Recursul in Interesul Legii

Extras din referat Cum descarc?

I. NOTIUNEA SI IMPORTANTA INSTITUTIEI
Recursul in interesul legii reprezinta o cale extraordinara de atac care are ca scop realizarea unei jurisprudente unitare pe intreg teritoriul tarii. Aceasta cale extraordinara de atac a fost reintrodusa in Codul de procedura civila prin Legea nr. 59/1993 si este reglementata in prezent in art. 329.
Calea extraordinara a recursului in interesul legii a fost reglementata pentru prima data prin Legea pentru infiintarea Curtii de Casatiune si Justitie din 24 ianuarie 1861, legiuitorul roman inspirandu-se la acea data din legislatia franceza.
Art. 11 din aceasta lege prevede ca ,,Ministerul Public, de-a dreptul, sau luand intelegere cu departamentul dreptatii, va ataca, pentru rea interpretare a legii inaintea Curtii de Casatiune, hotararile desavarsite si actele celorlalte instante judecatoresti in pricini civile, chiar cand nu se vor ataca de partile interesate, insa numai in interesul legii si dupa expirarea termenului de apel.
Hotararea de casatiune, ce va interveni la asemenea caz, nu are niciun efect pentru prigonitorii care n-au atacat in casatiune hotararea casata a instantei de jos".
Institutia recursului in interesul legii este reglementata si in alte legislatii procesuale si are aceeasi finalitate: mentinerea unei jurisprudente unitare sau cum se exprima unii autori sa ,,elimine un precedent care ar putea determina ca jurisprudenta sa se abata" de la cursul sau firesc.
II. SUBIECTELE RECURSULUI IN INTERESUL LEGII
Astfel cum rezulta chiar din dispozitiile art. 329 alin 1 C. proc. civ., legitimarea procesuala activa apartine procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si colegiilor de conducere ale curtilor de apel. In proiectul noului Cod de procedura civila gasim acest aspect la art. 499, unde, pe langa aceste subiecte este adaugat colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatul Poporului.
Potrivit art. 329 alin 1 din actualul C. proc. civ., procurorul general al Parchetului de pe langa I.C.C.J. poate actiona din oficiu sau la cererea ministrului justitiei. Prin urmare, acesta poate fi sesizat si de ministrul justitiei. Tocmai de aceea in doctrina s-a ridicat problema de a determina semnificatia ,,cererii ministrului justitiei", daca este sau nu obligatorie o asemena cerera pentru procurorul general.
Varianta cererii obligatorii ar putea fi sustinuta in considerarea dispozitiilor constitutionale si ale legii de organizare judecatoreasca. Astfel, potrivit art. 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei, procuroriiisi desfasoara activitatea ,,sub autoritatea ministerului justitiei". O dispozitie similara exista si in Legea de organizare judiciara (art. 62 alin. 2 din Legea 304/2004). Aceste dispozitii ar putea contribui, la o analiza sumara. La fundamentarea opiniei potrivit careia ,,cererea ministrului justitiei" de exercitare a recursului in interesul legii este obligatorie pentru procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cu toate acestea, majoritatea autorilor, impartasesc cealalta varianta. Aceea ca procurorul general al parchetului de pe langa I.C.C.J. , nu are obligatia neconditionata de a aexercita, la cererea ministrului justitiei, calea procedurala a recursului in interesul legii. In cazul recursului in interesul legii ne aflam in prezenta unei situatii diferite de aceea a ,,controlului" la care se refera art. 69 alin 1 din Legea 304/2004 si pe care ministrul justitiei il poate dispune. De altfel, in actuala reglementare, la care ne referim este limitat la ,,verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu alte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor" (art. 69 alin 2 din legea 304/2004). Se remarca insa, ca in materie procesual penala, recursul in interesul legii poate fi exercitat si de ministrul justitiei, dar numai prin intermediul procurorului general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (art. 414 C. proc. pen.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Recursul in Interesul Legii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!