Rolul Procurorului în Procesul Civil

Cuprins referat

I.CONSIDERATII INTRODUCTIVE
II.CALITATEA PROCESUALA A PROCURORULUI
III.FORMELE DE PARTICIPARE A PROCURORULUI IN PROCESUL CIVIL
1.Promovarea actiunii civile de catre procuror
2.Interventia procurorului in procesul civil
3.Exercitarea cailor de atac de catre procuror
4.Participarea procurorului la activitatea de executare silita


Extras din referat

I.CONSIDERATII INTRODUCTIVE
Procesul civil reprezinta un mijloc de aparare atat pentru reclamantul al carui drept se consolideaza prin admiterea, in mod irevocabil, a cererii sale, dar si pentru paratul caruia i se ofera posibilitatea sa se opuna pretentiilor adversarului si, daca dovedeste lipsa de temeinicie a acestora, prin respingerea cererii reclamantului isi va consolida el situatia juridica premergatoare conflictului.
Procesul civil urmareste restabilirea grabnica a drepturilor subiective incalcate sau contestate si apararea pe aceasta cale a ordinii noastre de drept.
In opera de infaptuire a justitiei un rol hotarator revine organelor judiciare, acestea avand sarcina de a solutiona litigiile ce intra in competenta lor.
Instantele judecatoresti precedeaza la solutionarea cauzelor civile in conformitate cu principiile fundamentale ale procesului civil. In scopul realizarii unei justitii echitabile, legea recunoaste instantei de judecata un rol activ.
Potrivit Codului Procesual Civil ,,Presedintele este in drept sa puna intrebari partilor sau sa puna in dezbaterea partilor orice orice imprejurari de drept sau de fapt care duc la dezlegarea pricinii, chiar daca nu sunt in cuprinse in cerere sau in intampinare.
El va putea ordona doveziile pe care le va gasi de cuviinta, chiar daca partile se impotrivesc."
La randul sau art. 129 alin. 5 C. proc. civ. dispune ca ,,Judecatorii au indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a prevenii orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale".
Din dispozitiile procedurale mentionate rezulta ca rolul activ al judecatorului constituie unul dintre principiile fundamentale al procesului civil al carui scop vizeaza stabilirea adevarului in activitatea de infaptuire a justitiei.
Pentru stabilirea adevarului in procesul civil si pentru respectarea legilor in activitatea de judecata, legislatia noastra acorda un rol deosebit Ministerului Public.
Participarea procurorului in procesul civil se bazeaza pe legatura indisolubila dintre interesele generale si interesele personale ale cetatenilor. Prerogativele largi pe care legislatia in vigoare le acorda procurorului reprezinta o garantie in plus ca activitatea de infaptuire a justitiei se va face in conformitate cu legile tarii noastre si in scopul stabilirii adevarului. Participarea activa a procurolului in procesul civil reprezinta deopotriva o garantie eficienta a respectarii drepturilor subiective ale persoanelor fizice si juridice. 
In procesul civil, atributiile largi ale procurorului permit acestuia sa-si aduca o contributie pretioasa la activitatea de stabilire a adevarului si de aplicare corespunzatoare a actelor normative in vigoare. Prin intreaga sa activitate in instanta, procurorul exercita o influenta educativa nu numai asupra partilor, ci si asupra cetatenilor care participa la sedintele de judecata. Concluziile procurorului in procesul civil contribuie la prevenirea incalcarii legislatiei si la combaterea tuturor manifestarilor straine regulilor de convietuire in societate .
II.CALITATEA PROCESUALA A PROCURORULUI
Art. 45 C. proc. civ. confera procurorului prerogative importante, care vizeaza practic intreaga desfasurare a procesului civil, de la promovarea actiunii si pana la desavarsirea executarii silite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Procurorului in Procesul Civil.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!