Raspunderea Penala a Membrilor Guvernului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere - Raspunderea penala a functionarilor publici
Neindeplinirea obligatiilor de serviciu ori indeplinirea defectuoasa a acestora, atunci cand acestea prezinta un pericol social deosebit, atrag raspunderea penala a functionarilor administratiei publice.
Importanta realizarii in bune conditii a functiei publice face necesara ocrotirea acestei realizari prin normele de drept penal.
In acest sens, Titlul IV din partea speciala a Codului penal este consacrat infractiunilor care aduc atingere activitatii organizatiilor de stat sau altor activitati reglementate de lege.
Sunt prevazute in acest titlu infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi, abuzul in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu, divulgarea de secrete de stat, darea de mita, traficul de influenta, primirea de foloase necuvenite si altele.
Particularitatile privind raspunderea penala precum si infractiunile prevazute de legea penala in legatura cu realizarea functiei publice se cerceteaza pe larg la dreptul penal. In cadrul acestei teme amintim numai acel aspect al raspunderii juridice a functionarilor publici ca modalitate de asigurare a exercitarii functiei publice in organele administratiei publice. Descrierea tuturor acestor infractiuni, sanctiunile aplicabile si alte probleme referitoare la comiterea si sanctionarea acestor infractiuni nu apartin dreptului administrativ, ci dreptului penal si procedurii penale. In dreptul administrativ intereseaza insa o serie de probleme strans legate de acestea si care trebuie precizate.
In primul rand, trebuie aratat ca majoritatea infractiunilor prezentate mai sus, desemneaza unele fapte ilicite, care atunci cand nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, constituie doar abateri disciplinare. Asa sunt, de exemplu, neglijentele in serviciu. Gradul de pericol social mai mare, necesar ca asemenea fapte sa constituie infractiuni penale, rezulta din diferite imprejurari obiective si subiective. Trebuie evidentiat ca, in multe cazuri, infractiunile penale ce pot fi savarsite de functionarii de stat in exercitiul functiei pe care o detin, nu sunt cu totul alte fapte decat acelea care constituie abateri disciplinare.
In al doilea rand, trebuie precizat ca textele Codului penal privitoare la asemenea infractiuni se aplica tuturor celor pe care Codul penal ii considera functionari, deci nu numai functionarilor de stat in intelesul dat acestei notiuni de dreptul administrativ.
In al treilea rand, trebuie mentionat rolul pe care il au in special organele administratiei de stat in cazul in care un functionar de stat comite o infractiune. In asemenea situatie, organul de stat din care face parte functionarul respectiv, are sarcina de a face unele cercetari interne, precum si de a cere ajutorul altor organe pentru a lamuri fapta comisa si conditiile in care s-a comis, intrucat daca ar constitui o infractiune ar trebui sesizate organele de ancheta si cercetare penala. Apoi, in timpul anchetei penale si judecatii, conducerea organului trebuie sa puna la indemana organelor competente materialele si informatiile necesare. De asemenea, daca socoteste a fi necesar, poate sa suspende din functie respectivul angajat, fara plata salariului. Aceasta suspendare nu reprezinta o sanctiune, ci numai o masura necesara pentru ca prestigiul organului si chiar activitatea sa sa nu aiba de suferit. In cazul in care functionarul inculpat este achitat, el va fi repus in functiune, platindu-i-se salariul pe timpul cat a fost suspendat, dar pana la maximum 45 de zile. In cazul in care functionarul este condamnat la o pedeapsa privativa de libertate, bineinteles ca organul respectiv este obligat si singurul competent sa ii desfaca contractul de munca.
Raspunderea penala a membrilor Guvernului in dreptul comparat
Membrii Guvernului, in calitatea lor de functionari publici raspund penal in baza Constitutiei si pentru faptele savarsite in exercitiul functiei, care potrivit legii penale constituie infractiuni.
Constitutiile diferitelor state consacra solutii diferite in ceea ce priveste raspunderea penala a Guvernului fiind insa prezente trei elemente cu valoare constanta a acestei institutii: necesitatea punerii sub acuzare de catre o autoritate publica (de regula Parlamentul), competenta de judecata apartinand fie Curtii Supreme de Justitie, fie Curtii Constitutionale si existenta unei prevederi si a unei fapte, corespunzator sanctiunii specifice (ideea legii responsabilitatii ministeriale). Printre Constitutiile care consacra o forma republicana de guvernamant se numara Constitutiile Italiei, Finlandei, Germaniei, Frantei, Austriei, Greciei si Portugaliei iar dintre cele care consacra o forma monarhica de guvernamant mentionam Constitutiile Belgiei, Spaniei si Norvegiei.
Spre exemplu, Constitutia Frantei (adoptata in anul 1958) contine un text special in baza caruia membrii Guvernului sunt raspunzatori penal de actele savarsite in exercitiul functiilor lor si calificate drept crime sau delicte in momentul comiterii (art. 68, alin. 2). De asemenea, se mentioneaza in mod expres ca membrii Guvernului, precum si complicii lor vor raspunde penal in cazul unui omplot contra siguranteii statului. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Justitie, iar stabilirea pedepselor se realizeaza dupa legea in vigoare in momentul comiterii faptei ceea ce reprezinta un principiu Constitutional de mare importanta in cazul raspunderii penale a unor fosti membri ai Guvernului in exercitarea prerogativelor ministeriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Penala a Membrilor Guvernului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!