Referat pentru Practica Judiciara - Judecata in Fata Primei Instante

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni introductive
Judecata reprezinta o activitate procesuala complexa si de multe ori indelungata, care incepe o data cu introducerea cererii de chemare in judecata si se finalizeaza prin executarea silita.
Ca activitate realizata in comun de instanta de judecata, parti, alte persoane si organe, procesul civil se desfasoara in mai multe faze:
- faza judecatii care cuprinde judecata in fata instantei de fond si judecata in fata instantelor care sunt competente sa exercite controlul judiciar (al cailor de atac);
- faza executarii silite care permite creditorului sa realizeze prestatia stabilita in titlul executoriu, daca debitorul nu executa de buna voie prevederea din titlu, la care a fost obligat.
In ambele situatii, in ce priveste judecata se parcurg patru etape: etapa scrisa, etapa dezbaterilor, etapa deliberarii si etapa pronuntarii hotararilor judecatoresti.
1. Etapa scrisa
Procesul civil incepe, asadar, intr-o prima etapa, printr-o procedura scrisa, ce consta in introducerea cererii de chemare in judecata, prin care reclamantul sesizeaza instanta de judecata, declansand astfel procesul, si care constituie baza raporturilor care se nasc intre reclamant si parat, precum si dintre instanta de judecata si parti.
Ca raspuns la cererea de chemare in judecata, paratul depune o intampinare in care, in scris sau oral, in fata instantei, la prima zi de infatisare, raspunde pretentiilor reclamantului prin apararile sale.
In urmatoarea etapa procesuala, urmeaza dezbaterea contradictorie si publica, in fata judecatorului sau a completului de judecata, etapa in care sunt analizate probele partilor sau cele dispuse de instanta, asigurandu-se prin aceasta aflarea adevarului in pricina supusa judecatii.
Urmeaza etapa procesuala, constand in deliberare, etapa in care, dupa incheierea dezbaterilor, judecatorul sau completul de judecata se retrage in camera de consiliu, pentru deliberare si formularea hotararii ce urmeaza a fi pronuntata in sedinta publica. O data cu pronuntarea hotararii, se incheie judecata in fata instantei de fond.
Dispozitiile ce se aplica in fata instantei de fond sunt valabile si la judecata cailor de atac, in masura in care nu contravin altor norme specifice.
Legea prevede insa uneori, ca in anumite cazuri, inainte de sesizarea instantei de judecata, reclamantul sa incerce rezolvarea litigiului pe calea unei reclamatii adresate organului administrativ competent. Asa este, spre exemplu, cazul, celor vatamati in drepturile lor prin acte administrative, situatie prevazuta de Legea nr. 29/1990 privind contenciosul administrativ.
Cererea de chemare in judecata 
Pentru ca faza judecatii pricinii sa inceapa sa se desfasoare in bune conditii, este necesar ca partile sa cunoasca in ce consta litigiul, intinderea pretentiilor reclamantului, mijloacele de dovada pe care paratul le are pentru apararea sa. In acest scop, partile au la indemana mijloace de incunostiintare reciproca, acestea fiind: cererea de chemare in judecata, intampinarea si, atunci cand este cazul, cererea reconventionala.
Cererea de chemare in judecata este forma de manifestare a actiunii civile prin care se investeste instanta de judecata sau mijlocul procedural prin care cel vatamat intr-un drept civil solicita concursul organelor specializate ale statului in vederea restabilirii situatiei de drept incalcate.
In unele situatii, norma speciala prevede ca sesizarea instantei se face printr-un alt act de procedura ce nu poarta denumirea de cerere de chemare in judecata ci, in materie contraventionala plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Cererile adresate instantei, prin care aceasta este investita, pot fi principale si accesorii sau incidentale. Cererea principala (cererea de chemare in judecata) se face de reclamant, iar cele accesorii ce se fac intr-un proces aflat in faza de judecata, de un tert sau de parti contra unui tert.
Conditiile generale ale formei si continutului cererii de chemare in judecata
Aceste conditii sunt aratate in Codul de procedura civila la art. 82-84, care urmeaza sa fie completate cu prevederile art. 112-114 C. proc. civila, ce se refera la cererea de chemare in judecata.
Potrivit prevederilor art. 82 alin. 1 C. proc. civ., cererea de chemare in judecata trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie facuta in scris;
De la aceasta conditie privind forma scrisa a cererii, art. 82 alin. 2 C. proc. civ., prevede o exceptie, si anume, cererile celor care isi au domiciliul in mediul rural, care sunt in competenta judecatoriilor, se pot face si verbal, urmand ca sustinerile partilor sa fie mentionate intr-un proces-verbal, semnat de judecator, grefier si partea respectiva. La alin. 3 al aceluiasi articol se prevede ca cererile scrise ale celor care nu pot semna, vor fi citite acestora, facandu-se mentiunea pe cerere, partea urmand sa confirme prin punerea de deget.
b) cererea trebuie sa cuprinda: aratarea instantei, numele, domiciliul sau resedinta partilor si a reprezentantului (tutore ori curator, sau consilier juridic), obiectul cererii si semnatura.
c) cand cererea nu este introdusa de titularul dreptului, ci de un reprezentant:
- mandatarul neavocat va alatura cererii procura in original sau copie legalizata, care ii da dreptul sa reprezinte partea;
- avocatul va anexa la cerere delegatia eliberata de biroul de asistenta juridica;
- jurisconsultul va anexa delegatia eliberata de persoana juridica reprezentata;
- tutorele sau curatorul va anexa decizia autoritatii tutelare prin care au fost numiti.
d) cererea de chemare in judecata trebuie sa aiba o denumire corecta. Articolul 84 C. proc. civ. dispune ca cererea de chemare in judecata sau cererea pentru exercitarea caii de atac este valabila chiar daca poarta o denumire gresita. In baza rolului ei activ, instanta trebuie sa aiba in vedere nu sensul literal al termenilor folositi, ci intentia partii, sensul pe care reclamantul a inteles sa-l atribuie termenilor respectivi, natura dreptului si scopul urmarit de parte prin exercitarea actiunii.
Elementele cererii de chemare in judecata
Articolul 112 C. proc. civ. prevede mentiunile ce trebuie sa le cuprinda, in mod obligatoriu, cererea:
a) numele, domiciliul sau resedinta partilor. Procesul civil presupune un conflict de interese intre cel putin doua persoane. Pentru ca acest conflict sa poata fi solutionat, este necesar ca instanta sa cunoasca cine sunt acestea si unde au domiciliul sau resedinta, pentru a stabili competenta si pentru a putea fi citate. Desi art. 112 nu face referire la prenume, se intelege ca s-a avut in vedere numele in sens larg, care cuprinde si prenumele, atribute de identificare ale persoanei. In practica s-a decis ca, pentru prenume, este suficient numai initiala acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat pentru Practica Judiciara - Judecata in Fata Primei Instante.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!