Reglementarea dreptului la moștenire în Constituția României și Codul Civil

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea mostenirii si caracterele juridice ale transmisiunii succesorale.
Prin mostenire sau succesiune se intelege transmisiunea patrimoniului unei persoane decedate la una sau mai multe persoane in viata. Persoana decedata, al carei patrimoniu se transmite prin succesiune, se numeste, de cujus", prescurtare a expresiei romane, ,,is de cujus succesione agitur" (cel despre a carui mostenire este vorba). Persoanele care dobandesc integral sau partial patrimoniul celui care a lasat mostenirea sunt denumite generic, ,,succesori" sau ,,mostenitori".
Bunurile succesorale se transmit mostenitorilor fie in temeiul legii, fie in temeiul vointei celui care lasa mostenirea exprimata prin testament. Prevederile art. 650, Codul civil arata ca, succesiunea se defera sau prin lege, sau dupa vointa omului, prin testament", ceea ce inseamna ca mostenirea este legala si testamentara.
a) Mostenirea este legala atunci cand transmisiunea din cauza de moarte are loc in temeiul legii.
b) Mostenirea este testamentara in cazul in care transmisiunea mostenirii are loc pe baza testamentului, care reprezinta manifestarea vointei celui care lasa mostenirea. Cel care dispune de patrimoniul sau, prin testament, se numeste testator; iar persoanele desemnate sa mosteneasca se numesc legatari.
Testamentul este un act unilateral de vointa al celui care avand in vedere eventualitatea decesului stabileste in scris ce doreste
Testamentul poate fi revocat de cel care la intocmit, in mod expres in sensul unei mentiuni pe testamentul anterior sau prin intocmirea unui alt testament pentru ca valabil este cel cu data mai recenta. Este obligatoriu ca testamentul sa curpinda: numele, prenumele, domiciliul, mentiunea ca testatorul este sanatos psihic si ce bunuri lasa msotenire.
Caracterele juridice ale transmisiunii succesorale sunt:
o Este o transmisiune pentru cauza de moarte;
o Este o transmisiune universala;
o Poate privi intreg patrimonial sau numai o fractiune din patrimonial defunctului si nu un bun specific determinat;
o Este o transmisiune unilaterala;
o Poate coexista odata cu succesiunea testamentara.
Exceptii de la caracterul unilateral al transmisiunii succesorale:
o In cazul drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor, ele are un drept special asupra mobilelor, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta aflate in patrimonial sotului care a decedat;
o Patrimonial defunctului cuprinde si dreptul de autor;
o In situatia in care de cujunsul este un cetatean roman avand bunuri situate in stranatate, sau un cetatean strain avand bunuri situate pe teritoriul tarii noastre, succesiunea va fi reglementata in ceea ce priveste imobilele de legea situarii lor, iar pentru cele mobile de legea nationala a defunctului, indifferent de locul unde se afla acestea;
o Mostenirea testamentara poate coexista cu mostenirea legala.
Succesiune se deschide in clipa mortii celui care lasa mostenirea. Dovada mortii si a datei acesteia se fac cu certificatul de deces sau cu hotararea judecatoreasca declarative a mortii.
Legislatia in vigoare, elaborata dupa revolutia din 1989, a abrogate Legea 58/1974 si Legea 59/1974, care stabilea ca dreptul de proprietate asupra terenurilor se dobandeste numai prin mostenire legala, potrivit art. 45 -,,Terenurile proprietate privata, indiferent de titularul lor, sunt si raman in circuitul civil."
Ele pot fi dobandite si instrainate prin oricare dintre modurile stabilite de legislatia civila, cu respectarea dispozitiilor din art. 47, alin. 2 -, Persoanele ce nu au cetatenie romana si domiciliul in Romania, precum si persoanele juridice care au nationalitate romana si sediul in Romania - dobandesc in proprietate terenuri prin mostenire, fiind obligate sa le instraineze in timp de un an de la data dobandirii, sub sanctiunea trecerii in mod gratuit a acestora in proprietatea statului si administrarea, Agentiei pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala".
1. Conditii generale ale dreptului la mostenire.
Persoanele care dobandesc patrimonial defunctului se numesc mostenitori sau succesori, iar codul civil utilizeaza si termenul de eredere, erezi, coerezi.
Intrucat clauza de imputernicire inscrisa in libretul C.E.C. reprezinta un mandate, care inceteaza la moartea mandatarului titular de libret, suma inscrisa in libret la data mortii lui face parte intergranta din mostenire ca si obligatia mandatarului de a da socoteala mostenitorilor cu privire la sumele ridicate in temeiul caluzei de imputernicire, daca raportul de mandate nu a fost dublat de un act juridic care anihileaza obligatia de a da socoteala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Dreptului la Mostenire in Constitutia Romaniei si Codul Civil.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!