Răspunderea juridică

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Responsabilitatea este principiul fundamental al dreptului. Raspunderea si responsabilitatea este necesara pentru apararea valorilor si ordinii sociale, cat si ordinii de drept.
Normele juridice care formeaza ordinea de drept sunt respectate de cetateni din teama de a fi sanctionati sau pentru ca ele exprima un drept.
Nerespectarea normelor juridice atrag cu sine manifestari de multiple nuante.
Raspunderea juridica este o sarcina comuna al organelor statului cat si al individualului.
Definitie
Incalcarea ordinii de drept aduce atingere unor interese particulare, intereselor generale (N.Popa)
Raspunderea juridica se poate defini drept o reactie organizata a societatii fata de o fapta considerata ca fiind antisociala. Raspunsul fata de aceasta fapta fiind absolut necesara.
Raspunderea este obligatia de a suporta consecintele nerespectarii unor reguli de conduita. Suportarea consecintelor ii revine faptasului. 
Sanctiunea nu vizeaza decat un singur aspect al raspunderii, acesta fiind doar reactia societatii. Raspunderea si sanctiunea sunt doua fatete ale aceluia si fenomen, zic unii autori. Gh.Bobos spune ca raspunderea si sanctiunea sunt doua notiuni diferite, prima constituind cadrul juridic pentru cea de a doua. Raspunderea este un raport juridic de constangere, sanctiunea reprezinta obiectul acestui raport.
Raspunderea juridica poate fi definita ca un ansamblu de drepturi si obligatii care se nasc in urma savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constangerii de stat, prin aplicarea sanctiunii juridice.
Formele raspunderii juridice
- Raspundere civila
- Raspundere penala
- Raspundere administrativa
- Raspundere constitutionala
- Alte raspunderi juridice
Formele de raspundere juridice pot fi clasificate si dupa alte criterii. In functie de tipul sanctiunii, raspunderea juridica poate avea carecter patrimonial sau nepatrimonial.
In dreptul civil putem distinge raspunderea delictuala si contractuala ,intre raspunderea personala si de raspunderea pentru fapta altcuiva. La fel si pe ramura penala se facea distinctie in trecut intre infractiuni. Acestea puteau sa fie crime sau delicate. Impartirea asta determina o clasificare similara a raspunderii penale. Aceasta distinctie nu mai exista azi in Codul Penal, renuntandu-se la ea si in doctrina.
Cu toate acestea, in prezent exista in ramura penala anumite sanctiuni variate: principale si accesorii, lipsire de libertate, amenda etc.
Sunt propuse doua criterii de clasificare ale raspunderii juridice:
- Importanta si natura interesului vatamat prin fapta ilicita
- Trasatura definitorie al conduitei ilicite


Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea juridica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului
- Gheorghe Bobos, Teoria generala a dreptului
- Sofia Mazilu, Teoria generala a dreptului
- Alexandru Vallimarescu, Tratat de enciclopedia dreptului


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!