Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea abordeaza notiunile de rezolutiune si reziliere in materia contractelor.
Rezilierea si rezolutiunea sunt doua parghii legale ce ofera posibilitatea de a inceta contractul si a minimaliza daunele suferite.
Art. 942 Cod civil defineste contractual ca fiind ,,acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge intre dansii un raport juridic".
O alta definitie a contractului: ,,prin contract se intelege acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane, prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii, adica un raport juridic de obligatii" si, in sfarsit, potrivit altor autori, ,,contractul este acordul de vointa care da nastere, modifica sau stinge drepturi si obligatii".
Contractul este considerat mai degraba ca intalnirea vointelor in vederea producerii efectelor juridice sau, intr-un sens mai larg, contractul apare ca o declaratie de intentie susceptibila de a produce efecte juridice sau ca o promisiune obligatorie, chiar fara acceptare.
In raport de continutul lor, contractele se clasifica in contracte unilaterale si contracte bilaterale (sinalagmatice).
Contractul unilateral este acel contract care da nastere la obligatii numai in sarcina unei parti.
Potrivit art. 944 Cod civil ,, contractul este unilateral cand una sau mai multe persoane se obliga catre una sau mai multe persoane, fara ca acestea din urma sa se oblige."
Contractul bilateral (sinalagmatic), dupa definitia data in art. 943 Cod civil, este acel contract in care partile se obliga reciproc una catre alta.
Acest tip de contract se caracterizeaza prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor.
Contractul bilateral (sinalagmatic), dupa definitia data in art. 943 Cod civil, este acel contract in care partile se obliga reciproc una catre alta.
Acest tip de contract se caracterizeaza prin reciprocitatea si interdependenta obligatiilor.
2.Rezolutiunea contractului
Prin rezolutiune se intelege desfiintarea, pe cale judiciara sau conventionala, a contractului sinalagmatic cu executare uno ictu, in cazul in care nu se indeplinesc, in mod culpabil, obligatiile asumate prin conventie, desfiintare care produce efecte retroactive.
Termenul de rezolutiune este expres utilizat in dispozitiile art.1320,1365,1366 si 1368 Cod civil.Deseori in Codul civil sunt folositi alti termeni pentru a desemna rezolutiunea.
Termenul desfiintare este folosit in art.1021 Cod civil,iar in art.1320 si 1365 Cod civil in loc de rezolutiune se foloseste termenul stricarea vanzarii sau a contractului. 
Din cele expuse mai sus definim rezolutiunea ca fiind o sanctiune a neexecutarii culpabile a uneia dintre obligatiile care-si servesc reciproc de cauza, izvorata dintr-un contract sinalagmatic cu executare imediata, constand in desfiintarea retroactiva a acestuia si repunerea partilor in situatia existenta anterior incheierii sale, fie pe cale judiciara, la cererea partii care si-a executat obligatia, fie pe cale conventionala, cand partiile stipuleaza de comun acord desfiintarea contractului pentru neexecutare.
Deci, rezolutiunea judiciara constituie regula, iar rezolutiunea conventionala, exceptia.Ori
de cate ori nu exista o clauza sau o conventie rezolutorie, isi va gasi aplicarea rezolutiunea judi-ciara. 
2.1 Rezolutiunea judiciara
Rezolutiunea se poate cere si pe cale judiciara, in acest caz fiind vorba, de fapt, tot de o reziliere voluntara, ca urmare a exprimarii vointei unilaterale a uneia dintre parti.
Rezolutiunea judiciara este reglementata in Codul civil la art.1020 si 1021.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezolutiunea si Rezilierea Contractelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!