Răspunderea pentru Fapta Ilicită a Altei Persoane

Extras din referat Cum descarc?

1. Raspunderea parintilor pentru fapta copiilor lor minori
Raspunderea parintilor, desi fundamentata pe neindeplinirea culpabila a unor indatoriri ce le reveneau, este o raspundere pentru fapta altei persoane, adica o raspundere speciala, derogatorie de la dreptul comun. Aceasta inseamna ca, aceasta raspundere constituie o derogare de la regula generala potrivit careia orice persoana raspunde numai pentru prejudiciul cauzat prin propria sa fapta.
In art. 1000 alin. 2 Cod civil se prevede ca ,,tatal si mama, dupa moartea barbatului, sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii"; in alin. final se prevede, totodata, ca ,,tatal si mama...sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul
prejudiciabil".
Persoanele raspunzatoare
Asa cum rezulta din formularea expresa a prevederilor articolului 1000 aliniatul 2 Codul civil privind raspunderea ("tatal si mama"), tragem concluzia ca ele se aplica numai parintilor.
Trebuie mentionat faptul ca, din intreaga reglementare legala a ocrotirii parintesti se desprinde, ca principiu al acesteia, asimilarea conditiei juridice a copilului din afara casatoriei cu aceea a copilului din casatorie, a conditiei juridice a copilului adoptat cu aceea a copilului firesc. Ocrotirea parinteasca are acelasi continut pentru copilul din afara casatoriei ca si pentru copilul din casatorie, pentru adoptat ca si pentru copilul firesc. Altfel spus, drepturile si indatoririle parintilor sunt aceleasi indiferent din ce categorie de copii face parte minorul.
In consecinta, prezumtiile privind raspunderea prevazuta de articolul 1000 aliniatul 2 Codul civil se aplica parintilor, indiferent daca filiatia este din casatorie ori din afara casatoriei. Ele se aplica si celui care a adoptat copilul minor. Este ceea ce rezulta din dispozitiile articolului 97 aliniatul 1 din Codul familiei, conform carora "ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afaraa casatoriei ori infiati."
Nu raspund: institutiile de ocrotire, tutorii, curatorii, rudele minorului ori persoanele carora le-au fost incredintati minorii.
Conditiile raspunderii parintilor
Pentru ca parintii sa raspunda in baza articolului 1000 aliniatul 2 Codul civil trebuie sa fie indeplinite anumite conditii, care pot fi impartite in doua categorii:
o conditii generale 
o conditii speciale raspunderii parintilor.
Conditiile generale ale raspunderii parintilor pentru fapta copilului lor minor sunt urmatoarele :fapta ilicita, prejudiciul, existenta raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciul creat si culpa (vinovatia)
Pentru a se intruni conditiile generale ale raspunderii parintilor pentru fapta copilului lor minor victima prejudiciului trebuie sa faca dovada cu privire la :
a) existenta faptei ilicite a minorului
b) existenta prejudiciului
c) existenta legaturii de cauzalitatea dintre fapta ilicita si prejudiciul cauzat
In ceea ce priveste dovada faptei ilicite aceasta trebuie prezentata ca o conditie generala a raspunderii civile delictuale si anume aceasta reprezinta orice fapta prin care s-a incalcat o norma juridica si s-a cauzat un prejudiciu dreptului subiectiv sau intereselor unei persoane.
Pentru dovedirea existentei prejudiciului trebuie sa se faca dovada existentei conditiilor acestuia : prejudiciul trebuie sa fie cert, determinat, actual sau viitor si direct.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea pentru Fapta Ilicita a Altei Persoane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!