Raspunderea pentru Lucruri, in General

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea civila delictuala este reglementata in dispozitiile art. 998 - 1003 ale Codului Civil. In mod traditional, se apreciaza ca raspunderea civila delictuala este de trei tipuri, dupa cum persoana raspunzatoare este sau nu autorul prejudiciului:
1. Raspunderea civila pentru fapta proprie
2. Raspunderea civila pentru fapta altuia
3. Raspunderea civila pentru prejudiciile cauzate de lucruri, in general, de animale si de ruina edificiului.
Aceste tipuri de raspundere prezinta similitudini in ceea ce priveste regimul lor juridic. Totodata, sunt de remarcat unele note particulare in raport cu fiecare categorie de raspundere in parte.
Persoana fizica raspunde pentru fapta proprie, in temeiul art. 998 - 999 Cod Civil, pentru fapta altor persoane in baza prevederilor art 1000 Cod Civil, pentru animale, edificii si lucruri, in general, potrivit art.1001 - 1002 Cod Civil.
Sarcina culpei celui care a cauzat un prejudiciu facandu-se dupa adagiul romanistic ,,actori incumbit probatio" este greoaie, dar pentru a usura executarea acestei obligatii a creditorului - victima, legiuitorul a instituit prezumtia de culpa in dauna unor categorii de persoane pentru prejudiciile cauzate tertelor persoane, fie de catre autorii faptei ilicite care se afla sub supravegherea lor, fie de catre bunurile care se afla sub supravegherea lor ,fie de catre bunurile care se afla in paza lor juridical . 
Prezumtia legala astfel instituita in art. 1000 ,1001 si 1002 Cod Civil este relativa sau absoluta, dupa cum persoana impotriva careia produce efecte, poate sau nu sa beneficieze de dispozitiile alin. 5 al art. 1000 Cod Civil care precizeaza ca: ,,Tatal si mama, institutorii si artizanii sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil." 
Fundamentarea raspunderii si a prezumtiei de culpa se face in virtutea ideii ca cel responsabil, desi a avut obligatia de a supraveghea persoana sau bunurile ce se afla in paza sa juridica, nu a executat aceste indatoriri ca efect fiind obligat sa restituie daunele cauzate de acele persoane sau de acele lucruri.
Raspunderea indirecta, pentru fapta altuia, va fi structurata astfel:
a) raspunderea parintilor pentru prejudiciul cauzat de copiii lor minori;
b) raspunderea institutorilor si artizanilor pentru prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor;
c) raspunderea stapanilor si comitentilor pentru prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor;
d) raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri,in general;
e) raspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale;
f) raspunderea proprietarului pentru prejudiciul cauzat de ruina edificiului.
Temeiul general al raspunderii pentru lucruri a fost dedus din art. 1000 alin. 1 Cod Civil, care are urmatorul cuprins: ,,suntem de asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra". Multa vreme acest text a fost considerat ca fiind o simpla introducere la raspunderea pentru fapta altuia consacrata prin alin. 2+4 ale art. 1000 Cod Civil si la raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale ori de edificii, instituita prin art. 1001 si art. 1002 Cod Civil. 
Dupa un parcurs, care a cunoscut si unele ezitari, atat jurisprudenta, cat si doctrina au sfarsit prin a admite ca art. 1000 alin. 1 Cod civil concretizeaza, cu rangul de principiu, regula raspunderii ,,pentru prejudiciul cauzat de lucrurile ce sunt sub paza noastra".
Enuntul principiului cuprins in art. 1000 alin. 1 Cod Civil impune precizarea unor elemente indispensabile pentru determinarea campului sau de aplicatie, si anume: notiunea de lucru, notiunea de paza si de paznic al lucrului, notiunea de ,,cauzare de catre lucru a prejudiciului", determinarea persoanelor care sunt indreptatite sa invoce textul legal mentionat.
Definirea notiunii de lucru ce intra sub incidenta art. 1000 alin.1 Cod Civil a fost posibila prin excluderea din sfera de cuprindere a acestei notiuni a tuturor acelor lucruri pentru care legea a instituit o raspundere speciala. S-a ajuns la concluzia ca respectivul articol se refera la lucruri neinsufletite, indiferent daca acestea sunt mobile sau imobile, daca sunt sau nu potential periculoase si fara a se face distinctia daca au sau nu au un dinamism propriu, ori daca au produs prejudiciul fiind in miscare sau aflandu-se in repaus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea pentru Lucruri, in General.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!