Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor Civile

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Rezolutiunea contractelor civile p.1.
1.1. Notiunea de rezolutiune p.1.
1.2. Originea rezolutiunii p.2.
1.3. Efectele rezolutiunii contractelor civile p.3.
Capitolul II. Rezolutiunea juridica si conventionala.
Rezilierea contractelor civile p.5.
2.1 Rezolutiunea juridica a contractului. Temeiul juridic p.5.
2.2. Domeniul si conditiile de aplicare a rezolutiunii judiciare p.6.
2.3. Rezolutiunea conventionala a contractului p.9.
2.4. Rezilierea contractelor civile p.12.
Bibliografie p.14


Extras din referat Cum descarc?

I. Rezolutiunea contractelor civile
1.1. Notiunea de rezolutiune.
In cazul in care una din partile contractului sinalagmatic refuza executarea contractului, cealalta parte poate invoca exceptia de neexecutare a contractului, ea poate cere executare silita a contractului si, dupa caz, despagubiri; ea are dreptul sa ceara rezolutiunea contractului pretinzand eventual si despagubiri.
Rezolutiunea contractului este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic, constand an desfiintarea retroactiva acestuia si repunerea partilor an situatia avuta anterior incheierii contractului. 
Rezolutiunea nu este o sanctiune impusa, de o parte contractanta celeilalte, ci se pronunta prin hotarare judecatoreasca, atunci cand contractul nu a fost executat la timpul cuvenit si nu mai poate fi executat, sau aceasta executare intarzie nu mai ofera utilitate pentru contract.
Observam ca, asemenea nulitatii, rezolutiunea are ca efect desfiintarea retroactiva a contractului.
Intre rezolutiune si nulitate exista insa deosebiri esentiale : pe cata vreme cauzele nulitatii -absolute sau relative- sunt intodeauna contemporane, concomitente cu momentul incheierii contractului, cauza rezolutiunii este intodeauna posterioara incheierii contractului, constand in refuzul nejustificat de executare a acestuia. 
Nulitatea se intemeiaza pe idea ca un contract nu a fost valabil incheiat. Rezolutiunea are ca premisa un contract perfect valabil incheiat, care insa nu a fost executat din culpa uneia dintre parti.
1.2. Originea rezolutiunii.
Dreptul roman nu cunostea rezolutiunea actului. In cazul contractului de vanzare-cumparare, a fost infiintata o clauza numita lex commissoria pe care astazi noi o numim pactul comisoriu, in temeiul careia vanzatorul se putea elibera de contract. Acest gen de rezolutiune rezulta din contract. Canonistii au fost cei care au introdus aceasta sanctiune plecand de la principiul Fragenti fidem non est fides servanda. Contractul care nu putea obtine prestatia de la partenerul sau, dobandea nu doar dreptul de a invoca exception non adimpleti contractus dar si rezolutiunea contractului. Numai ca, pentru a obtine rezolutiunea, contractul trebuia sa se adreseze justitiei.
Domat enunta regula rezolutiunii ori de cate ori o obligatie reciproca nu a fost executata afirmand ca orice contract subzista doar cata vreme fiecare parte isi executa obligatiile sale.
Redactorii Codului civil francez ataseaza mai apoi rezolutiunea la conditia rezolutorie in formula in care a fost preluata si de codul nostrum civil.


Fisiere in arhiva (2):

  • Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor Civile
    • cuprins referat.doc
    • Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor Civile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!