Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor Sinalagmatice

Extras din referat Cum descarc?

persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice". 
In doctrina, contractul este definit ca fiind acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane, prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii, adica un raport juridic de obligatii. 
Insemnatatea contractului, ca mijloc de stabilire a celor mai variate relatii intre persoanele fizice si juridice se invedereaza in toate domeniile, de la cele mai firesti si mai simple activitati ale oamenilor (ca de pilda, cumpararea celor necesare traiului), pina la conducerea economiei nationale si la stabilirea relatiilor internationale. Contractul are un puternic rol educativ in viata societatii noastre; el introduce in relatiile dintre oameni simtul raspunderii pentru indatoririle ce le revin si promoveaza relatii de colaborare, educa oamenii in sensul disciplinei contractuale.
Categoria juridica pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata, ea inglobeaza o varietate deosebita de specii de contracte. civile. Clasificarea contractelor ne da putinta sa intelegem ca toate nenumaratele contracte speciale se incadreaza in diferite tipuri , ale caror caracteristici pot fi exprimate succint , dar cuprinzator, in insesi denumirile date acestor tipuri. 
Cand spunem , de exemplu, despre un contract, ca este bilateral sau sinalagmatic, vom sti, fara sa fie necesar sa adaugam alte precizari , ca acelui contract i se va aplica un anumit regim juridic, care este valabil pentru toate contractele sinalagmatice, fara deosebire. In literatura juridica au fost concretizate mai multe criterii de clasificare a contractelor. Astfel, o clasificare a contractelor este ,,dupa manifestarea de vointa a persoanelor" unde distingem: contracte unilaterale si contracte sinalagmatice.
Contractul unilateral este acel contract care da nastere la obligatii numai in sarcina unei parti. Potrivit art. 944 Cod civil ,, contractul este unilateral cand una sau mai multe persoane se obliga catre una sau mai multe persoane, fara ca acestea din urma sa se oblige."
De exemplu, sunt contacte unilaterale contractul de donatie, contractul de imprumut, contractul de gaj, contractul de depozit gratuit. Contractul unilateral nu se confunda cu actul juridic unilateral, care este rezultatul vointei unei singure parti. Astfel, contractul unilateral se formeaza in baza acordului de vointa dintre parti, chiar daca ulterior se stabilesc obligatii numai in sarcina unei dintre parti, in timp ce actul unilateral presupune o singura manifestare de vointa.
Contractul bilateral (sinalagmatic), dupa definitia data in art. 943 Cod civil, este acel contract in care partile se obliga reciproc una catre alta.
Acest tip de contract se caracterizeaza prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor.
Sunt contracte bilaterale- sinalagmatice: contractul de vanzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de transport.
De exemplu, in cazul contractului de vanzare - cumparare, vanzatorul este creditorul obligatiei de plata a pretului si debitorul obligatiei de predare a lucrului vandut, iar cumparatorul este creditorul obligatiei de predare a lucrului vandut si debitorul obligatiei de plata a pretului.
Importanta clasificarii contractelor in unilaterale sau bilaterale :
o din punct de vedere al efectelor, numai in cazul contractelor sinalagmatice intalnim exceptia de neexecutare, rezolutiunea, rezilierea si riscul contractului;
o din punct de vedere al probelor, inscrisurile sub semnatura privata prin care se constata contracte sinalagmatice trebuie sa fie facute, conform art. 1179 Cod civil, in dublu exemplar; in cazul contractelor unilaterale avand ca obiect obligatia de plata a unei sume de bani sau de a da o cantitate de bunuri de gen, conform art. 1180 Cod civil, acestea trebuie sa poarte mentiunea ,,bun si aprobat".
Prin efectele contractului se inteleg raporturile juridice civile nascute din acel contract, respectiv drepturile si obligatiile aflate in continutul acestor raporturi.
Efectele specifice ale contractelor sinalagmatice
Din reciprocitatea si interdependenta obligatiilor, caracteristice pentru contractele sinalagmatice, decurg urmatoarele efecte specifice:
1. O prima situatie este aceea in care, desi una dintre parti nu si-a executat propria obligatie, pretinde totusi celeilalte sa si-o execute pe a sa. Partea careia i se pretinde executarea va putea sa se opuna, invocand asa-numita exceptie de neexecutare a contractului.
2. A doua situatie este aceea in care, desi una dintre parti este gata sa-si execute propria obligatie sau chiar si-a executat-o, cealalta parte refuza, in mod culpabil, sa si-o execute pe a sa.
Partea care este gata sa-si execute obligatia sau care si-a executat-o va avea de ales intre a pretinde executarea silita a contractului ori a cere desfiintarea sau incetarea contractului, in toate cazurile putand cere despagubiri.
Incetarea contractului, care produce efecte numai in viitor, poarta denumirea de reziliere. Desfiintarea, care are efecte retroactive, poarta denumirea de rezolutiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor Sinalagmatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!