogdan MIhai

- Legea nr.54 din 24 ianuarie 2003 - Legea sindicatelor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sindicatele.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 674 cuvinte
Nr caractere:
9 296 caractere
Marime:
49.94KB (arhivat)
Publicat de:
Felicia Banu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
munca, sindicate, drepturi
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Administratie publica
Materie:
Drept Civil
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 9
Sus!